Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Proiectul IDEAS al Caritas a oferit persoanelor din categoriile defavorizate 62 de locuri de muncă

Centrul Diecezan Caritas Iași a venit în întâmpinarea nevoilor unei comunități și în rezolvarea unor situații critice cu care se confruntă societatea din România, dar mai ales cea din zona Moldovei: lipsa locurilor de muncă. Prin proiectul POSDRU/173/6.1/S/148730 - IDEAS - Incluziune prin Dezvoltare Economică și Antreprenoriat Social, persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile au reușit să se califice într-o meserie, să beneficieze de servicii de suport, consiliere psihologică și profesională, precum și formare în meserii care le oferă o alternativă pe piața muncii.

Proiectul IDEAS a fost implementat în perioada ianuarie-decembrie 2015, iar conferința de finalizare a acestuia a avut loc marți, 15 decembrie 2015, de la ora 11:00, la sediul "Social Catering" de pe strada Stupinelor C1, comuna Tomești.

Managerul de proiect, Mihaela Condac, a prezentat rezultatele proiectului și indicatorii realizați în cadrul acestuia. Evenimentele din cadrul proiectului au avut ca scop principal promovarea activităților și serviciilor din cadrul Structurilor de Economie Socială, destinate grupurilor vulnerabile, prin crearea de reale oportunități pentru piața muncii.

Grupul țintă al proiectului IDEAS a fost constituit din 45 persoane cu dizabilități, 31 familii care au mai mult de doi copii, 15 familii monoparentale, 102 femei (în situații de risc), 51 persoane care trăiesc din venitul minim garantat, 31 de persoane care au părăsit timpuriu școala și 10 persoane de etnie rromă și 10 persoane din instituții rezidențiale și 20 de lucrători sociali, care au fost sprijinite să se încadreze pe piața muncii. Dintre aceștia, s-au realizat absolut toți indicatorii, cu un plus la categoria persoane care au părăsit timpuriu școala, unde, în loc de 31 de persoane cât era prevăzut inițial, s-au identificat 35 de astfel de persoane care au beneficiat de servicii de formare și consiliere în proiectul IDEAS. De asemenea, la categoria persoane de etnie rromă, în loc de 10 persoane câte erau prevăzute inițial, au fost integrate în proiect 13 persoane. De asemenea, la categoria familii care au mai mult de doi copii, din 31 de astfel de familii, proiectul IDEAS a oferit posibilități de formare pentru 34 de astfel de familii. La categoria familii monoparentale, s-au adăugat grupului țintă inițial încă 11 persoane.

Cea mai mare provocare, dar și realizare a proiectului IDEAS a constituit-o înființarea structurilor de economie socială: ART LEMN, CDC PLAST (atelier protejat), CART TOP EM, CDC SERVICE, CAR WASH, DOMICILIS MEDICAL, MEDICASA ACTIV, KINEGO și SOCIAL CATERING. O parte din persoanele care fac parte din grupul țintă (62 de locuri de muncă, 70% sunt persoane care fac parte din grupul țintă) au fost angajate în structurile de economie socială înființate în cadrul proiectului IDEAS.

În cadrul proiectului IDEAS au fost informate 750 de persoane, prin cele 18 evenimente de promovare și vizibilitate: două conferințe (conferința de deschidere a proiectului și cea de închidere), cinci caravane de promovare: patru în regiunea NE și una în regiunea SE, două mese rotunde și nouă evenimente ZIUA PORȚILOR DESCHISE, ultimul eveniment de acest gen va avea loc la 17 decembrie 2015, la sediul ART LEMN, atelier de tâmplărie, Bârnova, județul Iași.

De asemenea, cele două mese rotunde realizate în cadrul proiectului IDEAS care s-au desfășurat la Iași, în zilele de 22 mai și 22 iulie 2015, au adus în discuție teme importante referitoare la economia socială, dar și o analiză a sistemului legislativ și a legii care a fost votată anul acesta.

Rezultatele discuțiilor din cadrul meselor rotunde vor face parte integrantă din cercetarea realizată în cadrul proiectului, care s-a concretizat în elaborarea unui ghid de bune practici în economia socială.

În lunile noiembrie și decembrie 2015 a avut loc evenimentul ZIUA PORȚILOR DESCHISE, eveniment la care cele nouă structuri de economie socială și-au deschis porțile pentru vizitatori din țară, dar și din străinătate, pentru a demonstra specificul fiecărei structuri de economie socială în parte și pentru a prezenta serviciile oferite.

Rezultatele proiectului mai vizează: implicarea persoanelor vulnerabile în activități de economie socială, prin:

  • programe de informare, consiliere și orientare pentru 265 de persoane - aplicarea testelor psiho-aptitudinale, consiliere și orientare în vederea integrării pe piața muncii a persoanelor vulnerabile

  • 301 persoane participante la astfel de programe

  • asigurarea programelor de formare profesională pentru 85 de persoane în meseriile:

    • Tehnician Maseur - 15 persoane prevăzute inițial, iar la final având un total de 18 persoane formate

    • Bucătar - 15 persoane - la această categorie o persoană a abandonat cursul, astfel că sunt doar 14 persoane care au reușit să finalizeze acest curs

    • Mecanic auto - 15 persoane - 16 persoane formate în meseria de mecanic auto

    • Șofer camion mare tonaj cat. C, C+E, 20 persoane - 20 de persoane sunt în curs de finalizare a acestui curs

    • Șoferi auto cat. B, 20 persoane prevăzute inițial, numărul acestor persoane s-a triplat ulterior, în acest moment existând 60 de persoane care sunt în curs de finalizare a cursului.

La finalul evenimentului, directorul Centrului Diecezan CARITAS Iași, pr. Egidiu Condac, a vorbit despre necesitatea investițiilor în economia socială, punctând importanța înființării structurilor de economie socială și celor 62 de locuri de muncă în comunitate, pentru susținerea serviciilor sociale, deoarece profitul va fi investit în asigurarea serviciilor sociale.

De asemenea, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a ținut să felicite echipa proiectului IDEAS pentru efortul depus și pentru crearea de oportunități pe piața muncii, menționând că situația categoriilor sociale defavorizate care au nevoie de asemenea alternative este o responsabilitate a întregii comunități.

Proiectul IDEAS este cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, în cadrul Axei prioritare 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de intervenție 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale", implementat în parteneriat cu Fundația ENABLE.

Proiectul are o valoare de 8.928.126,25 lei din care 98% reprezintă alocația financiară nerambursabilă din Fondul Social European.

Mădălina Camelia Ingram

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Iași: Conferința de închidere a proiectului IDEAS al Caritas


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat