Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Concert de Crăciun în comunitatea romano-catolică română

Corul comunității romano-catolice române din Roma a susținut duminică, 13 decembrie 2015, un concert de Crăciun. Au luat parte mai mulți preoți și seminariști care studiază în Roma, persoane consacrate, dar și foarte mulți credincioși. În cursul dimineții, în biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni (Casilina), iar începând cu ora 17.00, în biserica "San Vitale", corul a oferit un program special de colinde, poezii și urătură, pregătit de pr. Ciprian Bejan-Piser, student la Academia Eclesiastică din Roma, iar la orgă fiind acompaniat de Eduard Pal.

În biserica "San Vitale" concertul de colinde s-a desfășurat după sfânta Liturghie de la ora 16.00. În introducerea sa, Irina Antile a vorbit despre tradiționalul de acum concert de Crăciun al comunității romano-catolice din Roma "pentru a păstra această continuitate a transmiterii credinței noastre". Vorbind despre experiența trăirii Crăciunului în România, a amintit că majoritatea celor prezenți în biserică știu cum se trăiește acasă de sărbători, iar depărtarea de casă totuși "nu este atât de mare încât să pierdem legătura cu tot ceea ce ține de specificul nostru ca și popor, cu tradițiile noastre, cu cei dragi... Scopul acestui concert este tocmai acela de a păstra viu spiritul sărbătorii Crăciunului, având în centru imaginea pruncului născut la Betleem". Făcând corelații cu realitatea lumii înconjurătoare, pe tot parcursul programului, Irina a atras atenția asupra priorităților creștinului și asupra modului cum trăiește el așteptarea lui Mesia, mai ales în apropierea Crăciunului.

Din program nu a lipsit tradiționala urătură românească, rostită de un tânăr din partea comunității care se adună în biserica din Grotte Celoni (Casilina), îndreptând urările către păstorul comunității, pr. Isidor Iacovici, către preoții care îl ajută în pastorație, dar și către toți credincioșii prezenți.

Priviri pline de emoții s-au putut vedea pe chipurile celor prezenți după ce pr. Isidor a amintit, prin poezie și cânt, de imaginea mamei, el spunând că "mereu asociez mirosul de brad cu dorul de mamă. Și atunci când mă apropii de brad nu pot să nu-mi aduc aminte de ea, să nu mă poarte gândul la ea. Sunteți mulți care nu veți merge acum acasă, veți rămâne aici, la Roma și mama o să vă aștepte și o să se uite peste gard și peste poartă să vadă dacă-i vine feciorul sau fiica acasă. Și nu veți merge, pentru că obligațiile vă țin aici. Și de aceea mă simt dator ca în numele dumneavoastră care nu veți merge acasă și în numele meu personal să îi cerem iertare pentru așteptarea pe care ea o are".

La final, pr. Isidor a mulțumit coriștilor "pentru sacrificiul pe care l-au făcut pentru a se dedica pregătirii acestui cor", pr. Ciprian care "de câțiva ani are grijă ca să nu ne lipsească colindele aici, la Roma", Irinei Antile, pentru prezentare, Marinei Balașcă, pentru solo, copiilor pregătiți de sora Alina Râtan, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", și organistului Eduard Pal. Totodată, apropiindu-se finalul anului, a mulțumit și pentru ajutorul dat în pastorație de preoții prezenți la Roma, în special pr. Ciprian Bejan-Piser și pr. Gabriel Robu, dar tuturor credincioșilor pentru prezență.

Concertul a lăsat o impresie vizibilă de bucurie, care a provocat și deschiderea inimilor față de cei nevoiași. La finalul concertului, toți cei prezenți au avut ocazia să ofere câte ceva din puținul lor pentru Centrul Diecezan Caritas din Iași. După cum a mărturisit Marius Pușcașu, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, și de această dată comunitatea păstorită de pr. Isidor Iacovici la Roma și-a arătat generozitatea pentru cei bătrâni, orfani și ceilalți nevoiași de care se îngrijește Centrul Diecezan Caritas Iași.

Astfel, și la Roma, tradiția merge mai departe, prin cei care nu au uitat de unde au plecat și care au dăruit timpul lor scurt celorlalți, pentru ca în preajma Crăciunului să trezească mai mult în inimile credincioșilor dorința de a pregăti drumul pentru pruncul dumnezeiesc, care vine să aducă bucurie tuturor celor care îl primesc.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Selecții video din cadrul concertului:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Roma: Concert de Crăciun în comunitatea romano-catolică română


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat