Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii și deschiderea Porții Sfinte

Jubileul extraordinar voit de Sfântul Părinte papa Francisc prin aceste cuvinte: "Să încredințăm încă de acum acest An Mamei Milostivirii, pentru ca să-și îndrepte spre noi privirea sa și să vegheze asupra drumului nostru: drumul nostru penitențial, drumul nostru cu inima deschisă, în timpul unui an, pentru a primi indulgența lui Dumnezeu, pentru a primi milostivirea lui Dumnezeu", a avut ecou puternic în lumea întreagă și în toate diecezele.

Încă din 13 martie 2015, când anunța Anul Sfânt al Milostivirii, acest ecou a răsunat în toată Biserica Catolică. A continuat să răsune și în bazilica minor din Cacica, tot într-o zi de 13, însă a lunii decembrie 2015, când PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia de deschidere a Porții Sfinte și sfânta Liturghie la ora 17.00.

Fiind un sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria, Mama milostivirii, au sosit surprinzător de mulți pelerini, din Bucovina, dar și din alte părți, chiar îndepărtate ale Moldovei, pentru a participa la această celebrare, atât de frumoasă, după cum majoritatea au exprimat-o, chiar și din rândul preoților, care s-au alăturat păstorului diecezei noastre, la aceste sfinte ceremonii.

Ritualul a început de la altarul grotei Maicii Domnului, aflată în spatele bisericii, și s-a desfășurat într-o atmosferă plină de emoție care parcă prevestea momentele de har ce aveam să le trăim cu toții în preajma Porții Sfinte, amplasată în interiorul bazilicii și înfrumusețată nu atât de ghirlanda de cetină și flori, ci de spiritul cu care fiecare dintre noi s-a pregătit pentru a păși și a intra prin ea.

"A intra prin acea poartă înseamnă a descoperi profunzimea milostivirii Tatălui..., a trece prin Poarta Sfântă să ne facă să ne simțim părtași de acest mister de iubire, de duioșie!", spunea papa Francisc la deschiderea Porții Sfinte a bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, în ziua de 8 decembrie 2015, când a inaugurat Jubileul extraordinar al Milostivirii. Iar acest spirit este de acum prezent la Cacica și îl vor găsi cei ce vor voi să pășească prin Poarta Sfântă.

După ceremonia intrării prin Poarta Sfântă a episcopului care purta Cartea Evangheliilor spre altar și a stropirii cu apa sfințită a întregului popor al lui Dumnezeu a continuat celebrarea sfintei Liturghii în mod obișnuit.

În cadrul omiliei Preasfințitul a explicat cum trebuie să primim și să trăim acest An Sfânt care ne-a fost oferit ca un dar al harului. Evenimentele ce se vor programa a fi celebrate și invitația de a ne apropia de sacramentul Milostivirii în orice moment, mai ales aici unde mama milostivirii, preacurata Fecioară Maria, ne așteaptă pe fiecare, ea care, mai mult ca orice altă făptură, a cunoscut profunzimea iubirii milostive a lui Dumnezeu, făcut om, care se va naște în persoana lui Emanuel-Dumnezeu cu noi, a constituit concluzia îndemnurilor de la sfârșitul sfintei Liturghii, adresate de episcop.

Cântarea O Marie, o preadulce Mamă, România/dieceza/sanctuarul e sub scutul tău, tot la dorința păstorului nostru, a încheiat procesiunea și celebrările ce s-au desfășurat în sanctuar în această a treia duminică a Adventului, numită și Duminica bucuriei.

Pr. Cristian Pal, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 decembrie: Cacica: Inaugurarea Anului Sfânt al Milostivirii și deschiderea Porții Sfinte


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat