Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Să nu te îndoiești că vei culege ceea ce semeni! Considerații omiletice pentru duminica a III-a din Advent

"El predica poporului vestea cea bună" (Lc 3,18)

Într-o zi, un tânăr sărac care vindea diferite mărfuri din poartă în poartă ca să-și plătească studiile la universitate, găsi în buzunar doar o monedă de 10 cenți și-i era foame.

Decise să ceară ceva de mâncare la următoarea casă. Dar atunci când ușa s-a deschis și o doamnă a apărut în fața lui, s-a blocat și în loc să ceară ceva de mâncare, a cerut un pahar cu apă.

Ea a văzut că tânărul părea înfometat, așa că i-a adus un pahar mare cu lapte.

El a băut încet și după aceea a întrebat:

- Cât vă datorez?

- Nu-mi datorezi nimic, răspunse ea. Mama mea m-a învățat că trebuie să fim mereu buni cu cei care au nevoie de noi.

Tânărul a mulțumit din suflet și a plecat mai departe.

Când Howard Kelly, căci acesta era numele lui, plecând de la casa aceea, nu doar că s-a simțit mai ușurat, dar și încrederea în Dumnezeu și în oameni a devenit mai puternică. Era pe punctul de a abandona studiile din cauza sărăciei.

După câțiva ani, femeia s-a îmbolnăvit grav. Medicii din satul ei erau îngrijorați. După puțin timp au trimis-o în oraș. Îl căutară pe Dr. Howard Kelly pentru o consultație. Când el auzi numele satului din care provenea pacienta, a simțit în ochi o lumină specială și o senzație plăcută. Imediat, dr. Kelly urcă din holul spitalului în camera ei. Îmbrăcat în halatul lui, doctorul intră să o vadă. Era ea, o recunoscu imediat... Se întoarse în sala de vizite determinat să facă tot posibilul să-i salveze viața. Din ziua aceea urmări cazul femeii cu cea mai mare atenție. Ea a fost operată pe cord deschis și se recupera foarte încet... După o lungă luptă, ea învinse boala! Era în sfârșit sănătoasă!

Dat fiind că pacienta era în afara oricărui pericol, dr. Kelly a cerut biroului administrativ să-i trimită factura cu totalul cheltuielilor, ca s-o aprobe. O recontrolă și o semnă. Mai mult, scrise ceva pe marginea facturii și o trimise în camera pacientei.

Factura a ajuns în camera pacientei, dar ei îi era teamă să o deschidă, pentru că știa că ar fi lucrat pentru tot restul zilelor sale să plătească o intervenție atât de complicată.

În sfârșit, o deschise și ceva îi atrase imediat atenția: pe marginile facturii citi aceste cuvinte:

"Platită integral acum mulți ani, cu un pahar cu lapte!"

Ochii ei se umplură de lacrimi de bucurie și fericită îl binecuvânta pe doctor pentru că îi salvase viața...

Să nu te îndoiești că vei culege ceea ce semeni!

Viața ne oferă fiecăruia dintre noi diferite experiențe în fața cărora noi trebuie să luăm o atitudine. Dacă suntem persoane care iubim binele atunci vom alege să facem binele, dar dacă suntem persoane egoiste, atunci ne vom pune pe noi pe primul loc.

În evanghelia de astăzi, Ioan răspunde mulțimii, cu sfaturi simple, la întrebarea "Ce trebuie să facem?" Cine are mai mult, să împartă cu cel care nu are nimic; vameșilor le spune să nu perceapă mai mult decât a fost stabilit; soldaților să nu facă rău oamenilor și să se mulțumească cu solda lor. Vedem că Ioan nu le cere oamenilor să vină în pustiu, nu le cere să postească, nu le cere să facă ceea ce făcea el, ci le cere să fie corecți în ceea ce fac. Ascultând evanghelia de astăzi, fiecare dintre noi se poate întreba: "Eu ce trebuie să fac pentru a mă pregăti de venirea lui Isus?" Iar răspunsul lui Ioan va fi același: "Oferiți, faceți-vă datoria și fiți corecți în munca voatră".

Știm foarte bine că Ioan, prin predica sa a dus la schimbarea mentalității oamenilor din timpul său. Cuvântul lui Dumnezeu nu prinde rădăcini într-o persoană care a neglijat dimensiunea sa spirituală. Mulțimea care a venit la Ioan trăia într-o lume materialistă și preocupată de ceea ce era imediat. Tocmai acest lucru ducea la atâtea nedreptăți, abuzuri și egoisme. Prin predica sa Ioan îi aducea pe oameni la noblețea umană. Fără a critica, predicatorul le arată calea pe care să meargă. Omul nu se definește prin ceea ce are, ci prin ceea ce este. Din ființe preocupate pentru viața de fiecare zi, ei devin oameni care trăiesc fiecare zi. Prin predica sa, Ioan a pregătit sufletele oamenilor pentru venirea Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă vrem ca mesajul lui Isus să aibă ecou în viața noastră, atunci suntem invitați ca în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului să dăm mai multă importanță sufletului, să devenim mai nobili. Detașarea de lucrurile materiale și privirea lor ca intrumente de a ne trăi viața și de a face binele sunt primii pași în pregătirea pentru venirea lui Isus. Iubirea lui ne va învăța cum să trăim darul vieții și cum putem să-i urmăm învățătura.

Ni se spune apoi în evanghelie că mulțimea era impresionată de predica lui Ioan și se întrebau dacă este el Mesia. De multe ori noi, când auzim cuvintele frumoase ale unui om avem tendința să spunem că este un "leader", un conducător. Ioan părea să se încadreze în această tipologie, dar el însuși lămurește mulțimea arătându-și micimea în comparație cu Mesia. Scopul lui era acela de a ne pregăti pentru venirea acestuia. Cuvintele sale erau asemenea unor scrisori trimise de Dumnezeu oamenilor. Stendhal în romanul "Mănăstirea din Parma" folosește o expresie foarte sugestivă în ceea ce privește relaționarea dintre oameni: "Absența îi secase izvorul tuturor gândurilor". Fundalul pe care autorul face această remarcă este distanța care apăruse între contele Mosca și contesa Grianta. Contele îi scria contesei, dar aceasta la început nu avea nimic de adăugat. Lumea noastră trăiește departe de Dumnezeu, iar această absență a lui Dumnezeu din viața noastră a secat în noi gândurile spre el. Contele Isus ne trimite "scrisori" pentru ca această depărtare să dispară, iar atunci când va veni să simțim prezența lui. Să ne gândim la absența unui părinte din familie pentru mai mult timp sau separarea dintre doi iubiți. Când sunt din nou împreună fiecare se simte stinger și stângaci, ne știind cum să se comporte. Este nevoie de o perioadă de acomodare. Prin predica lui Ioan, Isus dorește să facă această acomodare a inimii noastre cu inima lui.

Ioan Botezătorul și toți cei care de-a lungul timpului au predicat venirea lui Isus au fost "scrisori" de apropiere față el. Nu ei au fost finalitatea predicii, ci acela care era predicat, Domnul nostru Isus Cristos.

Evanghelia se încheie foarte frumos: "El predica poporului vestea cea bună". A predica vestea cea bună este misiunea primită de ucenici. Noi creștinii suntem ucenicii lui Cristos. De aceea toți suntem chemați să predicăm vestea cea bună oamenilor pe care îi întâlnim. Doamna din povestioară a oferit un pahar de speranță pentru cel care avea să devină un mare doctor. Noi oferim măcar un pahar cu apă celor de lângă noi? A predica, nu înseamnă a ști să vorbești, ci înseamnă a ști să iubești. Toți cei care fac bine aproapelui din iubire, fie că sunt conștienți sau nu, ei îl predică pe Isus Cristos care este "scrisoarea de iubire" oferită de Dumnezeu oamenilor. Predicând astfel, vom aduce bucurie în inimile oamenilor pe care îi întâlnim.

Papa Francisc în cartea "Minte deschisă, inimă credincioasă", publicată pe când era cardinal, spunea că "Adevărata bucurie este înfăptuită prin muncă, prin cruce. Bucuria ce nu a fost "încercată" nu este mai mult decât un simplu entuziasm, de multe ori indiscret, care nu poate fi rodnic". De multe ori pentru a aduce iubi și pentru a aduce bucuria în inima celorlalți noi experimentăm suferința. Însă accentul nu cade pe suferință, ci pe bucuria mult mai mare ce va veni mai târziu.

Suntem astăzi în duminica a III-a din Advent, cunoscută și ca duminica Gaudete! "Bucurați-vă!" Această duminică ne invită să ne bucurăm și să bucurăm pe cei de lângă noi. Atunci când oferim, dăm ceva din noi și poate crea senzația că am sărăcit sau poate nu am fost apreciați, dar ceea ce va veni mai târziu ne va umple de bucurie. Adventul este un timp în care suntem chemați să renunțăm la anumite lucruri și obiceiuri. Pare a fi o pierdere, dar bucuria Crăciunului va da sens sacrificiilor noastre și ne va umple inima de fericire.

Anul acesta am putea spune, fără să greșim prea mult, că acest îndemn al duminicii: Gaudete! face referire și la deschiderea Jubileului Extraordinar al Milostivirii. Marți, 8 decembrie, la Vatican Sfântul Părinte a inaugurat Anul Sfânt Jubiliar și a deschis poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Petru". Astăzi, se deschide și în dieceza noastră poata sfântă, simbol al lui Cristos, care a spus "Eu sunt poarta!" Trecând prin această poartă sfântă auzim îndemnul Gaudete! "Bucurați-vă!" pentru că milostivirea lui Dumnezeu a venit la voi. Începem astăzi o perioada de apropiere mai intensă de Dumnezeu și de milostivirea sa, pentru ca apoi la rândul nostru să putem oferi milostivire celor care ne-au greșit.

Începem așadar un timp al milostivirii și al iertării în care suntem chemați să schimbăm fața acestei lumi și să o facem mai frumoasă. Ca prim pas spre milostivirea lui Dumnezeu este timpul Adventului, care ne cere să ne acordăm sufletul cu voința lui Dumnezeu. Dacă ne întrebăm de unde să începem, atunci avem răspunsul în evanghelia de astăzi: "El predica poporului vestea cea bună" (Lc 3,18). Astăzi, suntem chemați să predicăm împărăția lui Dumnezeu prin viața noastră. Cum? Dăruind! Doamna din povestioară i-a oferit tânărului ceea ce avea nevoie. Cei din jurul nostru de ce au nevoie? Care sunt lipsurile lor?

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat