Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Pelerinaj pe urmele sfântului Pio

În perioada 5-7 decembrie 2015, în ajunul deschiderii Anului Sfânt al Milostivirii, un grup de 44 de pelerini din comunitatea catolică română din Padova a avut oportunitatea de a participa la pelerinajul care s-a desfășurat pe traseul Padova - Manoppello - San Giovanni Rotondo - Monte Sant Angelo - Loreto.

Într-o dimineață rece de decembrie, la o oră când noaptea era stăpână deplină (5.00), ne-am pornit plini de entuziasm și cu o curiozitate de copil spre acele locuri de care am auzit doar vorbindu-se prin pilde, citind sau prin intermediul mass-media. Punctul central al pelerinajului a fost San Giovanni Rotondo, locul în care padre Pio și-a petrecut ultima parte a vieții. Dar până la a ajunge la profunditatea cunoașterii a celui care a fost un sfânt contemporan, în drumul nostru ne-am oprit la sanctuarul din Manoppello, unde, de mai bine de 500 de ani, este conservată relicva care, conform tradiției confirmată de experți și de Biserică, ar fi ștergarul care i-a acoperit chipul lui Isus imediat după moarte. Nu este vorba despre o parte a Giulgiului din Torino, ci despre un ștergar complet diferit dar care, suprapuse, se potrivesc perfect.

San Giovanni Rotondo ne-a primit într-o liniște specifică mormântului sfânt înainte de evenimentul învierii. În zorii dimineții de duminică, la răsăritul soarelui, asemenea femeilor sfinte, ne-am pornit spre mormântul sfântului Pio, ajutați fiind de un ghid să cunoaștem semnificația fiecărui loc pe care sfântul, prin viața lui, l-a consacrat pentru veșnicie spre gloria lui Dumnezeu. A fost o cunoaștere graduală a locului, pornind de la nivelul superior al structurii impunătoare și ajungând până în măruntaiele pământului, unde ne-am rugat cu emoție sfântului adormit în Domnul, dar așteptând momentul învierii. Sfânta Liturghie celebrată în biserica "Santa Maria delle Grazie", unde padre Pio a celebrat ultima Liturghie, a fost un moment cu totul special cu tendințe puternice de mulțumire pentru un har atât de mare.

Padre Pio a avut o devoțiune specială pentru arhanghelul Mihail, determinat și de prezența, la numai 25 de kilometri distanță de San Giovanni Rotondo, a unei grote așezate în centrul orășelului Monte Sant?Angelo, oraș patrimoniu al umanității. Padre Pio îi îndemna pe toți să viziteze acel loc și să se roage arhanghelului Mihail. Urmându-i îndemnul sfânt, în după-amiaza aceleași zile speciale de duminică, însoțiți de un soare cald nefiresc acestei perioade, am pornit spre acel loc mirific unde am vizitat grota în care arhanghelul Gabriel a apărut de multe ori unor persoane de a lungul timpului și unde există un sanctuar dedicat lui.

La întoarcere ne-am îndreptat spre biserica veche din San Giovanni Rotondo unde, plecând din biserica veche în care padre Pio a celebrat 50 de ani, am vizitat locul în care sicriul a fost ținut până la declararea deschiderii procesului de beatificare, locul în care el a primit stigmatele în corul bisericii vechi, unde sfântul spovedea și câte 14 ore pe zi, camera unde a fost de multe ori violentat de Diavol, camera unde a fost operat și unde se întâlnea cu frații din convent pentru momentele comune din program. Ca o încoronare și mulțumire pentru tot ce am primit, seara, în liniștea nopții, am parcurs și meditat Calea Sfintei Cruci, pe același traseu pe care sfântul obișnuia să se roage aceeași devoțiune. Demn de amintit este faptul că acest traseu trece prin fața spitalului Sollievo della Sofferenza, atât de dorit de padre Pio. Pe traseu ni s-au alăturat și alte persoane care, deși ne-au spus că nu au înțeles mai nimic din cauza limbii diferite, au apreciat devotamentul grupului pentru această devoțiune.

Luni, 7 decembrie. La un moment dat, am remarcat regretul pelerinilor de a trebui să părăsească aceste locuri cu adevărat binecuvântate și pline de haruri și de a se întoarce acasă. Nu înainte însă de a trece pe la Loreto, unde ne-am rugat și am celebrat liturghia în cinstea sfintei Fecioare. În acest sanctuar, unul din cele mai cunoscute din Italia și din lume, se află o parte din căsuța Mariei de la Nazaret.

Înainte de celebrarea sfintei Liturghii, am întâlnit un tânăr asiatic care vindea trandafiri. M-am apropiat si i-am cerut un trandafir pentru a-l dărui mamei. După câteva minute, i-am văzut pe aproape toți pelerinii cu un trandafir în mână pe care l-am oferit pe altar, lui Isus și Mariei, ca mulțumire pentru toate harurile primite. Momentul ales și semnul trandafirului m-au determinat să îmi amintesc de ceea ce spunea sfântul Pio: Păstrează-l in inima ta pe Isus și toate crucile din lume ți se vor părea.... trandafiri!

Padre Pio va face mai mult ecou mort decât viu, obișnuia să le spună sfântul celor apropiați. Un om care a dorit să rămână toată viața în anonimat, care a purtat stigmatele timp de 50 de ani, care a dus la convertirea a milioane de persoane, nu și-a încheiat misiunea după plecarea la casa Tatălui, ci continuă să aștepte cu un picior în cer și unul pe pământ, ca toți fiii săi spirituali să ajungă acolo unde el și-a dorit cel mai mult: în brațele lui Cristos!

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-7 decembrie: Padova: Pelerinaj pe urmele sfântului Pio


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat