Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Hramul comunității romano-catolice românești

Comunitatea românilor romano-catolici din Roma și-a sărbătorit hramul comunității, "Neprihănita Zămislire", marți, 8 decembrie 2015, în biserica "San Vitale" din Roma.

Într-o atmosferă specială de sărbătoare, celebrarea euharistică de la ora 16.00 a fost prezidată de pr. Ciprian Bejan-Piser, student al Academiei Ecleziastice din Roma, fiind însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma, pr. Laurențiu Dăncuță, student la Roma, care a ținut și cuvântul de învățătură, dar și de alți nouă preoți, prezenți la Roma pentru studii sau pentru alte misiuni. Lor li s-au alăturat persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși laici, care au însuflețit sfânta Liturghie. Printre ei s-au aflat Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și Mihail Banciu, ministru consilier la aceeași ambasadă.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la sărbătoare, invitându-i apoi să se unească în rugăciunea lor de la această sfântă Liturghie și cu cele ale Sfântului Părinte papa Francisc, în ziua în care a deschis în Biserică Anul Jubiliar al Milostiviri. "Și aș dori ca această Liturghie să fie o rugăciune stăruitoare prin care ne rugăm la picioarele Fecioarei Maria pentru poporul român, pentru toți cei dragi ai noștri care sunt acasă, care sunt în România, sau care sunt pe toate meridianele globului, dar și pentru cei încercați într-un chip deosebit în aceste ultime săptămâni", a amintit parohul comunității românilor romano-catolici din Roma.

În cuvântul său de învățătură, plecând de la realitatea că mereu în relația dintre persoane rămâne ceva necunoscut, pr. Laurențiu a scos în evidență că și în relația cu Neprihănita Fecioară Maria rămâne mereu ceva ascuns și de descoperit din misterul ei de fecioară și mamă. Făcând o paralelă cu textul din Apocalipsul sfântului Ioan, "Cel care șade pe tron a zis: Iată, le fac pe toate noi" (Ap 21,5), părintele predicator a arătat cum aceste cuvinte au fost transpuse mai întâi în viața sfintei Fecioare, "cea care a fost prima înnoită, prima care s-a bucurat de acest har prin Cristos și în Cristos", "fecioara Neprihănită, păstrată neatinsă de orice prihană a păcatului strămoșesc", cum învață și Conciliul Vatican II (LG 59), preluând învățătura papei Pius al IX-lea. Pentru a înțelege cine este Maria pentru credincioși, pr. Laurențiu a invitat la o privire spre Neprihănita Fecioară Maria din perspectiva relației dintre ea și Dumnezeu și a dragostei ei față de omenire, față de oameni, scoțând în evidență că "mai presus de toate, Maria ne este mamă. La picioarele crucii, Cristos ne-a oferit ei ca fii și ne-a oferit-o nouă drept mamă pentru totdeauna. Este mama noastră, în toată puterea și profunzimea semnificației și sensului acestui cuvânt. Avem o mamă perfectă în Maria, o mamă care ne iubește și căreia nu putem să-i reproșăm niciodată nimic, tocmai pentru că este perfectă, neprihănită, fără nicio pată". La sfârșitul predicii a fost prezentat exemplul fericitului Anton Durcovici, care va fi comemorat la 10 decembrie și care a știut să alerge și să se încredințeze mijlocirii și protecției de mamă a sfintei Fecioare.

La ofertoriu, credincioșii care au adus darurile la altar erau îmbrăcați în costume naționale specifice locurilor lor de proveniență din România.

La finalul sfintei Liturghii toți cei prezenți s-au rugat novena de pregătire la a doua sărbătoare a fericitului Anton Durcovici din ziua de 10 decembrie, când credincioșii se vor întâlni iar pentru sărbătoare, având posibilitatea să sărute relicva fericitului Anton. Apoi pr. Isidor Iacovici a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participare invitându-i la câteva clipe de bucurie împreună în curtea interioară, clipe trăite după Liturghie printr-o agapă frățească, cu bucate tradiționale românești, și schimb de impresii.

Și această sărbătoare a fost o ocazie de întărire în credință, prin celebrarea sfintei Liturghii, dar și pentru a trăi împreună câteva momente de comuniune și schimb de impresii ale celor care sunt departe de locurile natale și cu dor de cei de acasă, sub privirile sfintei Fecioare, neprihănit zămislită.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Roma: Hramul comunității romano-catolice românești


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat