Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea decanală în Decanatul de Bacău

Luni, 7 decembrie 2015, a avut loc întâlnirea decanală la Bacău centru. La ora 10.30 întâlnirea a fost deschisă de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași cu o rugăciune și un fragment evanghelic.

După ce părintele decan Isidor Dâscă a spus un cuvânt de bun venit, un reprezentant al ISU Bacău a reamintit măsurile de prevenire și stingere a incendiilor pentru lăcașele de cult, printre care verificarea stingătoarelor și a instalațiilor electrice etc.

Întâlnirea a continuat cu descrierea Sinodului episcopilor de la Roma de către PS Aurel, fiind dezbătute mai multe teme, dintre care o mai mare înțelegere pastorală din partea preoților a situațiilor dificile cu privire la divorțații recăsătoriți, chiar dacă doctrina Bisericii care-i vizează pe aceștia nu s-a schimbat.

Preasfințitul a continuat prezentarea cu descrierea Anului Milostivirii care s-a deschis pe 8 decembrie și deschiderea porții milostivirii de la Roma, inițiativă preluată și pe plan diecezan la Iași, Cacica și Bacău pe data de 13 decembrie. Aici au fost amintite și reliefate principalele forme de trăire a Anului sfânt: pelerinajul la aceste bisericii unde se va deschide poarta milostivirii și misiuni populare care să întărească aceste momente forte din viața spirituală a credincioșilor.

În continuare a luat cuvântul pr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză, care a menționat temele catehetice care vor fi abordate în acest an sfânt: despre Misericordiae vultus, despre Anul sfânt cu principalele sale simboluri (poarta sfântă, pelerinajul și indulgența plenară), despre Evanghelia milostivirii, despre parabolele milostivirii și casa milostivirii.

Preasfințitul a amintit și de lansarea colecției de cântece Magnificat despre care a oferit mai multe detalii pr. Ciprian Antălucă, membru al comisiei care a lucrat la această colecție.

Episcopul auxiliar a menționat și de sărbătoarea fericitului Anton Durcovici și intensificarea cultului față de episcopul nostru martir; apoi alte tematici abordate au fost: aspectele financiare și administrative ale parohiilor, aspecte pastorale cu privire la postul dinainte de sfânta Liturghie și cel de vinerea etc.

După alegerile pentru decan, pentru parohul și vicarul ce vor face parte din Consiliul pastoral diecezan, întâlnirea s-a încheiat cu ora medie recitată în comun.

Pr. Paul Căliman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 decembrie: Întâlnirea decanală în Decanatul de Bacău


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat