Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințiri de diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 18 seminariști ai anului VI de la Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", și doi călugări, unul din Congregația "Sfântul Iosif" sau "Iosefinii lui Murialdo" și unul din Congregația "Școlilor de Caritate" Institutul Cavanis au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel. Preasfințitul a prezidat Liturghia de consacrare care a avut loc marți, 8 decembrie 2015, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 11:00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, pr. Francisc Ungureanu, reprezentantul ÎPS Ioan Robu, 142 de preoți, invitați din Spania, Italia, Germania și Austria, rudele candidaților și credincioși din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 20 de candidați la slujirea diaconatului și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!"

Ca pregătire pentru acest eveniment, în perioada 1-7 decembrie, noii diaconi au participat la o săptămână de exerciții spirituale, ținute la Mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău. Meditațiile în această perioadă au fost ținute de pr. Serafim Romila, spiritual la seminarul mic din Bacău.

Luni, 7 decembrie, în capela seminarului mare, diaconii hirotoniți astăzi au făcut profesiunea de credință în fața PS Aurel Percă.

După evanghelie, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a evidențiat însemnătatea sărbătorii Neprihănitei Zămisliri. Excelența sa a accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în economia mântuirii, prin acel "iată-mă", prin care fiecare candidat "își consacră viața pentru totdeauna lui Dumnezeu". Prin tot ceea ce a făcut, Fecioara Maria a devenit un model de curaj și călăuză pe drumul nostru spre Cristos. Preasfințitul le-a propus candidaților "să iubească": "Iubiți-l pe Isus din Euharistie (...) Iubiți cuvântul lui Dumnezeu (...) Iubiți-l pe Mântuitorul printr-o rugăciune plină de fervoare (...) Iubiți-o pe Preacurata Fecioară Maria". În încheiere PS Aurel a făcut referința la "Anul Jubiliar al Milostivirii Divine", an ce a fost deschis la Roma de Sfântul Părinte papa Francisc tocmai în această zi.

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului Petru Gherghel.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a felicitat familiile noilor diaconi pentru că au oferit Bisericii tineri care să ducă mai departe vestea mântuirii. De asemenea, Excelența sa a subliniat rolul important pe care îl au părinții în transmiterea vieții și a credinței.

Diaconatul reprezintă una din cele trei trepte ale ierarhiei Bisericii, este o treaptă a slujirii aproapelui, de aceea să ne rugăm pentru ca noii diaconi să fie adevărate modele de ascultare, credință și dragoste, asemenea lui Isus Cristos, Marele Preot, cel pe care ei doresc să-l urmeze.

Andrei Gherghel

*

Numele celor 20 de diaconi:

- pentru Dieceza de Iași

1. Andrei Eugen, din Parohia Gherăești

2. Balan Valeriu, din Parohia Săveni (Iazu Vechi)

3. Bejan Flavian, din Parohia Pildești

4. Budău Damian, din Parohia Horgești

5. Cimpoieșu Cosmin, din Parohia Bacău "Sfânta Cruce"

6. Ciobanu Valerică, din Parohia Focuri

7. Ciuciu Flavian, din Parohia Hălăucești

8. Erdeș Gheorghe-Tarciziu, din Parohia Roman "Isus Bunul Păstor"

9. Farcaș Leonard, din Parohia Pildești

10. Galațanu Mihai, din Parohia Gherăești

11. Iancu Raimond Tiberiu, din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae"

12. Neculăeși Claudiu, din Parohia Piatra Neamț "Sfântul Iosif"

13. Stoica Petru-Clementin, din Parohia Răducăneni

14. Stolnicu Andrei, din Parohia Pașcani

- pentru Arhidieceza de București

1. Acatrinei Valeriu, din Parohia Galbeni

2. Benchea Gheorghiță-Daniel, din Parohia Somușca

3. Iancu Felician, din Parohia Codlea

4. Matieș Liviu-Narcis, din Parohia Săbăoani "Sfântul Mihail"

- pentru Congregația Școlilor de Caritate - Institutul Cavanis, Pașcani

1. Rene de Asis Sitjar, din Filipine

- pentru Congregația Sfântului Iosif (Iosefinii lui Murialdo)

1. Florin Pistiean, din Parohia Brăila

*

Mărturiile diaconilor:

- Privesc acest eveniment, acest dar al diaconatului pe care l-am primit de la Dumnezeu, în optica a trei cuvinte-cheie: slujire, misiune, vocație. Slujire, întrucât diaconatul, prima treaptă a sacramentului Preoției, mă responsabilizează la o mai mare atenție pentru slujirea Bisericii, a poporului lui Dumnezeu. Misiune, deoarece ca diacon voi fi trimis să particip, să contribui mai mult la vitalitatea și la dinamismul Bisericii. Vocație, pentru că diaconatul constituie o confirmare reciprocă a faptului chemării personale de către Dumnezeu, precum și răspunsul meu afirmativ la această chemare. (diacon Cimpoieșu Cosmin, din Parohia Bacău "Sfânta Cruce")

- Covârșit de adierea suavă a Duhului Sfânt, îi mulțumesc, în aceste clipe pline de har, Tatălui ceresc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, cer ajutorul lui Isus, pruncul gingaș din Betleemul inimilor noastre și mă așez sub mantia Mariei, mama bunătății, pentru ca talanții care mi-au fost încredințați să aducă roade, care să să rămână. Un gând de recunoștință vreau să aduc familiei mele, colegilor mei și tuturor celor care astăzi îmi sunt alături prin prezență sau prin rugăciune. Domnul, izvorul milostivirii și al bucuriei, să ne binecuvânteze pe toți! (diacon Stolnicu Andrei, din Parohia Pașcani)

- Slujirea diaconală, misiune la care am fost chemat astăzi, reprezintă un moment foarte important din viața mea, în care voi putea face experiența unei angajări mai generoase în urmarea lui Isus. Profesiunea de credință, jurământul de fidelitate în slujirea semenilor în ascultare față de episcop și declarația pe care am încheiat-o cu aceste cuvinte: "Așa promit, așa făgăduiesc, așa jur, așa să-mi ajute Dumnezeu și această sfântă evanghelie pe care o ating cu mâna mea" constituie hotărârea cu care doresc să urmez mai îndeaproape voința Domnului în viața mea. Domnul să mă păstreze mereu statornic în slujirea sa! (Diacon Matieș Liviu-Narcis, din Parohia Săbăoani "Sfântul Mihail")

- Cu emoții și cu gândul de mulțumire am trăit această zi importantă din viața mea. Am promis bunului Dumnezeu, că voi fi un mărturisitor al evangheliei și al carității. Mă încredințez sfintei Fecioare și cu umilință îi cer să mă ajute să fiu statornic, iubitor de Dumnezeu și de oameni, să urmez cu bucurie și dăruire carisma fondatorului congregației, Leonardo Murialdo, să devin pentru fiecare copil și tânăr: tată, Frate și prieten. Totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu! (diacon Florin Pistiean, din Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Brăila)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 decembrie: Iași: Sfințiri de diaconi


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat