Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea va fi prezent la deschiderea Porții Sfinte

Papa emerit Benedict al XVI-lea a acceptat invitația papei Francisc pentru ceremonia de deschidere a Porții Sfinte. Deci va fi prezent în atriul bazilicii "Sfântul Petru" cu ocazia ritului de deschidere în dimineața zilei de 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri și începutul Anului Sfânt al Milostivirii.

În aceste ultime săptămâni, papa Francisc l-a citat de mai multe ori pe Benedict al XVI-lea cu privire la tema raportului dintre milostivire și adevăr. Îndeosebi, la începutul Sinodului despre familie a amintit cu papa emerit că "Biserica este chemată să trăiască misiunea sa în adevărul care nu se schimbă după modele trecătoare sau opiniile dominante. Adevărul care-l ocrotește pe om și omenirea de tentațiile autoreferențialității și de transformarea iubirii rodnice în egoism steril, unirea fidelă în legături temporare". Apoi l-a citat direct pe Benedict al XVI-lea acolo unde afirmă în Caritas in veritate: "Fără adevăr, caritatea alunecă în sentimentalism. Iubirea devine o găoace goală, care trebuie umplută arbitrar. Este riscul fatal al iubirii într-o cultură fără adevăr".

Și apoi, la încheierea Sinodului, l-a propus din nou pe Benedict al XVI-lea atunci când a afirmat: "Milostivirea este în realitate nucleul central al mesajului evanghelic, este însuși numele lui Dumnezeu [...] Tot ceea ce Biserica spune și face manifestă milostivirea pe care Dumnezeu o nutrește față de om. Atunci când Biserica trebuie să amintească un adevăr necunoscut, sau un bine trădat, face asta mereu determinată de iubirea milostivă, pentru ca oamenii să aibă viață și s-o aibă din belșug (cf. In 10,10).

Anunțând Jubileul extraordinar al Milostivirii la 13 martie, papa Francisc a spus: "Iubiți frați și surori, m-am gândit adesea la modul în care Biserica să poată face evidentă misiunea sa de a fi martoră a Milostivirii. Este un drum care începe cu o convertire spirituală. Pentru aceasta am decis să convoc un Jubileu extraordinar care să aibă în centrul său milostivirea lui Dumnezeu".

(După Radio Vaticana, 5 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat