Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hramul capelei "Sfânta Varvara" din salina de la Cacica

PS Aurel Percă a prezidat Liturghia hramului capelei "Sfânta Varvara" din salina de la Cacica, vineri, 4 decembrie 2015, la ora 10.00. La celebrare au participat preoții din decanatul de Suceava, doi preoți greco-catolici și credincioși romano-catolici, greco-catolici și ortodocși din Cacica.

Vineri dimineață, mai mulți credincioși romano-catolici, greco-catolici și ortodocși din Cacica au coborât la o adâncime de 21 de metri pentru a o cinsti pe sfânta Varvara, patroana capelei din salină, dar și a minerilor, a pompierilor, a pirotehniștilor și a tuturor celor care se află într-un pericol de moarte iminent.

Au fost prezenți directorul salinei, muncitori și rudele răposaților care au lucrat în această salină. Cântările liturgice au fost în română, polonă și ucrainiană.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Aurel, care de la amvonul capelei a vorbit despre viața sfintei martire, sărbătorită la 4 decembrie, îndemnându-i pe cei prezenți să privească la curajul credinței sale și să apeleze mereu la ajutorul ei, așa cum au făcut și înaintașii lor.

La finalul Liturghiei, s-a cântat prohodul pentru toți răposații ce au lucrat în salină.

La această sărbătoare au fost prezenți preoții din decanatul de Suceava, care după celebrarea liturgică au participat la ședința decanală, la sediul parohiei din Cacica. Discuțiile ședinței au făcut referire la teme ca: Anul Milostivirii, catehezele propuse pentru anul milostivirii și alegerea noului decan.

După ședința decanală, părintele Nicolae Nicolaișen, protopop și paroh al comunității greco-catolice din Cacica, a oferit o agapă frățească prilejuită de aniversarea zilei onomastice.

Pr. Claudiu Bulai

*

Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot din Cacica, Jakub Bogdanowicz, să amenajeze în subteranele salinei o capelă în cinstea sfintei Varvara. La început, viața religioasă a locuitorilor din Cacica s-a concentrat în jurul clădirii salinei. Spre capelă duce o scară de peste 200 m aflată la o adâncime de 21 m.

Se poate spune că este o bisericuță cu tot ce trebuie: altar, icoane, candelabru, amvon și balcon pentru cor. Altarul și amvonul sunt sculptate în sare masivă. Inițial, întreaga capelă era căptușită cu lemn, dar în 1904 lemnul a fost îndepărtat și s-a construit un mare "sanctuar" în masivul de sare. Dimensiunile capelei sunt: 25 m lungime, 9 m lățime și 7 m înălțime.

Pereții sunt rectangulari, iar în partea dreaptă se află o icoană reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana capelei și protectoarea minerilor. Înainte de a coborî în adâncurile salinei, minerii se adunau zilnic în fața icoanei sfintei Varvara pentru ea ca să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor. La întoarcere se adunau aici pentru a înălța rugi de mulțumire. În fiecare zi se oficia sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici și ortodocși.

Sursa: www.sanctuarcacica.ro


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat