Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Nașterea Domnului și cumpăna dintre ani

24 decembrie 2015

Crăciunul este o sărbătoare sfântă, care aduce în sufletele oamenilor lumină și bucurie. Această sărbătoare este anunțată, prin obiceiul drag copiilor de a merge cu colinda, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului.

Deși au trecut de atunci mai bine de două mii de ani, icoana Nașterii Domnului e pururea vie în sufletul și viața noastră. Creștinii în hainele de sărbătoare și după ce și-au "curătit simțirile" prin taina sfintei spovezi, merg cu toții la sfânta biserică să primească pe Fiul lui Dumnezeu, care vine în chip de prunc ceresc, nevinovat, să se nască și să crească, să ne mântuiască.

Difuzoarele din turnul bisericii răspândesc în văzduh minunatele colinde. După căderea întunericului grupuri de copii au pornit cu colindatul să vestească apropiatul eveniment al nașterii Domnului cântând cu glasul lor zglobiu pe la ferestrele caselor "O, ce veste minunată" Au poposit și la fereastra căsuței noastre, două grupuri, purtând frumoasele costume naționale specifice locului. Au primit bomboane și alte daruri dragi copiilor.

Din bucătăria unde și-a mutat soția "cartierul general" miroase a sarmale și alte bunătăți.

Amintirile fostul militar din mine nu-mi dau pace. Dar nu numai milităria mă răscolește. Mă răscolesc amintirile anilor de elev și dragostea de poezie insuflată de foștii mei dascăli.

Rugămintea mea către redacție este să-mi permită redarea, a două strofe din poezia marelui Coșbuc: Crăciunul în tabără - pe câmpia Smârdanului 1877.

De multe ori înainte de decembrie 1989 șefii cei mari nu găseau alte zile, numai Crăciunul și Paștele, pentru alarme, dislocări în tabere, aplicații precum și marșuri istovitoare. De multe ori vedeam ostașii nostalgici, cu dor de cei dragi și de colindele din satul lor natal.

Iar cortu-ngropat e-n zăpadă;
Nu-i ușă, nu-i cale, nu-i loc.
În haine ca-n zi de paradă,
Țin pânea-nghețată la foc,
Stând unul într-altul grămadă.

E freamăt în zare e tunul,
Ori cântec de clopot în sat?
Crăciunul e astăzi, Crăciunul.
Flăcăii țin capul plecat,
Și plânge-necat câte unul.

Gata cu nostalgiile! Să mergem în satul meu Ciugheș. Sfânta biserică arată a sărbătoare. Nelipsiții brazi împodobiți cu globuri multicolore și ghirlande ce atârnă, te fac să te crezi în paradis. Altarul este înconjurat de minunatele flori, cărora soția le spune Crăciunițe, dar... lipsește totuși ceva. Soclul statuii Sfintei Fecioare Maria este gol. Doar o mică iesle și o mână de paie străjuiește locul Maicii Domnului. De ce oare!?

Ora 20.30. Apar la sfântul altar, preoții, parohul Anton Egner și preotul Felician Tiba, despre a cărui misiune ce a avut-o în parohia noastră am amintit în câteva rânduri în zilele premergătoare Nașterii Domnului. Poartă veșminte de culoare roșie, iar ministranții veșmintele specifice misiunii lor, dar pe cap poartă fesul Moșului, uitat în sacristia bisericii, după ce a adus daruri copiilor cuminți.

Din cor răsună cântece minunate pornite din glasurile tinerilor, veniți în vacanțele studențești, sau școlare.

După introducerea sfintei Liturghii, prin care creștinii cer iertare Celui de Sus, pentru păcatele săvârșite, parohul anunță credincioșii momentul sosirii pruncului Isus. În sfântul lăcaș își fac apariția "Maica Domnului" cu pruncul Isus în brațe, însoțit de "Sfântul Iosif" care luminează calea cu un mic lămpaș. S-au oprit în fața altarului și ca o mamă grijulie înmânează plăpândul prunc, parohului comunității, care cu emoții vizibile îl prezintă celor aflați în biserică. Un tânăr din sat a primit pruncul și l-a așezat în ieslea de pe soclul Fecioarei Maria. De acolo ca un împărat privește îndrăzneț cu brațele deschise de parcă ar spune: "Iată-mă!"

Preoții și corul cântă "Gloria in excelsis Deo" după care toată asistența cântă la unison "Astăzi s-a născut Cristos".

Cuvintele de predică au fost rostite de pr. dr. Felician Tiba, care a îndemnat credincioșii la bună înțelegere în sânul familiilor și a sfătuit tinerii care urmează să-și întemeieze viitoarele familii la alegerea atentă a perechii de viață.

După binecuvântarea preotului Felician Tiba, parohul Egner a rugat credincioșii să nu-și părăsească locurile. S-a deplasat în corul bisericii de unde cu glasul său baritonal, a oferit minunate colinde. În biserică lumina a devenit difuză. Orga, corul și creștinii cântau la unison "O ce veste minunată" colind ce-l cântă cu drag orice român, oriunde s-ar afla.

26 decembrie 2015

Treisprezece cupluri din comuna Palanca care au împlinit 50 de ani de căsătorie și mai mult au fost sărbătorite, sâmbătă, 26 decembrie 2015, de către Primăria și Consiliul Local Palanca. Evenimentul s-a desfășurat la biserica "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș, unde preoții Anton Egner și Felician Tiba au oficiat o Liturghie de mulțumire, la care au asistat copiii, nepoții și strănepoții "cuplurilor de aur". Conducerea primăriei, primarul Adrian Paliștan și viceprimarul Dumitru Maxim le-au mulțumit celor sărbătoriți, pentru ce au făcut pentru comunitate, arătând că sunt exemple demne de urmat tinerei generații.

În viața lor au avut probabil și momente mai puțin frumoase, dar dragostea, toleranța, încrederea în Dumnezeu i-a ținut împreună și au făcut ca astăzi să-i cinstim și să le aducem respectul cuvenit.

Din partea Consiliului Local Palanca, cele treisprezece cupluri au primit diplome și cadouri simbolice, iar din partea parohiei au primit câte o icoană a Maicii Domnului sau a Mântuitorului Isus, precum și un crucifix care să le amintească faptul că pe această cruce au jurat la cununia lor.

După sfânta Liturghie, parohul a oferit copiilor ciocolată din sacul uitat de Moș Crăciun în seara zilei de 24 decembrie. O fetiță mică plânge că nu ajunge la gura sacului să-și primească Moșul de ciocolată. Dar parohul are grijă să coboare gura sacului pentru a reuși micul copilaș să-și primească ciocolata.

A urmat un recital de colinde, oferit de corul bisericii, în mijlocul lor se afla parohul comunității.

31 decembrie 2015, ora 16.00. Ultima Liturghie a anului

Ce repede trec orele, zilele, săptămânile, lunile și anii. Sunt cuvintele cu care parohul Anton Egner a început predica, la ultima Liturghie a anului din comunitatea romano-catolică Ciugheș. Preotul a mulțumit lui Dumnezeu pentru sănătatea ce ne-a dat, puterea de muncă, curajul, inteligența să învingem greutățile de peste anul ce urmează să se încheie, peste câteva ore.

A îndemnat prin predica sa, să ne rugăm, ca pentru anul ce vine să fim mai buni, mai înțelegători, să fie pace și prietenie. La sfârșitul Liturghiei ne-a oferit din predica unui preot al Diecezei Iași, care spunea:

"În mersul pământului în jurul soarelui, timp de 365 de zile ale anului ce a trecut, omenirea a comis multe păcate: crime, atentate, furturi, adultere, avorturi, poluări de ape și atmosferă, războaie, minciuni, sinucideri, abandon de copii și multe, multe, alte nenorociri. Același pământ cu bunătatea lui, ne mai dă totuși izvoare cristaline, aer să respirăm, ploi să ne rodească ogorul, liniște să ne creștem copii, soare să putem vedea și trăi "

La toate acestea regretata mea mamă, dacă ar fi fost în viață, în simplitatea ei de țărancă din Ciugheș, ar fi oftat și ar fi zis: "Oare cât mai poate să ne rabde pământul!?"

Credincioșii aflați în biserică au ascultat cu emoție cuvintele cucernicului preot și parcă se întrebau câte păcate din cele enumerate de preot s-ar afla înscrise în dreptul lui fiecăruia din noi, pentru judecata divină așa cum se încheie Crezul, rostit la fiecare sfântă Liturghie.

După binecuvântarea preotului într-o liniște profundă, fiecare a plecat spre casa lui să aștepte noul an, cu gânduri mai curate.

Mă rog și-n ziua cea din urmă,
Acestui An ce s-a sfârșit...
Și-ți mulțumesc, o bun Părinte,
Căci anu-ntreg ne-ai ocrotit.

Îți mulțumesc, o sfinte Tată,
Că-n fiecare zi din an,
Ai fost a noastră călăuză,
După al tău înțelept plan.

Ai fost și-n zilele senine,
Și chiar în zile cu mult nor,
Cu îngrijorări și cu suspine,
Tu ne-ai fost sigur ajutor.

Și acum, când anul nou în față,
Ne este un necunoscut,
Noi te rugăm, o sfinte Tată,
Să ne fii pavăză și scut.

Ne dă o inimă înțeleaptă
Să fim mereu mulțumitori,
De tot ce tu ne dai în viață
Să fim deplin ascultători.

La mulți ani, dragii mei ciugheșeni, oriunde v-ați afla!

Familia Catrina și Nicu Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-31 decembrie: Ciugheș: Nașterea Domnului și cumpăna dintre ani


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat