Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Funeraliile părintelui Ștefan Vacaru

Înmormântarea părintelui Ștefan Vacaru, decedat la Onești marți, 1 decembrie 2015, a avut loc la Frumoasa joi, 3 decembrie. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat aproape 115 preoți și mulți credincioși din Frumoasa, din satele învecinate, precum și din Faraoani (peste 130) și Barticești (aproape 100), localități în care părintele răposat a slujit.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a ajuns la Frumoasa în cursul zilei de marți. Credincioșii s-au rugat și au privegheat până la ora înmormântării. Sicriul închis era înconjurat de coroane. În față trona tabloul cu fotografia părintelui. Rudele erau în apropiere.

La ora 10,50, procesiunea a pornit din casa parohială. Preoții s-au așezat în băncile din față. La altar, lângă Preasfințitul au stat cei doi nepoți: pr. Leonard Deac și pr. Roberto-Ștefan Vacaru, colegii răposatului (Alexandru Cobzaru, Alois Fechet, Silvestru Bejan, Petru Țurcanu) și pr. Bernardin Farțade, paroh de Frumoasa.

Păstorul diecezei a spus la început că "astăzi conducem pe ultimul drum pe un păstor de suflete, care a fost deschis față de credincioși, persoane consacrate și seminariști". Apoi pr. Silvestru Bejan, unul dintre cei 11 care a fost sfințit în 1971 a trecut în revistă câteva aspecte din viața și activitatea pastorală a părintelui răposat. Dintre colegii de serie, șapte au decedat (Ștefan Vacaru, Albert Lucaci, Mihai Cucuteanu, Virgil Chelaru, Ioan Râtan, Petru Gabor, pr. Dumitru Burcă).

În cadrul predicii, pr. Alois Fechet a pornit de la faptul că pr. Ștefan Vacaru a predicat la înmormântarea pr. Albert Lucaci cu aproape două săptămâni în urmă (21 noiembrie), spunând că următorul care va fi chemat la Domnul este el. A repetat mesajul cu câteva zile în urmă, subliniind că-și simte sfârșitul aproape și că este gata să se prezinte în fața Domnului. Predicatorul a continuat spunând că și astăzi cel răposat ține o predică, amintind de scopul omului întocmai cum spune sfântul Francisc de Sales că am primit de la Dumnezeu trei daruri importante: viața ca să-l putem căuta, moartea ca să-l putem găsi și veșnicia ca să-l putem avea, să ne putem bucura mereu de el. A amintit că părintele și-a făcut datoria de păstor, având grijă de oile sale, iubindu-le, conducându-le spre Cristos. La Barticești, pe când era paroh, pr. Vacaru a refăcut prezbiteriul, a pus centrala termică, a reamenajat curtea interioară, altarul lateral de afară, a înzestrat biserica cu orgă, sonorizare, stație de clopote; a mărit cimitirul; la filială a renovat biserica și a înzestrat-o cu stație de clopote, centrală, prăznicar etc. A colaborat cu Congregația "Maria Bambina", "Fiii Iubirii Milostive" "Slujitoarele Iubirii Milostive". A iubit-o pe Maica Domnul și a murit rugându-se.

La final, au luat cuvântul reprezentanți din Faraoani (sat în care părintele a fost și cetățean de onoare) și unul dintre nepoți (pr. Roberto-Ștefan Vacaru), omagiindu-l pe părintele răposat, apreciindu-i munca pe care a depus-o și legătura de apropiere față de credincioși și de rude. De asemenea, a fost transmis și mesajul pr. Emilian Diac, rudă de-a părintelui Ștefan, din străinătate.

Preasfințitul a subliniat că părintele a contribuit la selectarea și corectarea cântecelor care vor constitui noua colecție de cântece bisericești. A apreciat că sunt peste 20 de cântări care le-a compus sau le-a armonizat, una dintre acestea fiind "În casa Tatălui meu veșnic sunt multe lăcașuri". A citat apoi din testament în care părintele Ștefan îi este recunoscător lui Dumnezeu pentru toate și cere iertare pentru necorespunderile din viață: "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții, al preoției și pentru nemărginita sa generozitate față de mine. Mulțumesc tuturor care m-au ajutat, m-au suportat și m-au îngrijit în viață". Păstorul diecezei în final a apreciat buna dispoziție și munca părintelui și a invitat la rugăciune.

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir. Coroanele au fost purtate și de persoane îmbrăcate în costume naționale. A fost înmormântat în spatele crucii centrale a cimitirului din deal, așa cum a notat în testament (17 august 2001): "Cu privire la locul înmormântării: ori la Barticești ori la Frumoasa, în satul meu natal. Important e să-și mai amintească cineva în rugăciune și de mine".

În cimitir mai așteaptă ziua învierii de apoi încă un preot: pr. Petre Deac, decedat la 2 octombrie 1996. Undeva la baza dealului, lângă fundațiile bisericii vechi, este înmormântat pr. Iulius Svirschi, decedat la 18 ianuarie 1907.

"Eu v-am ales pe voi prietenii mei" (In 15,15) a fost textul din Sfânta Scriptură pe care pr. Ștefan Vacaru îl iubea cel mai mult. Cu patru ani în urmă, la 10 iulie 2011, părintele a sărbătorit 40 de ani de preoție în biserica din Frumoasa. Atunci a povestit un crâmpei din vocația sa: "Îmi aduc aminte când în Advent în anul 1961 l-au arestat pe pr. Ștefan Apostol. Eu eram în primul an de Seminar. Văzând soarta parohului ar fi trebuit să plec de la Seminar și să nu stau acolo. Vara următoare am fost anchetat la primărie. Copil de 15 ani... Amenințat de niște tovarăși... Pentru ce? Nu știam. Acele lucruri pe care omul nu le înțelege, Domnul le sădește încet-încet în suflet. Când trebuiau colectivizate satele, în seminar a trebuit să scriem acasă, sub amenințarea că vom dați afară, ca părinții să treacă la colectiv. Peste capetele noastre apăsa amenințarea. De multe ori ne vedeam trimiși acasă fără a ne întoarce. N-am abandonat nici eu, nici alții. Acestea arată că vocația este un mister. Susținută și alimentată de Cristos Domnul este în stare să înfrunte toate greutățile".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 decembrie: Frumoasa: Funeraliile părintelui Ștefan Vacaru


 

lecturi: 70.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat