Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Curajul milostivirii

Fratele Alois către cei douăzeci și cinci de mii de tineri veniți la Valencia pentru întâlnirea tradițională europeană de Taizé

"Inimile sunt cele care au nevoie de schimbare. Pacea trebuie să provină dintr-un izvor profund. Acest izvor se află în pacea pe care Dumnezeu ne-o comunică. Da, pacea mondială începe în inimile noastre. Pentru a deveni femei și bărbați ai păcii este nevoie de curaj. Curajul Evangheliei, curajul milostivirii este cel care ne determină să deschidem inima noastră oricărei ființe umane fără condiții. În timpul acestor zile la Valencia, și în timpul întregului an care începe, vom încerca împreună să trezim în noi curajul milostivirii": fratele Alois, prior de Taizé, s-a adresat cu aceste cuvinte celor douăzeci și cinci de mii de tineri ai comunității veniți la Valencia, în Spania, pentru a participa la tradiționala întâlnire de sfârșit de an, de la 28 decembrie la 1 ianuarie.

Ieri seara, în prima sa meditație, fratele Alois a amintit că a venit la Valencia direct din Siria unde a petrecut Crăciunul: "Toți cei pe care i-am întâlnit mi-au spus: «Rugați-vă pentru noi». Să ascultăm apelul lor și să încredințăm lui Dumnezeu pe cei care suferă din cauza violenței în Orientul Mijlociu. Să purtăm în noi întrebările puternice pe care și le pun: de ce toată această violență? Și Dumnezeu unde este?".

În centrul din Homs, în fața catedralei greco-catolice distruse, enoriașii au celebrat sărbătoarea Crăciunului pentru copiii lor: "Rar am văzut o sărbătoare de Crăciun în care mesajul de pace al Evangheliei să fie așa de simțit", a povestit el. Astăzi, pe tot pământul, "noi tulburări, migratoare, ecologice, sociale, îi interpelează pe credincioșii din diferitele religii și pe necredincioși, și cer noi solidarități".

Mare parte dintre tineri sunt găzduiți de familii, ceilalți în parohii și în alte structuri. Spania, Polonia, Ucraina, Germania, Franța și Italia sunt națiunile cele mai reprezentate. În afară de mesajul Papei Francisc, au venit la organizatori și participanți mesaje de urare de la patriarhul ecumenic Bartolomeu, de la primatul Comuniunii anglicane, Justin Welby, și de la secretarii generali al World Council of Churches, Olav Fykse Tveit, și al Global Christian Forum, Larry Miller, al Federației mondiale luterane, Martin Junge, al Alianței evanghelice mondiale, Wilf Gasser, precum și de la secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și de la președintele Consiliului european, Donald Tusk. În fața atacurilor teroriste, a nesiguranței și a fricii - a spus printre alții Bartolomeu - "cel mai bun răspuns este convertirea. Prin intermediul ei vom fi salvați, vom abate obișnuințe și slăbiciuni ale naturii noastre imperfecte. Convertirea este condiția reconcilierii noastre cu Dumnezeu, cu aproapele nostru, cu întreaga creație. Este condiția absolută a «pelerinajului nostru de încredere pe pământ»".

Într-o lungă reflecție difuzată în ajunul adunării din Valencia, fratele Alois amintește că, în următorii trei ani, trei cuvinte vor însoți drumul comunității: bucurie, simplitate, milostivire. "În 2016 - scrie el - vom începe cu milostivirea, în același spirit pe care-l va avea anul convocat de Papa Francisc. Evanghelia ne cheamă să mărturisim compătimirea lui Dumnezeu". Priorul oferă cinci propuneri "pentru a trezi în noi curajul milostivirii". Înainte de toate trebuie "să ne încredințăm lui Dumnezeu care este milostivire", pentru că "Dumnezeu nu ne închide niciodată inima sa și bunătatea sa fidelă este salvgardarea noastră constantă, chiar și atunci când greșelile noastre ne fac să ne clătinăm. Dacă ne-am îndepărtat de El, nu ne temem să ne întoarcem spre El și să-i dăm încrederea noastră; el ne vine mereu în întâmpinare". A doua propunere este aceea de "a ierta iarăși și întotdeauna. Să arătăm că Biserica este o comunitate de milostivire rămânând deschiși, fără discriminări, persoanelor din jurul nostru, practicând ospitalitatea, abținându-ne de la judecăți definitive asupra celorlalți, apărându-i pe cei asupriți, făcând inima noastră mare și generoasă". A treia este să ne apropiem "singuri sau împreună cu alții de o situație de dificultate, de suferință pe care o avem în jur, pe marginea drumului nostru"; a patra propunere este de "a extinde milostivirea la dimensiunile sale sociale" (refugiați, migranți); a cincea este "milostivire față de toată creația. Să luăm decizii care să se refere la viața noastră zilnică, să controlăm acțiunile noastre de consumatori sau de cetățeni, să facem o alegere conștientă de sobrietate. A simplifica modul nostru de viață poate să fie izvor de bucurie", conclude fratele Alois.

(După L'Osservatore Romano, 30 decembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat