Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: "Deschide ușa, creștine, căci vreau să vin și eu la tine"

Cam acesta ar fi, parafrazat, mesajul pe care l-am meditat, duminică de duminică, în perioada Adventului.

Și am deschis-o, la fel ca și Poarta Sfântă, din Anul Milostivirii Divine, prin pregătirea, pas cu pas, a ieslei în care să se nască pruncul Isus, naștere simțită în mod deosebit în noaptea de Crăciun.

Părintele Adrian ne-a îndemnat pe toți să-l îmbrățișăm pe prunc și, în același timp, să ne lăsăm îmbrățișați de el, manifestarea vizibilă a iubirii imense a lui Dumnezeu față de noi, oamenii. Un alt lucru important: să nu rămânem nicicând indiferenți, să ne uimim, la fel ca și păstorii, oameni simpli, de acest mare mister: Dumnezeu îl lasă să coboare pe pământ chiar pe Fiul său. Există, oare, o iubire mai mare ca aceasta?

Uimirea și bucuria nașterii lui Isus am încercat să o transmitem și celorlalți prin colinde. Mai întâi, ne-am lăsat colindați de Ștefan Hrușcă, aflat în turneu la Barcelona, apoi am mers cu grupul tinerilor colindători la primărie, participând în același timp la primirea luminii de la Betleem. Apoi, în noaptea Sfântă, tinerii au colindat întreaga comunitate, fiind răsplătiți cu colăcei, mere, nuci și alte cele, așa cum și noi primeam, cu timp în urmă, răsplata pentru colindul cântat la geamurile caselor de creștini. În ziua de Crăciun, tinerii și-au continuat misiunea vestirii bucuriei prin colind la comunitatea spaniolă dintr-un sat vecin, acolo unde își desfășoară părintele Paul Fechetă activitatea pastorală. Seara, ne-am oprit la palatul episcopal, unde am colindat preoții și episcopul de Lleida, Preasfințitul Salvador Jimenez Valls, care ne-a mulțumit și a exprimat și el uimirea pentru cum manifestăm aceeași realitate prin cântec, deși originile noastre sunt diferite, aflate la câteva mii de kilometri distanță.

Într-o lume în care din ce în ce mai mult sărbătoarea Crăciunului se limitează doar la un decor luminos, la o mâncare opulentă și la cadouri, aduse de Moș Crăciun sau de Regii Magi, lucruri care își au și ele rolul lor, dar care nu sunt decât lucruri adăugate, vrem și ne rugăm ca sufletul nostru să rămână cald, deschis Cuvântului făcut trup și venit între noi.

Sărbători binecuvântate, cu pace, speranță, bucurie și uimire!

Mai multe detalii și imagini despre sărbătoarea Crăciunului în comunitatea română catolică din Lleida se pot găsi la: https://www.facebook.com/Corul-Miorita-Lleida-325181667493142/

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-25 decembrie: Lleida: "Deschide ușa, creștine, căci vreau să vin și eu la tine"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat