Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Centrul Misionar Diecezan Iași: "Colindul pentru Africa"

În perioada 26-30 decembrie 2015, câteva comunități ale Diecezei de Iași vor desfășura proiectul "Colindul pentru Africa". Proiectul va avea ca finalitate achiziționarea de cisterne de apă potabilă pentru grădinițele și școlile din Kenya, precum și susținerea altor proiecte deja începute.

Le mulțumim tuturor pentru ajutor și implicare.

Pentru o cunoaștere mai bună a acestui proiect, am pregătit o mică prezentare: scurt istoric, modul de desfășurare, mandatul copiilor și alte materiale ajutătoare.

Crăciun fericit tuturor și zile de sărbătoare binecuvântate în Domnul!

Scurt istoric internațional

În perioada Crăciunului, 25 decembrie - 6 ianuarie, în Austria, Germania, Elveția și Italia are loc o activitate caritabilă de strângere de fonduri numită "Sternsinger". În cele mai multe țări această activitate se desfășoară în ziua de 6 ianuarie, Epifania Domnului și Ziua Mondială a Copilăriei Misionare, dată ce este sărbătoare legală și oamenii au posibilitatea de a primi copiii care merg cu steaua. Este ziua cea mai potrivită pentru acest proiect.

Deși obiceiul de a merge cu steaua datează încă din secolul XVI, începând cu anul 1959 acest obicei a devenit un eveniment caritabil, de strângere de fonduri în țările vorbitoare de limbă germană din Europa, ca mai apoi să intre și în țările vorbitoare de limbă italiană și spaniolă. Participanții la acest proiect sunt tineri și copii care se îmbracă în costume de magi și păstori, cei care l-au vizitat pe pruncul Isus. Liderul grupului duce o stea, iar copiii merg din casă în casă, cântând colinde tradiționale legate de acest obicei. La fiecare oprire, ei primesc donații pentru diverse proiecte caritabile care ajută copiii din Africa, Asia și America Latină.

Dieceza de Iași

În țara noastră, de mai bine de 7 ani, câteva comunități din Dieceza de Iași (Valea Mare, Onești, Luncași, Galbeni) au introdus această activitate caritabilă sub numele de "Colindul pentru Africa" și se desfășoară de cele mai multe ori în ziua dedicată Pruncilor nevinovați. Acest proiect, preluat de Centrul Misionar Diecezan, se dorește a fi o activitate de mobilizare a copiilor în vestirea bucuriei Crăciunului prin colinde, dar și o misiune de a se implica în mod concret în ajutorarea copiilor săraci din Africa.

Activitatea vrea să-i apropie mai mult pe copii de misiunea pe care o au de împlinit, aceea de a-l vesti pe Isus, dar și să le deschidă inima spre a fi mai solidari cu copiii de pe continentul defavorizat al Africii.

Proiectul se dorește a fi și un început de animare misionară, de aceea i-a fost alăturat și un mandat misionar adresat copiilor înainte de a pleca la colindat.

(NB: Modul de desfășurare al mandatului îl va stabili fiecare parohie în parte. Poate fi propus la sfârșitul sfintei Liturghii sau în afara ei)

Protagoniștii:

- Preoții parohiei, surorile și animatorii grupurilor;

- Copiii și tinerii împărțiți în grupuri mici ce doresc să colinde;

- Familiile și persoanele care-i primesc pe colindători.

Pregătirea:

- Se va pregăti un colind sau două pentru grupuri;

- Se va informa comunitatea cu privire la activitatea "Colindul pentru Africa";

- Va fi informat Centrul Misionar Diecezan pentru preluarea imaginilor ce vor fi lăsate ca amintire;

Desfășurarea:

- Grupurile de copii, însoțite de persoanele consacrate, de animatori sau părinți, parcurg străzile localității, bătând din poartă în poartă pentru a anunța Nașterea Domnului: vor cânta, vor explica familiei scopul colindului și-i vor înmâna imaginea ce le va aminti de participarea lor la acest proiect;

- Împreună cu animatorii grupurilor vor fi numărați banii și, în duminica următoare activității "Colindul pentru Africa", se vor așeza cutiile simbolic în fața altarului, informând comunitatea cu privire la suma adunată în cadrul proiectului (ar fi frumos ca toți copiii să se ridice în picioare și să spună cu voce tare "Mulțumesc!" comunității).

- Se va lua legătura cu responsabilul Centrului Misionar Diecezan, pr. Florin-Petru Sescu, pentru înmânarea ofertei.

Pentru ajutor sau alte lămuriri vă stau la dispoziție:

- telefoanele: 0233/744491 și 0765/485514;

- emailul: centrulmisionar.is@gmail.com;

- materialele pot fi descărcate dând click aici.

Centrul Misionar Diecezan Iași


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat