Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Zilele familiei și ale milostivirii

Între 20 și 23 decembrie 2015, Parohia Romano-Catolică Ciugheș, l-a avut ca oaspete, venit de la Iași, pe tânărul preot dr. Felician Tiba. Spun tânăr, deoarece pentru vârsta Sfinției sale și tema profundă și îndrăzneață pe care a dezbătut-o în aceste zile cu credincioșii parohiei, a necesitat cu adevărat un curaj tineresc.

Aceste zile s-au numit "Zilele familiei și ale milostivirii".

Seară de seară, dimineața cu noaptea în cap, tineri, bătrâni, femei, bărbați, copii, cupluri cu experiența vieții, sau tineri căsătoriți mergeau să-i asculte sfatul.

Într-o lume zbuciumată de nevoi, modelele de viață au devenit o floare rară. Lecțiile de caracter și trăinicie trebuie respectate și transformate în repere ale comunității locale. O astfel de lecție, poate cea mai grea din toate încercările pe care ni le pune în față viața, este căsnicia - o instituție tot mai amenințată de instabilitatea timpurilor noastre. Iată de ce aceste zile și în acest loc asemenea sfaturi s-au potrivit ca o mănușă.

Am avut fericitul prilej să fiu în satul natal cu soția, să-i ascultăm sfaturile utile, chiar dacă avem patruzeci și unu de ani de căsnicie. Amândoi am avut ca profesii munca cu omul. Dar aceste patru zile, dacă ar fi fost cu trei decenii mai către înapoia vieții mele, sfaturile pe care le-aș fi dat tinerilor ostași ar fi fost cu atât mai bogate, iar viața de familie cu atât mai plăcută. În aceste zile cuplurile de bătrâni au înțeles că nu-i o rușine să-ți conduci "băbuța" de mâna muncită pe ulița satului.

Tot în aceste trei zile, soții au înțeles că bastonul de sprijin folosit la vârsta senectuții este pentru cel ce a rămas văduv. Dacă ambii soți trăiesc, bastonul de sprijin este perechea, alături de care ai jurat cu mâna pe cruce să treci prin viață.

Tot în aceste zile cuplurile de familii au înțeles efectul nociv al alcoolului asupra familiei și a educației copiilor. Dar au mai înțeles că doar împreună și cu un efort conjugat pot scăpa de acest flagel.

Atât eu, cât și soția, născuți în acest sat, am avut prilejul să asistăm la o lansare de carte. Bucuroși cuplurile de căsătoriți se grăbeau să cumpere cartea Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc. O carte, autor fiind același preot, este recomandată viitorilor soți și nu numai. Este un curs de pregătire umană pentru a intra în viața de familie. S-au grăbit tineri, bătrâni, bărbați, femei să cumpere prețioasa lucrare, care merită cu prisosință să fie în biblioteca fiecărei familii.

În seara zilei de 22 decembrie, în mijlocul credincioșilor a poposit doamna Eugenia Dămătăr, venită cu soțul ei de la Iași, să ne vorbească, atât din cele învățate despre căsătorie, cât și din experiența domniei sale, având peste treizeci de ani de căsnicie. După frumoasa și utila prelegere, am admirat cum minunatul cuplu, alături, în aceeași bancă, ascultau cu evlavie, sfânta Liturghie.

Ultima seară a fost dedicată tinerilor și adolescenților. La acest capitol nu am participat, deoarece de mult am depășit această vârstă. Dar am văzut foarte mulți băieți și fete frumoase, așteptând nerăbdători, întâlnirea cu părintele. Bucuros aș fi ca după o astfel de întâlnire, să se înfiripeze viitoarele cupluri pe care părintele paroh Anton Egner să-i unească pe viață.

Am totuși o amărăciune personală. Se apropie sfârșitul de an, prilej cu care parohul face un bilanț statistic anual. Constat an de an, că numărul noilor născuți în satul natal este mai mic decât numărul decedaților, iar cununiile se pot număra pe degete. Când eram copil, generația celor născuți în anul 1950, frecventam două clase paralele a câte 30 de elevi. Astăzi în clasele I-IV cu greu se adună 12 elevi.

Întâlnirea cu cucernicul preot a avut mult mai multe teme dezbătute, dar nu sunt persoana potrivită, nici prin talent și nici ca formare, să le transform în fraze. Rămâne ca dragii mei ciugheșeni să le aplice chiar și numai trei sferturi și ar fi mulțumitor.

Închei cu o notă de optimism, rugându-l pe părintele Felician să vină mai des în parohia noastră, deoarece credincioșii din Ciugheș l-au îndrăgit.

Înțelepciunea, înseamnă să respiri ușor,
Și după lacrimi să zâmbești.
Petalele ce cad din trandafiri
Și nu se aud când mor, să le iubești.
Privește la copacii înverziți din bătătură
Când cad, întotdeauna către cer privesc.
Și-n ruga lor cea verde parcă cer,
Mai multă dragoste, și mai puțină ură!

Sărbători fericite! Dragii mei ciugheșeni, oriunde v-ați afla.
Crăciun fericit, dragă redacție!

Familia Nicolae și Catrina Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-23 decembrie: Ciugheș: Zilele familiei și ale milostivirii


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat