Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Lumina Păcii" - "Pace în mine, pace cu tine"

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc sfânta Liturghie unită cu celebrarea dedicată "Luminii Păcii de la Betleem". Evenimentul a fost susținut de organizația Scout prin implicarea unui număr mare de participanți.

Liturghia a fost prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, fiind însoțit la altar de un grup de preoți concelebranți. La această celebrare ecumenică au participat lideri și cercetași care au reprezentat centrele locale cu specific catolic din Bacău ("Fericitul Ieremia", "Sfântul Nicolae"), Nicolae Bălcescu, Lespezi, Prăjești, Piatra Neamț, Pildești, Sagna, Hălăucești, Adjudeni, Bălțați, Valea Lupului și Iași. De asemenea, au participat și reprezentanți ai unor centre locale ce nu au specific catolic din Suceava, Pașcani, Gârleni, Vaslui și Iași.

Pe lângă cei din organizația Scout, au mai răspuns invitației și cei din cadrul Organizației Acțiunea Catolică "Sântul Iosif" din Iași, precum și numeroși tineri și credincioși dornici să participe la celebrarea Jertfei Euharistice.

Ceremonia a început, așa cum a propus Preasfințitul Petru Gherghel, prin trecerea prin Poarta Milostivirii, deschisă la Iași cu ocazia începerii, la 8 decembrie 2015, a Jubileului Extraordinar al Milostivirii, oferindu-ne astfel posibilitatea de a participa în mod activ la acest an al reînnoirii spirituale și al întâlnirii cu Cristos, chipul milostivirii Tatălui, dar și de obține Indulgența Jubiliară pentru cei dintre noi ce o doresc pe aceasta.

După trecerea pe sub Poarta Milostivirii și începerea sfintei Liturghii, a urmat salutul preotului Alois Hîrja, asistent spiritual general scout. În mesajul său, părintele a scos în evidență că alături de celelalte trăiri (călătorii, pelerinaje și întâlniri toate pătrunse de bucurie și emoții), un act important este primirea lui Isus Cristos, adevărata lumină pentru sufletele noastre. Numai lumina venită de sus este lumina care nu se stinge niciodată și numai această lumină poate împlini mesajul Proiectului Luminii Păcii din acest an: "Pace în mine - Pace cu tine".

Părintele Silviu-Cristian Salca ne-a ajutat într-un mod agreabil și creativ prin predica prezentată să înțelegem și să ne bucurăm de eveniment. Un moment aparte al ceremoniei a constituit momentul distribuirii luminii: după câteva cuvinte de îmbărbătare și sensibilizare sufletească, Excelența sa Petru Gherghel a împărțit lumina reprezentanților centrelor locale prezente în acorduri de colinde. După cei au urmat credincioșii care cu emoții au participat la eveniment.

După sfânta Liturghie, cu toții au plecat spre comunitățile lor locale, mânați de gândul de a duce această lumină mai departe, în biserici, instituțiile medicale, la cei aflați în strâmtorare, sărăcie, singurătate sau chiar și celor lipsiți de credință.

Eduard Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 decembrie: Iași: "Lumina Păcii"


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat