Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc de Assisi": Săptămâna familiei și a milostivirii

Săptămâna a treia a Adventului a reprezentat pentru credincioșii Parohiei "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja un impuls și o încurajare în a trăi viața de familie în conformitate cu voința lui Dumnezeu cel îndelung răbdător și milostiv. Prelegerile au fost susținute de pr. dr. Felician Tiba, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiilor și a Laicilor din cadrul Episcopiei de Iași, la invitația pr. paroh Iosif Demeterc. Predicile au fost ținute în fiecare seară, între 14 și 20 decembrie 2015, în cadrul sfintei Liturghii "într-o biserică în care credincioșii îmbină tradiția populară cu darul credinței într-o formă armonioasă", după cum spunea părintele Felician.

Societatea de astăzi comportă multe dificultăți împotriva familiei, deși mulți au afirmat că familia reprezintă baza societății. Există în esență trei atentate la adresa familiei: primul este reprezentat de flagelul divorțului, al doilea reprezintă tentativa de a redefini familia în statutul ei, iar al treilea este reprezentat prin răsturnarea principiilor lui Dumnezeu în organizarea vieții de familie. Pr. Felician a inclus aceste trei dificultăți ale familiei în predicile tematice, susținute în întreaga săptămână, pe temeiul Sfintei Scripturi.

Părintele predicator a început seria de predici de la misiunea noastră de a fi oameni și a concluzionat cu misiunea noastră de a fi familie. Sfinția sa a subliniat că Dumnezeu este autorul familiei: "Familia este dorința lui Dumnezeu, iar ideea de familie nu ne aparține nouă și nu putem să-i schimbăm menirea niciodată." Într-o altă predică a punctat faptul că "iubirea dintre soți devine o rugăciune adresată lui Dumnezeu" și că "trebuie să arătăm tuturor, prin diverse ipostaze ale vieții, că Dumnezeu este prezent în familia noastră". Răspunsul credincioșilor a fost pe măsură: prezența numeroasă, dorința de a asculta și atmosfera creată au fost răspunsul comunității efortului părintelui invitat.

Vineri, după sfânta Liturghie, tinerii și adolescenții au fost invitați să rămână pentru o scurtă cateheză, "un regal de credință, iubire și speranță". "Prin voi, spunea părintele, Dumnezeu își manifestă forța și în același timp gingășia." Sâmbătă ni s-a alăturat doamna Eugenia Dămătăr, vorbindu-ne din propria experiență despre frumusețea familiei creștine și despre redescoperirea lui Dumnezeu care își face simțită prezența în orice familie cu milostivirea sa. Ziua de duminică, a patra din timpul Adventului, a coincis cu încheierea acestei săptămâni binecuvântate. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Felician împreună cu pr. paroh și pr. Mihai Percă, capelan la sanctuarul din Lourdes.

Prin predicile sale, pr. Felician a deschis noi orizonturi de înțelegere a familiei creștine, și a dat naștere la reflecții adânci în ceea ce privește dragostea și milostivirea lui Dumnezeu revărsate în familia fiecăruia. Pr. paroh Iosif Demeterc îi mulțumește pentru tot efortul depus în a expune învățătura Bisericii cu privire la familie, și în același timp mulțumește întregii comunități pentru promptitudinea cu care a răspuns evenimentului.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-20 decembrie: Cleja "Sfântul Francisc de Assisi": Săptămâna familiei și a milostivirii


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat