Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Și eu fac aceasta! - Meditație pentru duminica a IV-a din Advent

Într-o zi un medic evreu mergea cu trăsura prin oraș. În drum îl vede rabinul comunității și se hotărăște să se oprească și să-l invite să călătorească împreună. Rabinul acceptă. Așa cum îi era obiceiul doctorul începe să vorbească despre realizările sale:

- "Știi, Rabbi, am o mulțime de pacienți care nu își permit să plătească, dar niciodată nu îi refuz. Îi tratez la fel cum îi tratez pe cei bogați".

- "Și eu fac aceasta", a replicat rabinul.

Medicul s-a gândit că probabil rabinul se referea la "pacienții spirituali" și a continuat cu lauda.

- "De asemenea - a continuat doctorul - de multe ori pacienții mei au nevoie de medicamente scumpe. Dacă nu și le pot permite, eu le ofer pe gratis".

- "Și eu fac aceasta", a replicat rabinul.

Medicul s-a gândit că probabil rabinul făcea din când în când acte de caritate.

- "Uneori când oamenii au nevoie de îngrijiri post-operatorii, chiar dacă sunt în criză de timp, încerc să-i ajut cât de mult pot. Niciodată nu îmi las pacienții singuri", a continuat medicul.

- "Și eu fac aceasta", a replicat rabinul.

Discuția a continuat în același ton, medicul se lauda cu reușitele și actele sale de bunătate, iar rabinul repeta aceeași frază: "Și eu fac aceasta".

În cele din urmă, medicul nu a mai reușit să se abțină și l-a întrebat pe rabin:

- "Rabbi, eu nu înțeleg! Tu nu ești medic, cum poți face aceleași lucruri?"

- "Nu fac toate aceste lucruri. Tot ce am vrut să spun este că și eu fac aceasta - vorbesc doar despre calitățile mele și niciodată despre defectele mele".

Eu fac aceasta?

Sfânta Fecioară Maria a primit vestea că va fi mama Fiului lui Dumnezeu și a mers la Elisabeta. Avea o calitate. Cea mai mare! Și ea ce a făcut? A slujit-o pe Elisabeta! A înțeles că a avea calități nu are nicio valoare, dacă alții nu se bucură de ele. Când au valoare calitățile noastre? Când sunt dăruite!

Sfântul Filip Neri a fost trimis de papă să verifice o călugăriță ce făcea minuni, dacă are o viață sfântă. Ajuns în mănăstirea în care se afla călugărița, aceasta vindeca fața unui om. Era înconjurată de alte călugărițe, de călugări și alți oameni curioși. Filip Neri a așteptat până "a terminat minunea" și apoi după ce a plecat publicul i-a cerut să-i vindece și lui piciorul. Însă, călugărița s-a simțit jignită în mândria ei și l-a refuzat pe sfânt pe motiv că este obosită și nu acceptă să fie tratată ca un instrument de vindecat boli.

Dumnezeu dă fiecărui om cel puțin o calitate, un talant în termeni biblici. Misiunea fiecăruia dintre noi este să îl investească, să îl dezvolte și, mai ales, să îl pună în comun cu ceilalți. Sfântul Paul ne spune că Biserica este trupul mistic al lui Cristos. Într-un trup există mai multe mădulare, mai multe țesuturi, celule, nuclee etc. Dacă unul singur dintre aceste subdiviziuni ale trupului nu își pune utilitatea în comun, atunci organismul nostru nu mai funcționează în parametri normali, în funcție de importanța pe care o are. Sigur că într-o primă fază poate nu se va observa, dar treptat va afecta și alte părți ale trupului. În astfel de situații, prima reacție este să tratăm ceea ce se vede că are probleme. Dar un medic inteligent mereu va căuta cauzele care au dus la îmbolnăvire.

În trupul mistic al lui Cristos cauza de îmbolnăvire va fi mereu egoismul: individual sau de grup. Individual, când omul se preocupă doar la el, și de grup, când se promovează un fel de clasă de elită în care alții nu au acces. Un bun observator al acestei realități este papa Francisc, care încă de la începutul pontificatului său vorbește despre "globalizarea egoismului". Ni se propune astăzi un stil de viață, un ritm care pare să dea roade, dar care l-a un anumit punct se rupe. Acest lucru nu înseamnă că progresul făcut până acum este rău și că trebuie schimbat. Nicidecum. Munca atâtor oameni dinaintea noastră nu trebuie irosită. Papa însuși pleacă de la un singur aspect, care are menirea să reformeze ceea ce există. Mai exact, ne îndeamnă pe fiecare să continuăm progresul, dar nu pentru "eu", ci pentru "noi". Omenirea ajunge ușor, ușor să înțeleagă că toți suntem în aceeași barcă și dacă vrem să înaintăm, atunci trebuie să vâslim cu toții.

Soluția propusă de Sfântul Părinte este "globalizarea solidarității". Astăzi, suntem invadați în lumea calculatoarelor de tot felul de actualizări și "update"-uri. Zilnic apare o versiune mai nouă pentru un program, pentru o aplicație sau pentru windows. Cu toții ne dorim mereu îmbunătățiri. Dar ne-am gândit vreodată că și Dumnezeu ne cere "update"-uri? Pe acest fundal al necesității de schimbare, papa a hotărât să deschidă un an al milostivirii, un jubileu în care noi să ne împăcăm cu Dumnezeu și cu aproapele și astfel să începem să muncim împreună.

La începutul acestui An Sfânt toți ne gândim: Ce să facem? De unde să începem? De la lucruri concrete. Maria a primit demnitatea de a fi binecuvântată între femei, cum o numește Elisabeta, iar ea hotărăște să slujească pe alții. Unii vor spune că s-a umilit, alții vor spune că a făcut un gest frumos, iar alții vor spune că fiecare face ce vrea cu viața lui. Dar Dumnezeu ce va spune? "Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, te voi stabili peste multe. Intră în bucuria stăpânului tău!" (Mt 25,21). Poate ne sperie cuvântul servitor, dar prin acest cuvânt se dorește să se arate diferența între Dumnezeu și om. Nu este o denigrare a omului, ci o recunoaștere a poziției noastre în comparație cu Dumnezeu. În plus, fiecare om simte că este mulțumit când face ceva pentru semenii săi. Am primit calități pentru a le folosi și nu pentru a ne mândri cu ele.

Așadar, Maria a tradus bucuria de a fi mama Fiului lui Dumnezeu, prin slujirea aproapelui. Evanghelistul Luca ne spune că salutul Mariei a făcut să tresalte pruncul în sânul Elisabetei. Bucuria care vine din slujire este puternică și are un impact deosebit asupra celorlalți. Dostoievski, în romanul "Idiotul" face afirmația că "Dragostea abstractă pentru umanitate ascunde aproape întotdeauna o iubire egoistă față de tine însuți". Dacă îți propui să fii mai bun, atunci cu siguranță nu vei schimba nimic la tine, dacă te hotărăști să iubești pe toată lumea, atunci cu siguranță te vei iubi pe tine. Schimbarea începe când faci ceva concret acolo unde ești.

Lectura a II-a din Scrisoarea către Evrei ne spune că intrând în lume Cristos a spus: "Iată, vin ca să fac voința ta!" Fiul omului nu vine pentru a primi glorie, ci pentru a sluji. Gloria este pentru viața veșnică, slujirea este pentru viața pământească. Isus a vindecat bolnavii, a eliberat posedații, a făcut minuni. Maria s-a ridicat și a mers "în grabă către ținutul muntos, într-o cetate a lui Iuda" să o ajute pe verișoara sa Elisabeta care aștepta un copil. Noi în această lume ce facem? Amintindu-ne de apostolul Petru, care era pe punctul de a pleca din Roma în perioada persecuției lui Nero, să ne întrebăm: "Quo vadis, Domine?" "Încotro, Doamne?"

Ne apropiem de 25 decembrie. Unii vor sărbători Crăciunul, alții vor sărbători Nașterea Domnului. Nu vreau să despart cele două sărbători, doar vreau să subliniez sensibilitatea diferită pe care o pot avea oamenii pentru aceeași sărbătoare. Pentru mulți oameni, data de 25 decembrie înseamnă beculețe colorate, cadouri și timp liber, pe scurt Crăciunul. Pentru creștini, data de 25 decembrie înseamnă Nașterea Domnului, înseamnă conștientizarea faptului că Dumnezeu a venit între noi și că am devenit rude cu Dumnezeu, fără însă a disprețui toate celelalte lucruri frumoase care împodobesc această zi. Crăciunul aduce creștinilor un frățior care este asemenea lor în toate, afară de păcat, care trăiește cum îi place lui Dumnezeu și care îi conduce la viața cea veșnică pe frații săi. Pentru noi ce înseamnă ziua de 25 decembrie?

Cu ceva ani în urmă am lucrat într-un un hipermarket în sectorul băuturi răcoritoare. Mare mi-a fost surprinderea să observ că pe un culoar erau într-o parte rafturi cu băuturi răcoritoare de la diferite firme, iar în cealaltă parte rafturi cu o imitație după celelalte băuturi răcoritoare ale unei singure firme. Ceea ce făcea diferența era prețul. Imitațiile erau mai ieftine. Un proverb cunoscut spune că "Suntem prea săraci, să cumpărăm lucruri ieftine". În viața noastră de multe ori suntem tentați să alegem ceea ce este mai ușor și mai ieftin, pentru că se obține mai repede și pentru că putem avea în cantități mai mari. Dacă alegem ceea ce ne solicită mai mult, avem impresia că rămânem în urmă, că suntem depășiți de alții. "Tu, Betleem Efrata, ești mic ca să fii printre locurile de seamă ale lui Iuda", ne spune prima lectură din Cartea profetului Miheia. Și tot în prima lectură ni se spune: "Din tine va ieși, pentru mine, cel care va fi stăpânitor în Israel (...) El va fi pacea". Să nu ne temem să fim mici, pentru că planul lui Dumnezeu lucrează în liniște, dar nici să nu ne facem iluzii că dacă vom fi umili, vom conduce lumea, pentru că aceasta este misiunea lui Cristos. Însă, dacă vom ști care ne este locul, atunci Dumnezeu va face prin intermediul nostru mult bine. Isus nu a avut un comportament ostentativ, un comportament de VIP, ci a știut să-i asculte pe cei cu care vorbea și să îi ajute să crească. Păstorul cel bun mereu are grijă ca oile sale să crească și să se dezvolte normal și nu pleacă urechea spre vocile care spun să renunțe, chiar și la o singură oiță.

Călătoria evanghelică de astăzi se încheie prin cuvintele: "Fericită aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de Domnul!" Fericit(ă) cel (cea) care pornește pe drumul sincerității. Maria a fost o femeia simplă care a învățat să împlinească voința lui Dumnezeu în fiecare zi. Chiar dacă a fost aleasă de Dumnezeu, totuși, nu a știut de la început ce trebuie să facă. Fiecare dintre noi trăiește călătoria vieții proprii și pentru a nu naufragia are nevoie de o busolă care să îi arate "Polul Nord". Busola Mariei a fost credința în Dumnezeu, iar "Polul Nord" pentru ea a fost voința lui Dumnezeu. Punctul de referință în călătoria noastră este Dumnezeu, iar unitatea de măsură este voința lui Dumnezeu. Chiar dacă alții vor sări peste niște etape, chiar dacă vor face afirmații care lasă impresia că sunt avansați, totuși, să nu ne grăbim în ceea ce privește creșterea noastră. Poate au reușit mai repede decât noi, poate nu, dar ce contează când noi suntem sinceri în fața lui Dumnezeu.

Concluzionând mesajul acestei duminici putem spune că noi oamenii avem tendința să vorbim doar despre realizările noastre, ceea ce ne va determina să credem că suntem niște persoane extraordinare. Privind, însă, la exemplul sfintei Fecioare Maria, vedem că ea nu a stat niciodată să privească la calitățile pe care noi i le admirăm, ci a fost mereu preocupată să înțeleagă care este voința lui Dumnezeu și să o împlinească prin slujire. De aceea pentru ca talanții din viața noastră să aibă valoare, în acest an al milostivirii trebuie să cerem iertare lui Dumnezeu și aproapelui și să dăm un "update" pentru a trăi după modelul de slujire al Fecioarei Maria. Dăruind calitățile noastre celorlalți, vom afla care este locul nostru în planul lui Dumnezeu și, astfel, colaborând cu planul divin ne vom simți realizați și fericiți, pentru că mereu ne vom ghida după "Polul Nord", adică voința sa. Oare cât de greu este să renunțăm la imitații?

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat