Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou: Întâlnire diecezană a asistenților spirituali Scout

Miercuri, 16 noiembrie 2015, în Parohia Satu Nou, județul Neamț, a avut loc întâlnirea diecezană a asistenților spirituali Scout.

Părintele Sebastian Bilboc, cel care a găzduit "consiliul scout al asistenților din zona Moldovei" în casa parohială, a implorat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra activităților noastre printr-o rugăciune. A proclamat, apoi, fragmentul evanghelic după sfântul Marcu în care Isus îi binecuvânta pe copii: "Lăsați copiii să vină la mine, nu le interziceți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu".

Au urmat câteva reflecții prin care s-a încercat lectura activităților scout în lumina cuvântului sacru. Ne-am întrebat care sunt mijloacele pe care le folosim ca păstori pentru a-i atrage pe copii și tineri la activitățile Bisericii și dacă sunt ele eficiente.

Desigur, nu a lipsit un jos specific scout introdus în special pentru a ne cunoaște mai bine între noi.

Prezentarea situației din toate centrele scout din Dieceză a constituit partea cea mai însemnată a întâlnirii. Au fost scoase în evidență părțile pozitive, dar și problemele reale cu care ne confruntăm în centre. S-a reamintit, de asemenea, care este menirea scoutului și s-au identificat modalități de a se integra în proiectele pastorale din comunitățile parohiale.

Iată câteva dintre direcțiile pastorale care s-au conturat: importanța formării liderilor, pregătirea temeinică a activităților cu prezența asistenților spirituali la Consiliul Liderilor, necesitatea creativității, rolul indispensabil al familiei în apropierea copiilor și a tinerilor de Biserică, implicarea părinților în activitățile parohiale, insistența pe participarea liderilor la campusurile de formare din timpul verii.

La final, părintele Sebastian a amintit de proiectul în derulare, "Ghidul Centrului Local", care se dorește a fi un vademecum pentru asistenți spirituali și lideri în centrele scout. Părintele Alois Hîrja, asistent național scout, a prezentat succint două cărți: "Credință vie în cercetășie" și "Spiritualitate catolică în cercetășia din România. Documente de referință".

Au fost prezenți 11 preoți și fratele Jesus (Jesus și 11 apostoli!): pr. Alois Hîrja, asistent național, pr. Sebastian Bilboc (Satu Nou), pr. Anton Gălățanu (Sagna), pr. Gabriel Ciobanu (Piatra Neamț), pr. Pavel Mărtinaș (Pildești), pr. Roberto Văcaru (Adjudeni), pr. Silviu-Cristian Salca (Bacău centru), pr. Florin Lucaci (Bacău, "Fericitul Ieremia"), pr. Emilian Antal (Prăjești), pr. Marius Alistar (Hălăucești), pr. Cristian Bîrnat (Iași, "Adormirea Maicii Domnului") și fr. Jesus (Pildești).

"Adevărata fericire este atunci când aduci fericire altei persoane.
Încercați să lăsați această lume un pic mai bună decât ați primit-o".
(Robert Baden-Powell)

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 noiembrie: Satu Nou: Întâlnire diecezană a asistenților spirituali Scout


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat