Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Profesiune perpetuă în Congregația "Surorile Providenței"

"Iată, vin ca să fac voința ta. Dumnezeul meu, aceasta o doresc!" (Ps 39,8-9)

Suntem încă în Anul Vieții Consacrate, an dorit de sfântul părinte papa Francisc pentru a redescoperi frumusețea vieții consacrate în Biserică, precum și caracterul ei profetic pentru oamenii timpului nostru. Pe parcursul acestui an, noi, persoanele consacrate, am fost invitate să privim spre trecut cu recunoștință, să trăim prezentul cu pasiune și să privim spre viitor cu speranță. Totodată, Biserica se afla în pragul Jubileului extraordinar al Milostivirii.

În acest context eclezial plin de har, cu mare bucurie, duminică, 15 noiembrie 2015, în cadrul sfintei Liturghii a tinerilor celebrată în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, am trăit o sărbătoare minunată. Surorile Providenței au fost în sărbătoare prin celebrarea profesiunii pe viață a surorilor Adriana Roca și Monica Bogdănel.

Această celebrare, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, semnificativă atât pentru familia călugărească a Surorilor Providenței, cât și pentru comunitatea parohială, a marcat în mod deosebit Anul dedicat Vieții Consacrate. În cadrul acestui an sr. Adriana și sr. Monica au răspuns invitației lui Cristos de a-l urma pentru toată viața în familia călugărească a Surorilor Providentei; prin da-ul pronunțat de ele cu libertate, credință și bucurie, Dumnezeu a pecetluit alianța sa cu ele, legându-le de Cristos, Fiul său și Mirele lor Divin, cu o triplă legătură, cea a voturilor de castitate, sărăcie și ascultare.

Celebrarea liturgică a avut câteva momente particulare, pline de semnificații: chemarea pe nume adresată candidatelor de către superioara delegată, sr. Viviana Radu, răspunsul surorilor la întrebările adresate de episcop cu privire la angajarea definitivă în urmarea lui Cristos, jurământul făcut în mâinile sorei Adalberta Osquino, care este vicaria generală și reprezentanta maicii generale, după care a urmat semnarea documentelor pe altar, simbol al angajării definitive, dar și al abandonării totale.

La ofertoriu părinții surorilor au adus la altar pâinea și vinul, oferind în același timp în mod simbolic aceste fiice ale lor Bisericii și familiei călugărești. Surorile au oferit două lumânări cu simbolul congregației, exprimând și dorința lor de a avea mereu aprins în inimile lor focul carității, așa cum ne cere fondatorul nostru, sfântul Alois Scrosoppi.

Faptul că am ales ca această celebrare să fie la Liturghia tinerilor nu a fost întâmplătoare, ci am dorit ca prin această mărturie vie, concretă să transmitem tinerilor (celor din parohia noastră, dar și tinerilor scouts care au venit din Adjudeni și cu care sr. Adriana a lucrat mult timp), că suntem chemați să experimentăm și să arătăm că Dumnezeu este capabil să umple inima noastră și să ne facă fericiți, fără a fi nevoie să căutăm în altă parte fericirea noastră. Sr. Monica și sr. Adriana, prin gestul lor de dăruire totală și definitivă, au confirmat acest lucru.

Sperăm ca și astăzi, în cotidianul obișnuit, alți tineri sa aibă curajul de a se lasă priviți de Cristos care trece prin viața lor și de a asculta glasul său.

În fața acestui mare mister de iubire, nu putem decât să îi mulțumim Domnului pentru că a privit spre aceste două surori ale noastre și le-a găsit vrednice de încredere pentru a le trimite în lume să fie semne vii ale iubirii sale milostive. Pe el, singurul care poate umple inimile și viețile lor, singurul în care și-au pus toată încrederea, îl rugăm să ducă la împlinire lucrarea pe care a început-o în fiecare dintre ele.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vocației lor și invocăm pentru ele, prin mijlocirea sfântului Alois Scrosoppi și a tuturor sfinților, darul statorniciei în urmarea umilă a Mirelui ceresc.

Sr. Viviana Radu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 noiembrie: Iași: Profesiune perpetuă în Congregația "Surorile Providenței"


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat