Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Catolicii din județul Bacău în albumul Povești europene retrăite

Joi, 19 noiembrie 2015, în Sala Mare a Consiliului Județean Bacău, a avut loc lansarea albumului bilingv: Povești europene retrăite / European Real-Life Tales Retold.

La această manifestare culturală au participat, printre alții, reprezentanți ai Centrului de Informare "Europe Direct" Bacău, ai Universității "Vasile Alecsandri" Bacău, Consiliului Județean Bacău, Primăriei Municipiului Bacău, ai comunităților minoritare din județul Bacău etc.

Din partea comunității catolicilor din județul Bacău a participat prof. dr. Anton Coșa, cel care este și unul dintre autorii albumului (semnatar, alături de profesorul doctor Ioan Dănilă, al capitolului: Comunitatea catolicilor moldoveni din județul Bacău).

Albumul biling: Povești europene retrăite / European Real-Life Tales Retold este un proiect al Centrului de Informare Europe Direct Bacău, finanțat de Comisia Europeană, prin Reprezentanța Comisiei Europene în România, de Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău, în calitate de structură-gazdă și de partenerii: Consiliul Județean Bacău și Primăria Municipiului Bacău.

Albumul bilingv reunește pagini sugestive referitoare la: comunitatea armenilor, comunitatea catolicilor moldoveni din județul Bacău, comunitatea evreilor, comunitatea germanilor, comunitatea italienilor, comunitatea rromilor și olandezii din Bacău.

În intervenția sa, prof. dr. Anton Coșa a mulțumit doamnei prof. univ. dr. Doina Cmeciu (coordonator al Centrului de Informare "Europe Direct" Bacău și coordonator al volumului lansat) pentru cooptarea în acest proiect, aducând o serie de precizări privitoare la rolul istoric al comunității romano-catolicilor din Moldova în general, în contextul mai larg al istoriei naționale românești și europene deopotrivă.

Prof. dr. Anton Coșa a evidențiat evoluția viziunii organismelor europene privitoare la comunitatea catolicilor din Dieceza de Iași, remarcând faptul că în ultima vreme, din fericire, sunt luate în considerare și punctele de vedere venite din interiorul comunității catolicilor din Moldova, care sunt în mod evident cele corecte. Prezența unui capitol distinct privitor la comunitatea catolicilor din județul Bacău (privită ca o minoritate religioasă românească, nu una etnică a "ceangăilor") într-un album bilingv european, este un exemplu pozitiv și revelator în acest sens.

De asemenea, prof. dr. Anton Coșa a insistat asupra rolului Excelenței Sale Petru Gherghel (episcop de Iași) în inițierea cu ani în urmă a unor cercetări interdisciplinare privitoare la comunitatea catolică din Dieceza de Iași, în crearea unui Departament de Cercetare Istorică în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași (condus astăzi de părintele profesor doctor Ștefan Lupu), evidențiind în același timp și roadele acestor demersuri, concretizate de-a lungul timpului într-un număr important de monografii, studii și articole, care dovedesc românitatea catolicilor din Moldova.

Atât in intervenția sa publică, cât și în albumul Povești europene retrăite / European Real-Life Tales Retold, prof. dr. Anton Coșa a adus în atenție o serie de argumente științifice de natură istorică și etnografică, dovedind originea românească a catolicilor din Moldova, respingând încadrarea acesteia în categoria unei imaginare minorități etnice a "ceangăilor".

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 noiembrie: Bacău: Catolicii din județul Bacău în albumul Povești europene retrăite


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat