Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Săptămâna familiei în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci"

În perioada 9-15 noiembrie 2015, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bacău a avut loc "Săptămâna familiei", coordonată de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii, din cadrul Episcopiei de Iași.

Totul a început cu invitația părintelui paroh, Iosif Comorașu, și a părinților vicari, Cazimir Cimpoeșu și Laurențiu Luca, un îndemn la a nu pierde niciuna din întâlniri, deoarece "nu știm ce pierdem". Și a fost așa!

Luni, 9 noiembrie, a avut loc deschiderea, ocazie potrivită pentru a ne trasa liniile de urmat pe tot parcursul săptămânii. "E important nu doar să fim prezenți, a spus părintele Felician, ci să și schimbăm ceva în modul de a înțelege familia. În fond, totul depinde de noi. Dumnezeu și-a făcut partea; a pus un bărbat lângă o femeie și o femeie lângă un bărbat, i-a inspirat să se placă, să intre în comuniune de iubire, să încheie sacramentul căsătoriei, le-a dat puterea de a genera noi vieți, de a depăși împreună momentele dificile ale vieții, de a se îngădui reciproc și multe alte daruri. Singura problemă pe care soții o mai au de făcut este să creadă cu adevărat că totul este dar, că Dumnezeu i-a chemat la demnitatea de soți și că tot el le dă harurile necesare pentru a putea merge împreună pe drumul vieții".

Am trecut apoi prin teme care au vizat demnitatea fiecărei persoane, planul lui Dumnezeu cu privire la familie, rolul lui Isus și al Bisericii în viața familiei și ne-am oprit pentru o seară la ceea ce înseamnă familia astăzi, cu problemele ei, cu lucrurile pe care le are de îndreptat, cu redescoperirea celuilalt ca dar, cu acceptarea lui Dumnezeu-iubire. Am înțeles apoi că misiunea noastră, a familiei, nu este aceea de a ne "folosi" de persoana de lângă noi, pentru că Dumnezeu ne-a oferit-o pentru a merge alături spre el și nu divizați, nu certați, nu cu gelozie, ci doar în comuniune.

Aproape în fiecare seară, pe lângă preoții parohiei care stăteau la spovadă, au concelebrat pr. Anton Egner, pr. Iulian-Claudiu Petrea și Mons. Claudiu Carteș. Tuturor și fiecăruia în parte le mulțumim că au pus preț pe evenimentul nostru.

Joi, s-a adăugat temelor părintelui și conferința doamnei Eugenia Dămătăr, "Splendoarea familiei", iar la sfârșitul Liturghiei adorația mamelor din Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine, alături de care a fost și sr. Elisabeta Barollo.

Marți și vineri au fost două întâlniri speciale, mai întâi cu un grup de familii, apoi cu un grup de tineri, amândouă foarte bine venite.

La final, l-am așteptat pe pr. Felician Tiba spre a-i mulțumi personal pentru cuvintele frumoase și profunde pe care ni le-a spus de-a lungul săptămânii, asigurându-l că vom încerca să ne stăm mai mult aproape, noi ca soți și rugându-l să se roage pentru familii și să le susțină în continuare, iar el m-a rugat să scriu acest articol, pe care vi-l ofer spre mărturie.

Ioan Solomon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-15 noiembrie: Bacău: Săptămâna familiei în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat