Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Iași la a 25-a aniversare

Centrul Diecezan Caritas Iași a ajuns la 25 de ani de existență, iar marți, 10 noiembrie 2015, PS Petru Gherghel, avându-l alături pe pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pe pr. Nicolae Anușcă, președintele Caritas România, și pe mulți preoți, a încercat să încununeze sărbătoarea prin Liturghia de la ora 18.00, din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La această sărbătoare au luat parte și mulți credincioși.

Evanghelia aleasă pentru această zi ne-a ilustrat momentul în care Isus îi cere femeii din Samaria apă, iar Isus îi oferă "apa vie". Părintele Egidiu și-a început predica, plecând de la evanghelie: "Cuvântul Evangheliei alese pentru acest eveniment jubiliar al Caritasului scoate bine în evidență setea omului de Dumnezeu-Iubire. Apelul lui Isus adresat femeii samaritene - dă-mi să beau - devine strigătul după ajutor și apă al celor săraci". Mesajul predicii a fost simplu și, în același timp, practic: să fim ca apa, adică să fim "darul lui Dumnezeu: alinare pentru bolnavi, sprijin pentru neputincioși, încurajare pentru cei întristați, hrană pentru cei înfometați și însetați". Pe aceeași linie, părintele Egidiu îl citează pe papa Francis: "Noi trebuie să ne deschidem spre periferii, recunoscând că și cel care stă la margine, chiar cel care este respins și disprețuit de societate este subiect al generozității lui Dumnezeu. Toți suntem chemați să nu reducem împărăția lui Dumnezeu între granițele "bisericuței" - "mica bisericuță" a noastră - ci să dilatăm Biserica la dimensiunile împărăției lui Dumnezeu" (Papa Francisc, Angelus din 12 octombrie 2014).

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu prezentarea darurilor (ciboliul cu ostii, colacul, vinul cu struguri, o lumânare, o broșura aniversară și un buchet de flori), aduse în procesiune la altar de către șase persoane reprezentative ale Caritas-ului.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Egidiu Condac a ținut să adreseze un cuvânt de mulțumire înainte de toate Domnului, dar și celor care au participat la sfânta Liturghie, oaspeților din România și din străinătate, celor care au muncit și muncesc în continuare la Caritas și, în cele din urmă, corului.

PS Petru Gherghel a adresat și el un cuvânt de mulțumire celor care lucrează la Caritas și îi încurajează să "ducă mai departe această flacără" a carității, după care a împărțit binecuvântarea finală.

Centrul Diecezan Caritas Iași în acești 25 de ani de existență a încercat, prin munca în slujba comunității, să desfășoare o rodnică perioadă de activitate în favoarea aproapelui aflat în momente dificile.

Centrul Diecezan Caritas Iași are site-ul www.caritas-iasi.ro.

Andrei Gherghel

* * *

Centrul Diecezan Caritas Iași celebrează 25 de ani în slujba comunității (10-11 noiembrie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: Caritas Iași la a 25-a aniversare


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat