Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (XVI): Onești, Ciucani, Frumoasa

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Onești, Ciucani, Frumoasa.

Onești

În cimitirul din Onești am ajuns la 6 ianuarie 2006. Aproape de poartă este capela care are o placă de marmură pe care stă scris: "Această capelă, / închinată tuturor sfinților, / a fost construită în anii / 2000-2001 / sub îngrijirea / pr. paroh Iosif Păuleț / care a și sfințit-o la / 04-11-2001 / Glorie fie lui Dumnezeu în veci!"
 

În apropierea capelei este mormântul pr. Eduard Sechel. Este placat cu marmură și înconjurat cu bare de inox. Pe placa de marmură, tăiată rotund în partea dreaptă, sub fotografie este notat: "Preot / Eduard Sechel / 25.X.1942 † 3.I.1996". În partea dreaptă este o cruce din marmură cu răstignit. Aceasta este așezată pe o placă din marmură mai mică. Pe ea este un sul cu un înscris care nu se poate descifra. Pe lespedea mormântului este notat: "Nimic omenesc / nu reține / privirea mea / Sufletul meu / este mereu / în pace / (V.L.D.)". La 13 septembrie 2012, cu ocazia unei înmormântări, am ajuns și la parohie. Pr. Toma Rediu mi-a adus Registrul decedaților din care rezultă că pr Sechel a murit la 3 ianuarie 1996, de infarct și diabet, fiind îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 8 ianuarie 1996 de ep. Petru Gherghel. (Matricula defunctorum, 1957-2011, p. 136, poziția 1).
 

Pr. Iosif Păuleț mi-a spus că în afară de pr. Eduard Sechel, în marginea cimitirului mai este un mormânt îngrădit de Sfinția sa în care sunt înmormântați soldați și doi preoți germani, morți în timpul războiului. La 30 decembrie 2013, seminaristul Paul Cojoc mi-a trimis fotografiile acestui mormânt și a capelei. Este vorba de un mormânt cu o împrejmuire din ciment pe care se ridică un gărduț din bare de fier beton. Placa din marmură, dintr-o bucată, se termină cu o cruce. Se sprijină pe un postament din marmură, în stânga și în dreapta fiind bucăți mici din marmură. Pe placă este o carte deschisă având deasupra gravate flori. Pe partea stângă a cărții este scris: "Aici sunt / îngropați / 22 ostași / nemți, morți / în război, 1944, / între care și / 2 preoți / catolici. / Să se odihnească în pace. Amin". Pe partea dreaptă a cărții este notat: "Veșnică / pomenire / eroilor / căzuți pe / câmpul de / luptă!" Pe partea cealaltă a crucii este desenată lumânarea pascală. Dedesubt este scris: "«Eu sunt învierea / și viața» (In 11,25) / Acest monument / a fost ridicat în / iunie 2008 prin grija / pr. Iosif Păuleț / paroh de Onești".

Despre mormântul unui alt preot german la Pralea, dar despre care astăzi nu se mai știe unde este, mi-au vorbit pr. Anton Dancă și unii credincioși din Pralea când am ajuns acolo prin septembrie 2010.

La 10 martie 2015 a decedat pr. Ioan Caităr. Născut la 28 noiembrie 1925 la Onești, a fost hirotonit la 1 iunie 1958 la Alba-Iulia. A decedat și a fost înmormântat la Onești, în ziua de 14 martie 2015, în cavoul unde își dorm somnul de veci părinții Sfinției sale. Pe fotografiile făcute cu ocazia înmormântării apar notați părinții și un frate. Deocamdată nu sunt fotografii de după înmormântare cu mormântul și cu Registrul decedaților.

Ciucani

La 30 octombrie 2013 am ajuns la Ciucani. Pe atunci paroh era pr. Iulian Pascaru. În registru de răposați l-am găsit pe pr. Gheorghe Farțade înmormântat în cimitirul satului. A murit la 23 (corectat 25) iulie 1998, 68 de ani, de "bătrânețe, boală, cancer". A fost îngrijit cu sfintele taine. Născut la Cleja, a fost înmormântat la 27 iulie 1998 de către ep. Petru Gherghel și mulți preoți (Matricula defunctorum, p. 3, poziția 4). Cimitirul este la ieșirea din sat spre Gheorghe Doja. Mormântul părintelui este aproape de intrarea principală. Pare a fi un cavou cu o placă de ciment deasupra. Crucea din marmură este așezată pe o placă din ciment pusă pe verticală. Sub fotografia, care este aplicată pe o placa de marmură, este o altă placă de marmură mai mare pe care stă scris un text care cu greu poate fi citit: "Părintele / Gheorghe Farțade / N. 23.IV.1930 D. 27.VII.1998 / Iubiți-o pe Maria / Dumnezeu / să-l odihnească!" A se nota diferența cu privire la data morții. Din "Almanahul Presa Bună 1999" (p. 240) și din "Lumina creștinului" (9/1998, p. 23) aflăm că de fapt a decedat la 26 iulie 1998 și a fost înmormântat marți, 28 iulie.

Frumoasa

La Frumoasa am ajuns cu ocazia unei înmormântări la mijlocul lunii decembrie 2011. Fotografiile le-a făcut pr. Cristian Bîrnat mai târziu, la 7 noiembrie 2013. În acest sat sunt înmormântați doi preoți.

În spatele casei parohiale este locul în care se afla biserica veche. O tablă de pe o cruce din fier beton vopsită în gri amintește de acest lucru: "Aici a fost / altarul / celei de a doua biserici / catolice din satul / Frumoasa / 1896-1959". O cruce asemănătoare arată că aici, în biserica veche, a fost înmormântat un preot: "Pr. Iulius Svirschi / 37 ani / Paroh de Pustiana / mort in 16 ianuarie 1907 / Rugați-vă pentru el!" Părintele paroh Bernardin Farțade mi-a explicat că s-au făcut săpături în jurul crucii, dar nu s-a dat de nicio urmă de mormânt. În registrele parohiei nu apare înregistrat.

Moartea lui este consemnată în registrele de la Pustiana (la 18 km distanță) de care depindea Frumoasa în anul 1907. L-am rugat pe pr. Augustin Benchea, paroh de Pustiana, să-mi trimită fotografii din registru. Mi le-a trimis împreună cu pr. vicar Tiberiu Budău în ziua de 6 noiembrie 2015. Din registru rezultă că pr. Iulius Svirschi, fiul lui Ilie, a decedat la 15 ianuarie 1907, la 37 de ani, în casa dascălului din Frumoasa. A fost înmormântat la 20 ianuarie lângă biserica din Frumoasa. La înmormântare au fost prezenți pr. Iosif Giorgini, decan, pr. Ioan Poglut, paroh de Dărmănești, pr. Emil Svirschi, frate. (Dosar nr. 14, Registrul decedaților pe anii 1903-1916, f. 37 v. și 38, poziția 11).

Necrologul (p. 31) arată că părintele s-a născut la 6 august (25 iulie stil vechi) 1870 la Bacău și a fost hirotonit la 12 aprilie 1898 la Iași. A decedat la 16 ianuarie 1907 după ce a îngrijit un bolnav; a fost înmormântat la Frumoasa, lângă biserica veche.

O publicație din acel timp precizează că a murit "în noaptea de 17 spre 18 ianuarie 1907" în casa dăscălească din Frumoasa. "Părintele Iuliu Svirschi a fost înmormântat la Frumoasa, lângă biserică, sâmbătă dimineața, 20 ianuarie. La înmormântare au asistat dintre preoți păr. Iosif Giorgini, vicarul foran al Trotușului, părintele Emil Svirschi, fratele răposatului, și păr. Ioan Poglut din Dărmănești, care a ținut o cuvântare către poporul adunat". ("Calendar pe anul bisextil 1908 pentru romano-catolicii de ritul latin din Moldova", Bacău, 1907, p. 62-63). Aceeași publicație notează: "Iată cum povestește moartea lui, C.S. părintele Iosif Giorgini, provincialul Minorilor Conventuali, vicar foran al Decanatului Trotuș, în raportul său de la 22 ianuarie către Sfânta Episcopie de Iași: «Sărmanul părintele Iuliu nu se mai simțea bine de o bucată de vreme. Vineri, 12 ianuarie, după ce a făcut o înmormântare la Pustiana, se simți mai rău ca de obicei. Duminică a fost chemat în filiala Frumoasa (jud. Neamț) la doi bolnavi, și cu toate că se simțea foarte slab, așa c-au trebuit să-l urce în trăsură și să-l coboare, a vrut să plece, în contra sfatului câtorva credincioși din Pustiana, care vedeau cât de bolnav era părintele. A plecat, a vizitat pe bolnavi cum a putut, și, simțindu-se tot mai rău, a rămas în casa dascălului, trimițându-și trăsura la Pustiana cu ordinul să se întoarcă miercuri la amiază. Însă puterile îi scădeau mereu, deoarece stomacul nu mai putea reține nici o hrană. Miercuri seara, 17 ianuarie, stătu de vorbă cu dascălul până târziu, apoi s-a rugat să-l acopere bine, și-i dete noapte bună. Dimineața următoare, după orele 8, văzând dascălul că părintele nu se mai scoală, se duse să-l trezească; dar părintele era mort!»

Diferențe sunt cu privire la data morții. Ținând cont de faptul că Registrul decedaților a fost completat mai târziu și luând în calcul amănuntele pe care le dă "Calendarul pe 1908" rezultă că data morții ar fi cel mai probabil la joi, 18 ianuarie 1907.

Cimitirul satului Frumoasa este în apropierea bisericii, pe un deal. Pe la mijlocul cimitirului este mormântul pr. Petre Diac, înconjurat de un gard din fier beton pus pe o împrejmuire din ciment. O cruce de lemn pe care se află o cruce mai mică cu răstignitul se ridică lângă o placă dreptunghiulară din marmură neagră, așezată pe un soclu de marmură. În dreapta, alături de placa dreptunghiulară, se ridică o cruce din marmură albă. Lângă fotografie este gravată o cruce. Dedesubt se poate citi: "Eu sunt învierea și viața / Preot Diac Petru / Născut 15 noiembrie 1960 - Frumoasa / Decedat 2 octombrie 1996 - Arad / Tu ești preot în veci!" În fața plăcii de marmură în dreapta se înalță un pin. Registrul de decedați notează cu roșu că părintele Petre Diac a decedat la 2 octombrie 1996 la Arad. Născut la Frumoasa, a decedat la 36 de ani, fiind îngrijit cu sfintele taine. A fost înmormântat la 5 octombrie 1996 de pr. Ioan Ciceu, însoțit de 22 de preoți. (Liber mortuorum, tom II, p. 80, poziția 20). Se pare că data morții a fost notată greșit (1 octombrie) în Agenda liturgică.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

Preoți înmormântați în Moldova (XVI): 1. Onești

Preoți înmormântați în Moldova (XVI): 2. Ciucani

Preoți înmormântați în Moldova (XVI): 3. Frumoasa

* * *

Din aceeași serie:

Preoți înmormântați în Moldova (XV): Galbeni, Horgești, Văleni

Preoți înmormântați în Moldova (XIV): Săbăoani

Preoți înmormântați în Moldova (XIII): Cleja

Preoți înmormântați în Moldova (XII): Nicolae Bălcescu

Preoți înmormântați în Moldova (XI). Adjudeni

Preoți înmormântați în Moldova (X). Bălușești, Traian și Bijghir

Preoți înmormântați în Moldova (IX). Mărgineni

Preoți înmormântați în Moldova (VIII). Luizi-Călugăra

Preoți înmormântați în Moldova (VII). Tămășeni

Preoți înmormântați în Moldova (VI). Faraoani-Valea Mare

Preoți înmormântați în Moldova (V). Valea Seacă și Valea Mică

Preoți înmormântați în Moldova (IV). Focșani și Butea

Preoți înmormântați în Moldova (III). Rădăuți, Țibeni și Voievodeasa

Preoți înmormântați în Moldova (II). Vatra Dornei și Horlești

Preoți înmormântați în Moldova (I). Solonețu Nou, Cacica și Gura Humorului

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 91.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat