Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cerc pedagogic al profesorilor de religie

Relația elev - profesor - părinți - preot în atingerea scopurilor educației religioase a fost tema consfătuirii și cercului pedagogic al profesorilor de religie din zona Iași, reuniți sâmbătă, 7 noiembrie 2015, la Iași.

La eveniment au participat și doi invitați de onoare: PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași și responsabil cu învățământul în cadrul Conferinței Episcopilor din România, precum și prof. dr. Denisa Elena Mănoiu - inspector școlar de specialitate pentru disciplina Religie la ISJ Iași. Au participat profesori de religie din județele Iași, Suceava și Vaslui. Moderatorul întâlnirii a fost pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector de religie pentru zona Iași.

Întâlnirea a început cu rugăciunea și salutul episcopului auxiliar Aurel Percă adresat profesorilor prezenți. În intervenția sa, PS Aurel a evidențiat importanța menținerii orei de religie în școală și susținerea activităților școlare. A urmat apoi intervenția doamnei inspector prof. dr. Denisa Elena Mănoiu, care a subliniat colaborarea frumoasă dintre Inspectoratul Școlar și Episcopia Romano-Catolică pentru realizarea educației religioase, precum și relațiile de prietenie existente între profesorii de religie de ambele rituri.

Tema Relația elev-profesor-părinți-preot în atingerea scopurilor educației religioase și atelierul de lucru în care au fost implicați profesorii, au fost pregătite și prezentate de prof. Lăcrămioara Boroș, de la Liceul Teoretic "Miron Costin" Iași. Dintre ideile prezentate enumerăm următoarele: comunicarea între copiii preșcolari, elevi și adulți este esențială și favorizează maturizarea umană, intelectuală și creștină; în relația cu elevii, profesorul trebuie să găsească și să aplice cele mai bune modalități prin care reușește să stabilească o legătură bazată pe sinceritate și confidențialitate; profesorii și părinții trebuie să lucreze împreună, să fie deschiși la dialog și să se implice în educația elevilor; ca o mamă grijulie, Biserica intervine prin preoți care colaborează cu părinții și profesorii și intervin în promovarea activităților școlare și extrașcolare.

Elevii, părinții, profesorii și preoții trebuie să-și amintească mereu că în activitățile lor nu sunt niciodată singuri, ci sunt susținuți de harurile lui Dumnezeu și inspirați de Duhul Sfânt. Să fie conștienți că doar prin puterea rugăciunii individuale sau comune munca lor va fi binecuvântată și va aduce roade bogate: "Fie că doarme, fie că se scoală, noaptea și ziua, sămânța încolțește și crește fără ca el să știe" (Mc 4,27).

La rubrica Anunțuri, doamna prof. Fulvina Blânda - metodist pentru zona Iași, a adus la cunoștință profesorilor informații legate de programele și planificările școlare, olimpiade și concursuri școlare, importanța portofoliului personal.

"Iar celui care poate face toate, mult mai mult decât cerem sau înțelegem, prin puterea care lucrează în noi, lui să-i fie slavă în Biserică și în Cristos Isus" (Ef 3,20-21).

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 noiembrie: Iași: Cerc pedagogic al profesorilor de religie


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat