Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Săptămâna familiei" în comunitatea "Isus, Bunul Păstor"

La început de Advent, comunitatea noastră, "Isus, Bunul Păstor" din Roman, s-a bucurat de zile pline de har și binecuvântare de Dumnezeu, din cadrul Săptămânii Familiei, ce s-au desfășurat în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2015. "Zilele familiei" au fost coordonate de către pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii, din cadrul Diecezei de Iași.

Programul acestei săptămâni a cuprins diverse teme, specifice fiecărei zile: Vocația de a fi "om", Dumnezeu l-a creat pe om ca bărbat și femeie, Chemarea la a fi familie, Cristos și familia, Biserica și familia, Familia și provocările de astăzi și Familia în misiune.

În prima zi, pr. predicator Felician Tiba a menționat că se află pentru prima dată în biserica "Isus, Bunul Păstor", fiind impresionat de cele auzite despre păstorul acestei biserici, dar și despre întreaga comunitate. Tema centrală a zilei de luni a fost omul, concretizată într-o întrebare fundamentală: "De ce eu?" Părintele predicator a pornit de la noțiunea de om, om în planul lui Dumnezeu și om creat de Dumnezeu.

El afirma că, de cele mai multe ori, suntem preocupați de ceilalți, mai puțin de noi înșine. În noianul grijilor care ne preocupă, uităm de noi înșine, nu mai realizăm că trăim și uităm să ne bucurăm de ceea ce ne înconjoară. Dar trebuie să ne oprim și să ne punem o întrebare: "De ce eu?" Dacă din curiozitate analizăm studiile biologice, vom descoperi că probabilitatea ca noi să ne naștem este de unu la 60 de milioane de oameni, adică atunci când noi ne-am născut, se puteau naște alte 60 de milioane de oameni. Însă Dumnezeu ne-a ales pe noi, deși el n-a fost plătit pentru a ne trimite în această lume. Ne-a creat pentru că ne iubește, pentru a ne oferi ca dar, suntem dar unii pentru ceilalți. Totul este dar, noi trebuie să descoperim că suntem darul lui Dumnezeu. El este iubire și ne-a creat din iubire, restul sunt accesorii.

În ziua a doua, părintele predicator s-a oprit asupra creării omului de către Dumnezeu. Din primele pagini ale Bibliei, din Cartea Genezei, aflăm că Dumnezeu l-a creat pe om, nu se specifică bărbat sau femeie, ci om. Așa cum doi tineri când se căsătoresc, ei nu sunt deodată părinți, ci doar soți, așa era și la început, Dumnezeu l-a creat pe om. El a observat că această perlă a creației sale este singură, și de aceea el va face pe cineva pe "potriva lui" sau "asemeni lui", luând astfel naștere femeia. Când femeia a fost adusă în fața lui Adam, acesta rostește un imn de laudă la adresa Creatorului, de aceea bărbatul va preamări pe Dumnezeu prin femeie și femeia va preamări pe Dumnezeu prin bărbat. Părintele predicator Felician Tiba a scos în evidență faptul că relația dintre soți trebuie să fie o relație de comuniune, de iubire, nicidecum o relație de supușenie sau de sclavie, prin punerea sub papuc a femeii de către bărbat. În prima sa scrisoare, apostolul Ioan, afirma părintele, ne prezintă prototipul păcatului, șablonul oricărui păcat: concupiscența (pofta) ochiului, concupiscența inimii și mândria vieții. De aici se pornește și aici regăsim originea păcatului, însă omul nu trebuie să dezvolte toate acestea în inima sa, pentru a nu pune în pericol binele familiei.

Miercuri, 2 decembrie, cu jumătate de oră înaintea sfintei Liturghii, a avut loc o conferință despre "Splendoarea vieții de familie", ținută de Eugenia Dămătăr, iar după sfânta Liturghie, un moment de adorație coordonat de către Uniunea Milostivă a Mamelor Creștine. Momente deosebite, pline de încărcătură spirituală, la care au participat mulți credincioși, cu evlavie.

La Liturghia de miercuri seara, părintele predicator a subliniat faptul că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, că suntem singurii pe acest pământ care avem minte și voință. Dumnezeu a pus în noi acea capacitate de a iubi și a dărui. Soții au tot ce le trebuie din partea lui Dumnezeu, pentru a trăi în bună înțelegere, nu le lipsește nimic din acest punct de vedere, și nu au motive să nu se înțeleagă. Dumnezeu s-a pus în noi, el este în noi. Dumnezeu este în cei doi, în soți, și atunci totul este iubire. Când intervine neînțelegerea, înseamnă că lipsește Dumnezeu, că nu este prezent în relația lor. Soții sunt imaginea Sfintei Treimi, ei reflectă imaginea Sfintei Treimi, astfel ei sunt binecuvântați. Așadar, ce vrem mai mult? Ce să mai facă Dumnezeu pentru a fi înțelegere între soți? A făcut deja totul, avem deja totul, ce vrem mai mult? Dumnezeu ne-a dat totul, nu mai rămâne decât să ne înțelegem.

În zilele de joi și vineri, părintele predicator a vorbit despre Cristos și Familie, respectiv despre Biserică și Familie.

Sâmbătă, 5 decembrie, au fost prezentate provocările pe care le întâmpină familia în ziua de azi, precum și greutățile cu care ea se confruntă.

Săptămâna Familiei s-a încheiat duminică, 6 decembrie, cu participarea extraordinară a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la Liturghia solemnă de la ora 11.00, unde s-a rugat împreună cu întreaga comunitate pentru toate familiile din parohia noastră, evidențiind misiunea familiei creștine în societatea de astăzi.

Comunitatea bisericii noastre a răspuns cu entuziasm invitației părintelui paroh Francisc Fărcășel, de a participa în număr cât mai mare la Săptămâna Familiei, dovadă fiind numărul mare de credincioși participanți la sfânta Liturghie, mult mai mulți decât în zilele obișnuite. Astfel, biserica a fost plină în fiecare seară.

Prin tonul său cald, jovial pe alocuri, folosind cuvinte potrivite și inspirate, părintele predicator a ajuns cu ușurință la inima tuturor, reușind din primele momente să capteze total atenția auditoriului, câștigându-și pe bună dreptate renumele de bun orator. Astfel, cei prezenți s-au dispus cu ușurință sufletește, trăind cu intensitate maximă și plini de credință aceste zile de misiuni și de har. Cu toții am avut parte de clipe minunate petrecute în biserică, în cadrul "Săptămânii Familiei".

Prof. Paula Mătălică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 noiembrie - 6 decembrie: Roman: "Săptămâna familiei" în comunitatea "Isus, Bunul Păstor"


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat