Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corhana: "Zilele familiei"

În perioada 26-29 noiembrie 2015, la inițiativa părintelui paroh, Ștefan Coșa, în Parohia Corhana, au avut loc "Zilele familiei", coordonate de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii, din cadrul Diecezei de Iași.

Familia a fost considerată din totdeauna "celula de baza a societății", fiind susținută inclusiv de către sistemele politice (comuniste și capitaliste), nu neapărat în sensul său adevărat, de comuniune în iubire a unui bărbat și a unei femei, ci mai degrabă ca "fabrică a viitorilor cetățeni, contribuabili și ziditori ai patriei".

Pierderea treptată a sensului său profund a fost influențată de provocările pe care "modernitatea" le-a adus în viața oamenilor: tehnologie, informație din surse care mai de care, nevoia unora de a fi percepuți social în alt fel decât sunt de fapt, deviații de genul homosexualității. De ar fi să punem un diagnostic acestei situații în care se află societatea, "alienare" ar fi cel mai potrivit.

De multe ori, fiecare se folosește de celălalt spre a-și atinge scopurile, inclusiv în ceea ce privește familia. Aceasta, în loc să fie un loc de împărtășire a bucuriilor și necazurilor în beneficiul membrilor săi, a devenit rapid cel mai profitabil "SRL": "Tu faci ceva pentru mine și eu ceva pentru tine! Așa suntem chit! Nu mai avem vreme să (ne) oferim, să ne împlinim individual prin împlinirea celuilalt și să ne bucurăm de acest lucru, suntem din ce în ce mai mult egoiști. Aceste lucruri s-au strecurat și în ceea ce privește actul matrimonial, un moment ce ar trebui să fie bucurie prin ochii celuilalt, fericirea ta prin fericirea celuilalt. Nu! Eu trebuie să am, mie să îmi fie bine, Eu am nevoi.

Am început să fim din ce în ce mai superficiali, punem accent din ce în ce mai mult pe aparențe: privim la celălalt doar ceea ce ne interesează și încercăm să ne prezentăm uneori altfel decât suntem, folosim măști în funcție de situația în care suntem. Și avem multe în dulap! Se pare că momentul căsătoriei a devenit o "achiziție", un demers prin care "iți iei nevastă/bărbat". Ce înseamnă asta? Ai evaluat capacitatea de procreare (de obicei a femeii) prin ceea ce trupul ei pare a oferi, ai evaluat bunăstarea materială pe care el ți-o poate aduce. În loc să ajungem să fim "2 în 1", riscăm să rămânem "1 și 1", o singurătate în doi, egoism în doi.

Impunerea voinței proprii, fie că este a bărbatului (de cele mai multe ori) sau a femeii, aduce după sine situații tensionate în care umilința, violul și resemnarea sunt prezente în cuplu, în detrimentul acestora și a copiilor pe care poate familia în cauză îi are.

Soluții? Fă-ți curaj și privește-ți partenerul în ochi, cere-ți iertare pentru ceea ce poate i-ai greșit "... cu gândul, cuvântul, fapta și omisiunea". Fă-ți curaj și ține-ți partenerul de mână atunci când ieșiți din casă. Asta nu pentru a impresiona pe ceilalți, ci pentru că așa simți. Și ca să ajungi să simți acest lucru, o să ai mult de lucru. Acceptă-l pe cel de lângă tine așa cum este. Încearcă să îl înțelegi, ajută-l să se schimbe doar dacă și el vrea acest lucru, nu încerca să îl schimbi doar pentru ca așa vrei tu.

Mai presus de toate, să nu îți fie frică de faptul că ai putea fi respins când vei încerca cele de mai sus. Și pe Isus oamenii l-au respins, iar acesta a spus "Iartă-i, Tată, că nu știu ce fac". Ia-ți crucea în spate și pornește cu încredere pe drumul neasfaltat al căsniciei. Vei vedea că știi, că poți; totul este să vrei.

Despre toate aceste teme de reflecție, am avut bucuria a-l asculta pe pr. Felician Tiba, între 26 și 29 noiembrie, în bisericuța din Corhana.

Prin predicile sale pline de înflăcărare, părintele ne-a ajutat pe fiecare dintre noi să ne vedem așa cum suntem de fapt, dezgoliți de măști, așa cum ne vede Dumnezeu în fiecare clipă. Fie că suntem adulți peste care au trecut multe primăveri însorite și ierni geroase, fie că suntem tineri căsătoriți de curând, fie că suntem adolescenți, toți am avut parte de clipe minunate petrecute în biserică, în cadrul "Zilelor Familiei".

Bogdan Tiron-Anton

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-29 noiembrie: Corhana: Zilele familiei


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat