Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Aurel Percă în vizită la românii catolici din Barcelona și Lleida

Împreună cu peste o sută de catolici români din Lleida, Tarragona și împrejurimi, cu preoții comunităților românilor catolici din Lleida și Madrid, precum și de câțiva preoți veniți din țară, Preasfințitul Aurel Percă a vizitat vineri, 27 noiembrie 2015, biserica "Sagrada Familia" din Barcelona. Sâmbătă dimineață, 28 noiembrie 2015, în biserica "San Juan" din Lleida, PS Aurel a administrat sacramentul Mirului la 31 de tineri.

Vineri, 27 noiembrie 2015, Preasfințitul Aurel Percă a început vizitarea comunităților catolice române din Spania, prilej de bucurie pentru toată suflarea, dar și ocazie de a conferi sfântul Mir tinerilor care s-au pregătit pentru aceasta sub îndrumarea preoților responsabili.

Prima întâlnire cu credincioșii a avut loc la Barcelona, în capodopera arhitectului Antoni Gaudí, biserica "Sagrada Familia".

Însoțit de aproape o sută de credincioși veniți din Lleida, Tarragona și împrejurimi, de preoții comunităților din Lleida și Madrid, precum și de câțiva preoți veniți din țară, Preasfințitul a vizitat biserica, beneficiind de explicațiile parohului de la "Sagrada Familia", Lluís Bonet, responsabilul procesului de beatificare a marelui artist creștin. Apoi a asistat la o mică expunere a unei artiste catalane care a făcut relația între artă și credință, după care a avut loc prezentarea primei ediții în română a cărticelei despre Gaudí, broșură aflată de acum încolo la dispoziția tuturor românilor care vor vizita biserica "Sagrada Familia".

Momentul principal însă a fost celebrarea sfintei Liturghii, în capela în care este înmormântat arhitectul.

La predică, Preasfințitul a insistat asupra ideii de fidelitate, făcând aluzie la simbologia smochinului. Fidelitatea lui Dumnezeu față de oameni, dar și fidelitatea în familie, în comunitate. Simbolică a fost această circumstanță, căci una dintre virtuțile lui Gaudí a fost tocmai fidelitatea, fidelitatea față de misiunea pe care a avut-o ca artist profund creștin: aceea de a plăsmui în piatră istoria mântuirii omenirii prin Cristos dat lumii prin Sfânta Fecioară, îndeosebi în opera căreia i-a dedicat aproape exclusiv ultima parte a vieții: Sagrada Familia. Fidelitatea față de natură, considerându-se un umil ucenic al ei prin arta sa, fidelitatea față de Credință, pe care și-o mărturisea zilnic prin participarea la sfânta Liturghie, fidelitatea față de principiile creștine care i-au ghidat toată viața și arta sa.

Am fost cu toții conștienți de privilegiul pe care l-am avut, pentru a doua oară în istoria comunității noastre, de a ne uni la jertfa sfintei Liturghii în incinta bisericii "Sagrada Familia", considerată de mulți extazul unui om mistic.

Sâmbătă dimineață, 28 noiembrie 2015, ne-am dat întâlnire la biserica "San Juan" din Lleida, unde la ora 11 a început sfânta Liturghie în cadrul căreia 31 de tineri au primit sacramentul sfântului Mir. Preasfințitului Aurel i s-a alăturat în celebrare și recent numitul episcop de Lleida, Excelența sa Salvador Giménez Valls, aflat pentru prima oară în mijlocul comunității noastre, precum și un grup însemnat de preoți, îndeosebi români.

Preasfințitul Aurel s-a adresat într-un limbaj simplu și în ton cu vârsta candidaților la Mir, printre multele și utilele reflecții făcând și o metaforă plastică, comparând viața de zi cu zi și prezența ei în rețelele de comunicare, precum facebook, cu intrarea în rețeaua Duhului Sfânt, cu darurile sale.

Momente de bucurie, de har, de împărtășire a credinței moștenite de la bunicii și părinții noștri alături de cei care au menirea de a ne ghida spiritual pe meleagurile pe care ne-a condus căutarea unui trai mai bun, dar care fac parte din aceeași rețea a Duhului Sfânt.

Vizita Preasfințitului nu a luat sfârșit, plecând de la Lleida la celelalte comunități catolice române. După vizitarea comunității din Zaragoza și conferirea Mirului tinerilor de acolo, Preasfințitul Aurel, însoțit de preoții veniți din România - Paul Budău și Gheorghe Farcaș- și de preoții care își desfășoară activitatea pastorală în Spania - pr. Adrian Burcă și pr. Paul Fechetă - s-au îndreptat către Madrid, unde se afla părintele Leonard Diac. După întâlnirea cu episcopul locului și comunitatea de acolo, vor vizita locurile de pelerinaj considerate leagăne ale creștinătății: Ávila, Santiago de Compostela, Burgos.

Îi mulțumim Domnului și Excelenței sale pentru clipele frumoase, pline de har pe care le-am petrecut împreună și îl așteptăm oricând, cu brațele și inimile deschise.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 noiembrie: PS Aurel Percă în vizită la românii catolici din Barcelona și Lleida


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat