Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Simpozionul "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi"

În zilele de 21 și 22 noiembrie 2015, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian s-au desfășurat lucrările simpozionului cu tema "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi". A fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași și de Centrul "Gaudium et Spes". Tematica a făcut referință la formarea continuă a persoanelor consacrate.

În prima zi a dezbaterilor au participat 48 de persoane, iar a doua zi, 31. Lucrările au fost prezentate, în ordine, de PS Florentin Crihălmeanu, pr. Cătălin Emilian OFMConv, sr. Ruth Casey FCJ, pr. Florin Silaghi SJ și Anca Frona.

Preasfințitul Petru Gherghel a deschis simpozionul cu o rugăciune și i-a salutat pe cei prezenți, subliniind importanța vieții consacrate în Biserica locală, mai ales în raport cu importanța educării familiilor creștine. Recentul Sinod al episcopilor a accentuat această legătură, a amintit Preasfințitul. Sfântul Părinte papa Francisc ne îndeamnă pe toți să ne întrebăm ce anume vrea Dumnezeu de la noi, cei consacrați, astăzi? Suntem chemați să fim profeți, oameni de comuniune, persoane care evanghelizează mai ales la periferie. "Nu se poate vorbi astăzi despre evanghelizare fără a lua în considerație rolul persoanelor consacrate", a încheiat păstorul Diecezei de Iași, care și-a exprimat bucuria că astfel de evenimente marchează, pe lângă atâtea alte inițiative, Anul Vieții Consacrate din Biserică, an care se va încheia la 2 februarie 2016.

Prima conferință a simpozionului a fost ținută de Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Tema expusă "Caracteristici ale spiritualității consacraților de astăzi". A porni din nou de la Cristos este dorința noastră. De la ce chip al lui Cristos însă, să plecăm? De la Chipul după care am fost "zidiți", a cărui asemănare încercăm s-o realizăm prin viața noastră. "Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura" (Col 1,15). În societatea actuală post-modernă, globalizată și plurivalentă (...) persoanele consacrate sunt chemate de către Duhul Sfânt la o convertire (metanoia) permanentă pentru a conferi o nouă forță dimensiunii profetice a vocației lor. Episcopul Florentin a acordat un spațiu larg lucrării Duhului Sfânt, singurul care ne face să recunoaștem în persoana lui Isus din Nazaret pe Domnul (cf. 1Cor 12,3) și ne dă să auzim chemarea de a-l urma și a ne identifica (cu misiunea lui), "dacă cineva nu are spiritul lui Hristos acela nu-i aparține (nu este al lui)" (Rom 8,9).Trebuie să dobândim simțul unei spiritualități dinamice care să ofere ocazia de a aprofunda o spiritualitate mai eclezială și comunitară, mai exigentă și matură prin ajutorul reciproc acordat spre atingerea țelului comun: sfințenia, dar și o spiritualitate mai generoasă în alegerea apostolatului practicat.

A doua conferință a fost susținută de pr. Cătălin Emilian, ministru provincial al OFMConv din România. În conferința sa, părintele a amintit de diferitele etape ale vieții umane, care influențează "structura" vieții, însă în raport cu formarea din viața consacrată. Cum și unde situăm ceea ce părintele a menționat ca fiind "destructurarea" vieții? Părintele Cătălin a numit abordarea sa ca fiind una "calitativă". Credința este elementul fundamental al acestei abordări. În această privință, sfânta Tereza din Avila, cea care a reformat Carmelul, este un model pentru toți cei consacrați de azi. Al doilea aspect tratat în conferință a fost cel al "comuniunii" între cei consacrați. Uniformizarea este împotriva comuniunii. Diversitatea implică a "folosi milostivirea", a avea răbdare unii cu alții, a evita ura.

Au urmat discuții pe marginea celor două conferințe. După pauza de la prânz, a intervenit sr. Ruth Casey, care și-a prezentat conferința cu titlul "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi". Sora a preluat deosebirea făcută deja de card. De Aviz în conferința sa pentru formatori, din aprilie 2015, între formarea permanentă ordinară și cea extraordinară. Formarea permanentă ordinară este cotidiană și are loc în fiecare clipă, fiind responsabilitatea fiecăruia. Congregația este responsabilă pentru formarea permanentă extraordinară. Formarea la viața religioasă este asemenea unei nașteri, iar scopul formării - o muncă de toată viața - este acela ca o persoană să se poată naște în Cristos. Sora a atins trei puncte ale formării permanente cotidiene: formarea spirituală, umană, și comunitatea ca "loc sfânt". Cât privește formarea permanentă extraordinară, sora Ruth a amintit pe scurt patru puncte: noile forme ale evanghelizării, dialogul inter-religios, mai ales cu islamul, ecumenismul, credința și știința (cum se îmbogățesc acestea reciproc).

Pr. Florin Silaghi, SJ, a atins tematica importanței comunicării și a educării la formele de comunicare de astăzi. Toți suntem receptori de informație, precum și "repetitori" ai ei. Filtrele noastre influențează această comunicare. Părintele a trecut în reviste diferitele moduri în care a evoluat comunicarea în decursul istoriei omenirii. Suntem din ce în cei mai mult "poștași" ai Evangheliei, pentru a-i consola pe cei întristați. Suntem trăitori și vestitori ai Evangheliei. Viața proprie și comunitatea sunt primele locuri ale comunicării.

După cină, părintele Silaghi a explicat și "derulat" secvențe din filmele (patru la număr) pe care Sfinția sa le-a regizat sub genericul "Marginalizați în centrul atenției".

A doua zi, doamna Anca Frona, președinta ACRO, a prezentat o conferință cu titlul "Formarea continuă a persoanelor consacrate și impactul acestei formări asupra laicilor". Ce anume atrage un laic, un tânăr la persoanele consacrate? Cum sunt văzute? Care ar fi aspectele mai actuale ale vieții consacrate cu un impact mai mare asupra vieții laicilor? La aceste întrebări s-a oferit un răspuns, atât pe timpul expunerii temei, cât și a discutării acesteia. De altfel, toate prezentările au avut partea lor de discuție, întrebare, clarificare...

Un cuvânt special de mulțumire dorim să adresăm Preasfințitului Petru Gherghel, precum și pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată din Dieceza de Iași, care a și participat și intervenit, personal, de-a lungul lucrărilor acestui simpozion. Mulțumim relatorilor amintiți și tuturor persoanelor consacrate care au participat, intervenit și ajutat, mai ales la momentele liturgice, și care, după spusele lor, au avut "ce duce acasă". Sperăm ca astfel de momente să întărească tot mai mult comuniunea dintre noi.

Pr. Corneliu Berea, SVD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-22 noiembrie: Traian: Simpozionul "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi"


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat