Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: "Dar tu de ce crezi?" Cercetașii din Moldova într-o zi de reculegere

"Credința nu este o lumină care risipește tot întunericul nostru, ci o făclie care conduce în noapte pașii noștri, iar acest lucru este suficient pentru drum" (Papa Francisc).

La Pildești, ziua de 21 noiembrie 2015, sărbătoarea prezentării Sfintei Fecioare Maria la templu, a adus pentru noi, cercetașii din centrele locale Pildești, Adjudeni, Hălăucești și Sagna, o zi de reculegere plină de har, care ne-a ajutat să consolidam propriul nostru templu de credință, pentru a ne putea prezenta în fața lui Dumnezeu, pregătiți pentru sfântul timp al postului care urmează.

În decursul acestei zile, cel care ne-a călăuzit sufletele a fost părintele Pavel Martinaș, vicar de Pildești, iar atmosfera de reculegere a fost perfect creată de casa primitoare a Surorilor Misionare "Slujitoarele Duhului Sfânt" (Verbite) din Roman.

Ziua a început cu o rugăciune în capela surorilor, care ne-a ambientat pentru meditația ce a urmat. După ce am făcut cunoștință unii cu alți și am însemnat pe o steluță numele noastre, iar odată cu ele, propunerile pentru timpul Adventului, am ascultat cu atenție cuvintele părintelui Pavel. Acesta și-a început meditația cu o întrebare adresată nouă, tuturor: "Dar tu de ce crezi?" Deși la prima vedere a părut o întrebare grea, care ar fi putut pune credința noastră în dificultate, pe parcursul zilei am reușit cu toții să răspundem cu fermitate și încredere. Știm că Isus a pus în inima fiecăruia dintre noi sămânța credinței. Însă dacă noi, fii lui Dumnezeu, nu cultivăm, nu îngrijim această sămânță, credința se pierde. Dar ne-am dat seama cu toții că sunt momente în viața noastră de fiecare zi când avem ba o credință puternică, ba una care se clatină. Când trecem prin clipe grele, prin momente de impas, credem cu tărie în Dumnezeu, însă, uneori, când suntem fericiți și avem tot ce ne trebuie, uităm, parcă, de credința noastră. Însă, răspunzând la întrebarea "Cum ar fi viața noastră fără Cristos?", ne-am dat seama cu toții că ea ar fi complet diferită, Isus fiind sprijinul și ajutorul nostru, cel mai bun prieten, cârmuitorul sufletului nostru. Gândindu-ne totodată la persoanele din jurul nostru care ar fi putut fi intermediari între noi și Dumnezeu, ne-am dat seama că ele chiar există cu adevărat. Acești oameni, preoții, misionarii, chiar și prietenii, sunt cel mai adesea cei care ne ajută să ajungem la Dumnezeu, la desăvârșirea credinței noastre.

După meditație, am avut timp de reflecție personală, timp în care fiecare dintre noi, în tăcerea sufletului, a încercat să-și deschidă inima în fața lui Dumnezeu, răspunzând la întrebările propuse, referitoare la credință. Iar după acest moment, ne-am împărțit în grupuri mici, unde am discutat și am împărtășit din experiențele proprii, fapt care ne-a ajutat să ne îmbogățim reciproc. Apoi, am pus în comun ideile, concluziile la care am ajuns în grupurile mici, comparând astfel modul în care fiecare dintre noi percepe credința.

A doua parte a zilei a început cu un dialog cu Surorile Verbite, care ne-au împărtășit din vocația, trăirea și misiunea lor. Am rămas cu toții impresionați de puterea și voința lor deplină în a-l urma pe Isus, slujind în fiecare clipă cu credință și iubire. După aceea ne-am pregătit pentru sfânta Liturghie, care a fost animată prin cântece, daruri oferite și intenții puse de noi. La predică, am ascultat a doua meditație, ținută tot de părintele Pavel, care ne-a vorbit despre cum ar trebui să ne pregătim pentru timpul Adventului. Isus se va naște, dar inima noastră va fi pregătită cu adevărat să-l primească? Oare acordăm atenția necesară acestei pregătiri? După ce am meditat și la aceste întrebări și după ce ne-am hrănit cu trupul și sângele lui Isus, Liturghia încheindu-se, am făcut un mic bilanț al zilei. Iată câteva din părerile participanților:

"Mie mi s-a părut o zi nemaipomenită deoarece pentru unii a fost prima lor zi de reculegere. Au fost foarte frumoasă cateheza și Liturghia. Am discutat în grupuri și am fost câte unul din fiecare centru, iar cu această ocazie ne-am împrietenit cu noi cercetași. A fost o activitate cercetășescă interesantă. Totodată, mi-a plăcut modul în care a prezentat părintele Pavel tema, tema care chiar trebuia discutată și mi-a plăcut că ne-am putut spune părerile. Sper să ne vedem și la anul. Gata oricând!" (Adriana Baciu, C.L. "Coborârea Duhului Sfânt" Adjudeni)

"Această zi de reculegere m-a îmbogățit, cu siguranță. Mi-am umplut golurile, iar acum pot spune cu mândrie că știu să răspund la întrebări precum: «De ce crezi?» sau «Ce înseamnă pentru tine credința?» datorită meditațiilor făcute de pr. Pavel Martinaș. Am profitat de fiecare moment, petrecut alături de ceilalți, încercând să cunosc persoane noi" (Ramona Iștoc, C.L. "Adormirea Maicii Domnului" Pildești).

"Astăzi a fost o zi cu adevărat deosebită. Ne-am făcut prieteni și am învățat lucruri pe care nu le știam. Toți am fost ca o familie adevărată!" (Oana Neculaeș, C.L. "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Hălăucești)

"Pot spune că ziua de azi a fost una specială deoarece am cunoscut persoane noi, am revăzut vechi prieteni și am aflat răspunsuri la câteva întrebări pe care mi le-am pus de mult timp. A fost o zi în care mi-am îmbogățit credința" (Ioana Ciuchi, C.L. "Înălțarea Domnului" Sagna)

După ce ziua s-a încheiat cu o rugăciune, am plecat cu toții acasă cu inima mult mai deschisă, pregătită să răspundă în orice clipă la întrebările legate de credință.

În concluzie, a fost o zi plină de har, trăită în spirit cercetășesc, animată de jocuri în pauze, însă nelipsită de ambientul de reculegere și regăsire proprie, fiindcă am avut ocazia atât să ne spovedim, cât și să participăm la colocvii cu părintele Pavel Martinaș, dar și cu părintele Roberto Vacaru, vicar din Adjudeni. În această zi, am avut prilejul să pătrundem mai adânc în inimile noastre și să descoperim dacă știm cu adevărat ce este credința și cum trebuie trăită, dar mai ales, am învățat să răspundem ferm, cu încredere la întrebarea "De ce cred?". Așadar, ziua de reculegere a fost o poartă care ne-a chemat atât către o adevărată trăire plină de credință a postului, cât și spre a fi lumină pentru cei din jur, făclii adevărate care să lumineze întunericul, iar pentru asta aducem mulțumire tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei zile rodnice.

Andreea și Ramona

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Pildești: "Dar tu de ce crezi?" Cercetașii din Moldova într-o zi de reculegere


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat