Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (BC): Funeraliile părintelui Albert Lucaci

La Traian (BC) a avut loc, sâmbătă, 21 noiembrie 2015, înmormântarea pr. Albert Lucaci, decedat la Gioseni, în dimineața zilei de 19 noiembrie. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel. Au participat aproape 70 de preoți și mulți credincioși din Traian, dar și din satele învecinate, precum și din Răchiteni, unde părintele răposat a fost paroh în perioada 1985-2003.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a ajuns la Traian în seara zilei de joi, după ce la Gioseni s-a celebrat o Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului celui răposat. La Traian credincioșii pe care părintele Lucaci i-a păstorit 12 ani s-au rugat și au privegheat, până la ora înmormântării.

La ora 11.50, procesiunea a pornit din casa parohială. În biserică au intrat preoții, persoanele consacrate, rudele părintelui Albert Lucaci (o soră și doi frați), corul și câțiva credincioși. Biserica fiind mică, restul credincioșilor, veniți din toate părțile, au stat afară, ascultând Liturghia la difuzoare.

La altar, lângă Preasfințitul au stat colegii din seria 1971 (Ștefan Vacaru, Alexandru Cobzaru, Alois Fechet, Silvestru Bejan) și pr. Marin Temea, parohul actual de Traian.

Păstorul diecezei a salutat întreaga comunitate, invitându-i pe toți la rugăciune. Apoi pr. Alexandru Cobzaru a trecut în revistă câteva aspecte din viața și activitatea pastorală a părintelui răposat, povestind ceva despre începutul chemării acestuia. În anul 1960, pregătindu-se pentru examenele de la Seminar, trebuia să meargă de la Horgești la Văleni. În dreptul casei părintești l-a întâlnit pe pr. Lucaci. "Ce faci, Albert? Nu vrei să dai la Seminar?", l-a întrebat pr. Alexandru Cobzaru. "Da, vin și eu", a răspuns acesta.

Dintre cei 12 preoți sfințiți în anul 1971, cinci au decedat (Albert Lucaci, Mihai Cucuteanu, Virgil Chelaru, Ioan Râtan, Petru Gabor).

În cadrul predicii, pr. Ștefan Vacaru a vorbit despre darul chemării la preoție și darul suferinței, ilustrând spusele lui Isus: "Cine vrea să vină după mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze". A subliniat că, în cei 44 de ani de preoție, pr. Albert a căutat să-l urmeze pe Cristos și să-l slujească. Poarta de intrare în viața veșnică pentru fiecare este Cristos și pentru acel moment trebuie să ne pregătim.

La final, Preasfințitul a spus că părintele Lucaci s-a consumat pentru casa lui Dumnezeu, nepreocupându-se atât de mult de sine, dăruindu-se cu totul; a trecut senin prin suferințe. A vorbit cu el după ce a fost externat din Spitalul de Oncologie din Iași (vineri, 13 noiembrie); i-a văzut scrisul din testament, făcut cu puțin timp înainte de a trece la cele veșnice. A citat apoi din testament în care părintele Lucaci îi mulțumește lui Dumnezeu pentru că l-a chemat și l-a ales să fie slujitor al altarului, cere iertare pentru necorespunderile și greșelile din viață. "În încheiere - notează pr. A. Lucaci în testament - aș vrea să fac un apel insistent la toți cei care mă cunosc ca să se roage bunului Dumnezeu ca el, în marea lui bunătate și milostivire, să se îndure să se milostivească de mine, păcătosul, și să-mi ierte toate păcatele cu care l-am ofensat în timpul vieții pământești și să mă pot bucura și eu într-un colțișor de rai de prezența sa divină pentru toată veșnicia. Sperăm să ne vedem cu toții în patria cerească". Păstorul diecezei a mulțumit în final tuturor celor care s-au îngrijit în ultimul timp de părintele decedat.

După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir. Coroanele au fost purtate de copii și de tineri îmbrăcați în costume naționale. A fost înmormântat în cimitirul din Traian, așa cum și-a dorit și a notat în testament: "Pornesc de la această realitate: cine se naște, va trebui să moară. Nimeni nu e veșnic pe acest pământ. Suntem siguri că vom muri, dar nimeni nu știe când, unde și cum. Tocmai din cauza acestei nesiguranțe vin cu această propunere: dacă voi muri mai repede, aș prefera să fiu înmormântat în Traian, iar, dacă voi reuși să trec în 2017, atunci prefer satul natal, Horgești".

În cimitir mai așteaptă ziua învierii încă un preot: pr. Carmil Dancă, decedat la 24 septembrie 1993.

Mormântul pr. Albert Lucaci a fost așezat lângă crucea mare a cimitirului cu capul spre apus, ca și cum i-ar avea în fața sa pe toți cei din cimitir.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 noiembrie: Traian (BC): Funeraliile părintelui Albert Lucaci

* * *

Album foto: Gioseni: Liturghie cu requiem pentru odihna sufletului părintelui Albert Lucaci (19 noiembrie)

A trecut la Domnul pr. Albert Lucaci


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat