Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Catedrala la jubileul de 10 ani

Catedrala nouă din Iași, "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a sărbătorit, la 1 noiembrie 2015, zece ani de la sfințire. Jubileul a fost marcat prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, la ora 11.00, concelebranți fiind PS Aurel Percă, părintele paroh Benone Lucaci, pr. Alois Bișoc și pr. Gabriel Hălănduț. La sărbătoare au participat și mulți credincioși.

În această zi de "bucurie" locală suntem îndemnați să ne îndreptăm privirea către "bucuria" cerească, căci astăzi Biserica Universală celebrează sărbătoarea tuturor sfinților. Cu siguranță că data nu este întâmplătoare. Biserica noastră locală prinde rădăcini fizic, prin clădiri, dar și spirituale, prin baia botezului și a sacramentului reconcilierii. Astfel, se dorește o comuniune continuă cu toți sfinții, cu frații noștri care au ajuns înaintea noastră în casa Tatălui ceresc.

Anul 2005 va rămâne scris cu litere de aur în istoria catolicilor din Iași: este anul în care au primit de la Dumnezeu, în dar, minunata catedrală din Iași "Sfânta Fecioară Maria, Regină", care a fost consacrată la 1 noiembrie. Într-o zi de toamnă, PS Petru Gherghel, înconjurat de 22 de episcopi, de mulți prelați străini și de sute de preoți, a invocat puterea Duhului Sfânt asupra acestei minuni, care a prins viață în decurs de zece ani: noua catedrală.

PS Petru și-a expus predica, împărțind-o în trei puncte.

În primul rând a vorbit despre sărbătoarea Bisericii Universale de astăzi: "Toți Sfinții": "Este ziua tuturor sfinților, ziua când putem să privim la acea mulțime mare, din toate națiunile, triburile, popoarele și limbile, despre care am ascultat încă o dată că se află în fața celui care este viața și sfințenia oamenilor, pe care i-a creat după chipul și asemănare sa, și care acum, însemnați cu sigiliul mântuirii și al fericirii".

În al doilea rând, a vorbit despre ceea ce sărbătorește Biserica locală, 10 ani de la sfințirea catedralei noi: "Ne aflăm astăzi în catedrala noastră amintindu-ne de clipa când a fost consacrată cu mare bucurie și solemnitate. Sunt 10 ani de trăire sub privirile pline de milostivire ale lui Cristos ce binevoiește să vină mereu la noi, dorind cu ardoare să ne păstreze uniți cu el și să ne conducă pe drumul mântuirii și al fericirii".

În ultimul rând, a făcut referință la Sinodul Episcopilor de la care, cu puțin timp în urmă, s-a întors: "Sunt bucuros să vă împărtășesc acum, la întoarcerea mea de la Roma, câteva gânduri pe care le-am exprimat și le-am susținut în aula sinodală, în numele întregii Conferințe a Episcopilor din România, și, de asemenea, să subliniez câteva preocupări ale Sfântului Părinte papa Francisc și ale părinților sinodali cu privire la familie și la sacramentul Căsătoriei".

Spre final, PS Petru Gherghel a dat citire cuvintelor proclamate în aula sinodală. Textul integral a fost deja publicat în acest site.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu prezentarea darurilor (ciboliul cu ostii, colacul și vinul, Biblia și rozariul, o lumânare, un coș cu fructe și florile) aduse în procesiune la altar de către șase persoane din parohie.

Înainte de a împărți binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a menționat: "Sfântul Părinte aduce o mulțumire particulară tuturor familiilor noastre mai ales celor care au trecut prin multe jertfe și eforturi, pentru tăria lor, pentru părinții noștri, pentru cei care au dat mărturie despre credință și împarte o binecuvântare specială de încurajare pentru toți credincioșii noștri, pentru toate familiile noastre".

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Iași: Catedrala la jubileul de 10 ani


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat