Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna noiembrie 2015 Colectivul redacției "Lumina creștinului" anunță apariția revistei din luna noiembrie 2015, având numărul 11 (311), din anul XXVI-lea și face parte din noua serie. Revista va fi disponibilă începând cu 1 noiembrie 2015 la Librăria "Presa Bună" și în toate parohiile Diecezei de Iași.

Revista lunii noiembrie ne aduce în prim plan, din nou, Sinodul Episcopilor, care a avut tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană". Acest lucru este scos în evidența și de copertă, unde îl putem regăsi și pe episcopul nostru, PS Petru Gherghel.

Pe cea de-a doua pagină, pe prima coloană, putem găsi informațiile referitoare la colectivul redacției, cu același tehnoredactor, Silviu Dogariu, și la modul în care ne putem abona la revistă, mai ales acum, că ne apropriem de sfârșitul anului. Cea de-a doua coloană este asigurată, ca de fiecare dată, de pr. Anton Despinescu, unde ne propune "Un psalm al milostivirii divine" dar și un "Apel smerit către iubirea milostivă".

Cea de-a XIV-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor s-a desfășurat la Vatican între 4 și 25 octombrie. Episcopul Petru Gherghel, în numele Conferinței Episcopilor din România, a prezentat cu această ocazie, vineri, 9 octombrie, trei propuneri concrete care le putem găsi la pagina 3. La pagina 4 putem găsi intervenția doamnei dr. Anca Maria Cernea, ea fiind medic specialist în medicină generală la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament al Spitalului "Dr. Victor Babeș" și reprezentantă a Asociației Medicilor Catolici din București (a participant ca auditor la Sinodul Episcopilor). În ultima pagină dedicată Sinodului Episcopilor, pr. Cornel Cadar ne oferă câteva detalii referitoare la modul în care s-a desfășurat și câteva informații organizatorice.

Paginile 6 și 7 continuă interviul cu ÎPS Agostino Marchetto care a vizitat Dieceza de Iași în perioada 14-21 august.

Având în vedere faptul că "Anul Milostivirii" se aproprie (va începe pe 8 decembrie), la pagina 8 vom putea găsi articolul intitulat "Pregătiri pentru Anul Milostivirii", semnat de pr. Claudiu Bulai.

În următoarele două pagini, 9 și 10, vom găsi articolele: "Familia - leagănul vocației", scris de sr. Emanuela-Cecilia Bereșoaei, SMCB, "Sfințire de diaconi", consemnat de fr. Mihai Percă, "Milostivirea divină - semn al comuniunii".

La 1 noiembrie 2005, a fost, pentru Biserica locală, o mare sărbătoare, sfințirea catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină". De aceea pr. Cornel încearcă să reliefeze, la pagina 11, anumite aspecte ale acelui moment istoric. În rubrica Mesajul sfinților găsim articolul "Canonizarea părinților sfintei Tereza", în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, iar părintele Iosif Dorcu continuă rubrica referitoare la sanctuare, luna aceasta vorbindu-ne despre Ta'Pinu.

Între paginile 14-19 se află secțiunile dedicate familiilor, copiilor și tinerilor cu articolele: "Am cerut-o în căsătorie cu «texte»!", "Micul emigrant", "Așa răspund copiii despre sfințenie", "Prietenia este ceva foarte sacru", "Să nu înlocuim sărbătorile", două poezii ("Voi trăi" și "Când inima") și rubrica "Tablete spirituale" având titlul "Caritate gigantică"

Episcopia de Iași, prin Centrul Misionar Diecezan, a trimis, în luna octombrie, șase seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași în Ecuador, Kenya și Coasta de Fildeș. Înainte de a pleca, li s-au adresat câteva întrebări. Ele pot fi găsite, alături de răspunsuri, la pagina 20.

Știrile din paginile 21-23 sunt prelucrate, ca de obicei, de Ovidiu Bișog, iar la rubrica dedicată sănătății (24) dr. Bianca Hanganu ne scrie despre cum "Să ne odihnim trupul".

În luna aceasta, revista se termină cu rubricile "Poșta redacției", "Sfânta Scriptură, "Noutăți editoriale", "Rebus" și cu un concurs în care trebuie să se răspundă la întrebarea "Câți români au participat la Sinodul episcopilor de la Vatican?". Detalii veți găsi la pagina 26.

În cele din urmă dorim să mulțumim tuturor celor care au ajutat la apariția acestui număr și să dorim tuturor o lectură plină de roade!

Andrei Gherghel

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat