Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: PS Petru Gherghel, oaspete al comunității romano-catolice române

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost oaspetele comunității romano-catolice române din Roma, duminică, 11 octombrie 2015. Mai întâi în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, iar apoi în biserica "San Vitale", Excelența sa a prezidat sfintele Liturghii la care au participat mai mulți preoți, persoane consacrate, seminariști și un număr mare de credincioși.

Aflându-se la Roma ca reprezentant al Conferinței Episcopilor Catolici din România la lucrările întâlnirii ordinare generale a Sinodului Episcopilor, care se desfășoară în perioada 4-25 octombrie și tratează tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană", PS Petru Gherghel a vizitat comunitatea romano-catolică românească din Cetatea Eternă, mai întâi celebrând sfânta Liturghie de la ora 12.30 în Casilina-Grotte Celoni. Fiind însoțit de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, și de pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, student la Roma, episcopul de Iași i-a întărit în credință pe toți credincioșii, mai mici sau mai mari, care duminică de duminică participă la Liturghie în biserica din cartierul din zona de est a Romei.

La ora 16.00, păstorul Diecezei de Iași a prezidat Liturghia în biserica "San Vitale", fiind însoțit în altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul cu pastorația migranților romano-catolici în Italia, pr. Isidor Iacovici, dar și de șapte preoți prezenți în Roma pentru studii, atât din Dieceza de Iași, Arhidieceza de București, cât și din cadrul Congregației Fraților Minori Conventuali. Pentru aceștia, dar și pentru ceilalți studenți care studiază la Roma, a fost și un prilej de comuniune fraternă la început de nou an academic, PS Petru invocând asupra lor darurile Duhului Sfânt, în special harul înțelepciunii. Sfânta Liturghie a fost însuflețită și de prezența persoanelor consacrate care activează la Roma și a unui mare număr de credincioși, unii dintre ei fiind îmbrăcați în costume naționale românești.

Legat de începerea anului academic 2015-2016, dar și de noul drum pastoral al comunității românilor romano-catolici din Roma, Preasfințitul Petru a vorbit în prima parte a predicii despre darul înțelepciunii, despre cuvântul lui Dumnezeu ca înțelepciune pentru oameni, despre cum trebuie invocat și cum se poate fi fructificată înțelepciunea, fiind citită în această duminică pericopa din Evanghelia după sfântul Marcu (Mc 10,17-30), în care are loc întâlnirea dintre Cristos și o persoană - conform textului paralel din Matei, acesta este identificat ca "tânăr" - care dorea să moștenească viața veșnică. PS Petru a atras atenția asupra faptului că, dacă sunt puse lucrurile pământești, trecătoare, pe primul loc în ierarhia priorităților, atunci omul se lipsește de înțelepciunea lui Dumnezeu. În cea de-a doua parte a cuvântului său de învățătură, PS Petru a vorbit despre sinodul la care participă, care privește într-un chip deosebit la familie și la problemele pe care aceasta le trăiește, deoarece spre familii, prin acest sinod, Biserica își îndreaptă marea sa preocupare mai ales în aceste timpuri tulburi. A amintit despre faptul că sinodul "reprezintă de fapt un nou dar ceresc, un timp special pentru Biserică, adică un kairós dedicat celei mai importante structuri a societății și a Bisericii, instituție hotărâtoare pentru viața lumii, pentru familie în general și pentru căsătorie în special". A amintit despre faptul că a prezentat în aula sinodală, vineri, 9 octombrie, mesajul din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România pentru acest sinod. Printre altele, recunoscător părinților, a înaintașilor care ne-au precedat și care, deși au trecut prin mari greutăți, au prețuit în mod special familia adevărată, PS Petru a elogiat acele persoane "care au știut să prețuiască familia, o fac în continuare și vor să păstreze mai departe această demnitate și sacralitate a familiei și căsătoriei creștine".

Parafrazându-l pe Sfântul Părinte papa Francisc, păstorul Diecezei de Iași a prezentat familia ca imagine a lui Dumnezeu: "Nu numai bărbatul, luat în sine, este o imagine a lui Dumnezeu, nu numai femeia este o imagine a lui Dumnezeu, dar chiar și bărbatul și femeia ca și cuplu sunt o adevărată imagine a lui Dumnezeu". Printr-o paralelă dintre familia suferindă și o celulă bolnavă, a arătat în continuare că societatea și Biserica au de suferit dacă familiile nu-și trăiesc menirea și demnitatea lor. În încheiere, PS Petru a scos în evidență grija Bisericii locale din România pentru susținerea și promovarea familiei, în special amintind despre cei trei ani pastorali (2010-2013) dedicați familiei și căsătoriei creștine în Dieceza de Iași, dar și despre următorii doi ani (2013-2015) doriți de papa Francisc să fie dedicați grijii față de familie. În încheiere, episcopul de Iași a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lucrărilor sinodului, invitându-i și pe credincioși să le susțină prin rugăciunea lor, pentru ca sinodul să apere și să întărească familia, "această sfântă instituție" în drumul ei în timpurile actuale.

La sfârșitul sfintelor Liturghii, în numele întregii comunități, pr. Isidor a mulțumit PS Petru Gherghel pentru grija permanentă față de credincioșii păstoriți de Excelența sa, care se află, din diverse motive, în diferite colțuri ale lumii, dar și pentru bucuria oferită prin prezența păstorului Diecezei de Iași în comunitatea din Roma, ori de câte ori are posibilitatea.

După întărirea sufletească de la ospățul sfintei Liturghii, toți cei prezenți au fost invitați la câteva clipe de comuniune și la un ospăț și pentru trup. În bucuria vizibilă pe chipurile celor de față, fiind și familii cu copii mici, PS Petru Gherghel a oferit tuturor din pâinea primită la sfânta Liturghie, dar și cuvinte de încurajare în munca și viața de familie.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 11 octombrie: Roma: PS Petru Gherghel la comunitatea romano-catolică română din Casilina-Grotte Celoni

- 11 octombrie: Roma: PS Petru Gherghel la comunitatea romano-catolică română din San Vitale


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat