Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Simpozion dedicat arhiepiscopului John Bukovsky, "un prieten al României"

Vineri, 30 octombrie 2015, în Aula "Anton Durcovici" a Institutului Teologic "Sfânta Tereza" din București a avut loc un simpozion prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la venirea la București a Mons. John Bukovsky ca nunțiu apostolic în România, și de la redeschiderea Nunțiaturii Apostolice. Simpozionul a fost organizat de Ambasada Republicii Slovace în România și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Printre participanți a fost și PS Petru Gherghel, care a susținut lucrarea "Arhiepiscopul John Bukovsky - Un prieten al României".

În cadrul lucrărilor simpozionului, moderat de pr. prof. dr. Emil Moraru, președintele Academiei teologice "Anton Durcovici", au fost prezentate șase comunicări și conferințe:

1. Arhiepiscop John Bukovsky. O viață dedicată Sfântului Scaun și României - IPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București:

2. Arhiepiscopul John Bukovsky. Un prieten al României - PS Petru Gherghel, episcop de Iași:

3. Personalitatea arhiepiscopului John Bukovsky - ES Ján Gábor ambasadorul Republicii Slovace la București

4. Arhiepiscopul John Bukovsky. Trimis al papei și apărător al credinței - dr. Dănuț Doboș

5. Chiesa del martirio. Chiesa della diplomazia. Memorie tra Cecoslovacchia e Vaticano - pr. prof. dr. Wilhelm Dancă

6. Arhiepiscopul John Bukovsky. Așa cum l-am cunoscut - sr. Daniela Mare, CJ

Au rostit cuvinte de salut domnul Victor Opaschi, ministru secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, pr. Claudiu Eva din partea Congregației "Misionarii Cuvântului Divin" (Verbiții); PS Jozef Halko din partea Conferinței Episcopilor din Slovacia, și Iaroslav Funca, din partea comunității parohiale din Terova (Slovacia), localitatea natală a arhiepiscopului John Bukovsky.

După simpozion a urmat în catedrala "Sfântul Iosif" o Liturghie comemorativă prezidată de Excelența sa dr. Ioan Robu, în cadrul căreia a rostit cuvântul de învățătură Excelența sa Gyorgy Iakubiny, arhiepiscop de Alba-Iulia, care a evocat figura ilustră a arhiepiscopului John Bukovsky.

Recent întors acasă de la Roma, unde a participat la Sinodul dedicat familiei, Excelența sa Petru Gherghel a susținut în cadrul simpozionului de la București o conferință având titlul Arhiepiscopul John Bukovsky. Un prieten al României, ca un semn de prețuire și recunoștință față de "nașul" său, cum l-a numit în mod familiar PS Petru Gherghel pe trimisul papei Paul al VI-lea, cel care a avut un rol determinant în numirea sa la 21 februarie 1978 ca Ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere Administratoris Apostolicis al Episcopiei de Iași.

"L-am cunoscut pe Mons. John Bukovsky - spunea PS Petru Gherghel în conferința sa - în anii grei ai dictaturii comuniste și am rămas cucerit de prietenia pe care a arătat-o față de noi, cei care sufeream din cauza persecuțiilor și a urmărilor de tot felul. Făcea parte din delegația Sfântului Scaun ce căuta o reglementare juridică în diecezele romano-catolice din România, în mod special în Dieceza de Iași, în urma decesului la 19 martie 1977 a episcopului Petru Pleșca, Ordinarius Substitutus (...) Am avut bucuria și privilegiul de a-l reîntâlni pe Mons. Bukovsky cu prilejul celor 20 de călătorii efectuate în România, întâlnirile noastre având loc la Iași, oraș pe care îl vizita cu plăcere de fiecare dată, și la București, acolo unde alături de arhiepiscopul Luigi Poggi, sau singur, era angrenat în obositoare tratative cu reprezentanții Departamentului Cultelor, pentru normalizarea jurisdicției Bisericii noastre locale (...) Aflarea veștii numirii sale (ca nunțiu în România n.r.) a fost o mare bucurie, cea mai potrivită alegere din partea Sfântului Scaun. Mons. Bukovsky era legat de țara noastră și de poporul său credincios, prin experiența pe care o căpătase în anii anteriori când ne vizitase de atâtea ori, în perioada de mare restriște pentru România și Biserica noastră locală (...) A fost unul dintre cei de care m-am legat cu tot sufletul și recunoștința, și, oriunde a ajuns să lucreze, l-am însoțit cu rugăciunea și cu gândul păstrând fără încetare un contact frățesc și prietenesc până la moarte", a afirmat PS Petru Gherghel.

Textele integrale ale conferințelor simpozionului vor fi publicate de Editura ARCB, într-un volum special dedicat arhiepiscopului John Bukovsky.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment, realizate de Cristina Grigore, au fost publicate pe site-ul Centrului de Comunicații Sociale Angelus Communicationis al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat