Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Zile dedicate familiei

Duminică, 25 octombrie 2015, s-a încheiat, la Roma, Sinodul dedicat familiei. Pentru că la Roma este o comunitate de români catolici foarte vie, la inițiativa părintelui paroh, Isidor Iacovici, a fost invitat pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii din Dieceza de Iași, pentru a ține câteva zile de meditații dedicate familiei, între 29 octombrie și 1 noiembrie 2015.

"Zilele familiei" sau misiunile dedicate familiei, ca ecou al Sinodului episcopilor, celebrat la Roma, au început cu sfânta Liturghie de joi, 29 octombrie, de la biserica "San Vitale", din centrul Romei, în prezența unui număr destul de mare de familii. A continuat apoi câteva ore mai târziu, cu sfânta Liturghie din comunitatea Grotte Celoni, la care, de asemenea, familiile au participat într-un număr destul de mare. Din motive de muncă, sfintele Liturghii s-au celebrat apoi doar în comunitatea din Grotte Celoni, în fiecare seară la ora 19.30. Zilele dedicate familiei s-au terminat la 1 noiembrie 2015, în Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Printre temele abordate de către părintele Felician, românii prezenți s-au bucurat să-și reamintească despre crearea omului după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu", de aici demnitatea pe care o are fiecare om în relația sa cu Dumnezeu și cu aproapele. În același timp au înțeles că familia este o reflectare a Sfintei Treimi și, ca atare, chemată la demnitatea de a-l face prezent pe Dumnezeu prin iubirea și comuniunea care trebuie să o caracterizeze.

Partea principală a subiectelor prezentate a fost caracterizată de relația tânăr-tânără, soț-soție, tată-mamă, părinte-copii. Am înțeles că Dumnezeu îi oferă pe soți unul altuia ca pe un dar, de asemenea și pe copii. Am învățat că soții nu trebuie să se folosească în actul conjugal, că prudența în a vorbi, mai ales din partea femeilor, trebuie să fie prioritatea numărul zero, că și copiii au dreptul să învețe ce înseamnă suferința și lipsurile și am mai învățat că iubirea dintre soți trebuie manifestată prin gesturi concrete.

În cadrul Liturghiei de duminică, atât în comunitatea de la San Vitale, cât și în cea din Grotte Celoni, în cadrul sfintelor Liturghii s-a celebrat și aniversarul de 5, 10, 15, 20 și 25 de ani de căsătorie, un eveniment care i-a avut ca protagoniști pe soții care au dorit să împărtășească bucuria lor cu restul comunității. În ambele comunități, familiile sărbătorite s-au bucurat apoi de eveniment printr-o agapă frățească.

Pe parcursul tuturor Liturghiilor au fost preoți la spovadă, astfel încât, cine a dorit să se reconcilieze cu Dumnezeu, dar și cu soțul sau soția, au putut să experimenteze din plin milostivirea lui Dumnezeu.

Comunitatea românilor catolici din Roma, edificată de mesajul pozitiv despre familie, primit prin intermediul părintelui Felician, mulțumește părintelui Isidor Iacovici, păstorul ei, pentru inițiativa acestor zile și atât cât depinde de noi, vom încerca să ne ridicăm la nivelul a ceea ce a gândit și concretizat Dumnezeu pentru familie.

Familia Cecilia și Mihai Ilieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 octombrie - 1 noiembrie: Roma: Zile dedicate familiei


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat