Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: La 32 de ani de la beatificarea fratelui Ieremia

După ce duminică, 25 octombrie 2015, sanctuarul a fost "ținta" pelerinajului persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, vineri, 30 octombrie 2015, au sosit la moaștele fericitului nostru pelerini din întreaga Moldovă, pentru a retrăi acele momente din îndepărtata zi de 30 octombrie 1983, când, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, sfântul papă Ioan Paul al II-lea l-a proclamat "fericit" pe acest confrate și concetățean al nostru.

Sfânta Liturghie a acestui ceas aniversar, prezidată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de care au concelebrat circa 40 de preoți, printre care și părintele provincial al capucinilor din Napoli, a început cu o procesiune de la mănăstire spre biserica superioară a sanctuarului, unde așteptau pelerini veniți de prin satele din jur, dar și din localități mai îndepărtate ca Galbeni, Cleja, Faraoani. Valea Mare etc.

La începutul sfintei jertfe, PS Anton a ținut să precizeze că se simte onorat să prezideze această celebrare, aducând celor prezenți și salutul păstorilor diecezei, PS Petru și PS Aurel, aflați cu sufletul alături de pelerinii prezenți la sanctuar.

La predică, pr. Irimia Pal, OFMConv, a amintit celor prezenți despre importanța ascultării și a slujirii în viața fiecărui credincios, dar mai ales a persoanelor consacrate, al căror model este fericitul Ieremia. Reparcurgând succint viața fratelui Ieremia, părintele predicator a identificat în trăirea acestuia faptul că umilul călugăr transformase ascultarea necondiționată și slujirea aproapelui într-un adevărat apostolat, într-o cale de întâlnire cu Dumnezeu, și a propus celor prezenți să se transforme și ei în apostoli ai slujirii. Parafrazând evanghelia sărbătorii (Lc 10,25-37), i-a îndemnat pe credincioși ca, plecând de la Onești spre casele lor, să se transforme în "aproapele" celor aflați în nevoi, pentru ca apostolatul slujirii și al milostivirii să fie și pentru ei cale de întâlnire cu Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii, fr. Lucian Iosif Dumea, custodele fraților capucini, a mulțumit tuturor celor prezenți, ca și acelora care ni s-au alăturat astăzi prin intermediul transmisiunii prin internet a frumoasei celebrări, scoțând în evidență prestația corului sanctuarului, condus cu măiestrie de către tânărul dirijor Iustin Călin, după care i-a dat cuvântul părintelui protopop Constantin Alupei, care i-a reprezentat cu bucurie, în adevărat spirit ecumenic, pe confrații ortodocși și care a oferit sanctuarului, în semn de comuniune, o frumoasă icoană.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă fraternă oferită de frații capucini.

Ziua aniversară s-a încheiat la ora 18.30 cu o sfântă Liturghie de mulțumire pentru binecuvântarea revărsată de Dumnezeu peste poporul român prin mijlocirea fericitului Ieremia.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 octombrie: Onești: La 32 de ani de la beatificarea fratelui Ieremia


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat