Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Ziua Recoltei - zi de recunoștință

Între 23 și 25 octombrie 2015, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești, au avut loc mai multe evenimente înălțătoare care au edificat întreaga comunitate.

Într-o atmosferă de spiritualitate și de comuniune s-a comemorat și s-a aprofundat istoria fraților franciscani de la începutul ordinului, începând cu viața sfântului Francisc de Assisi, activitatea primilor misionari care au venit pe meleagurile noastre, precum și istoria recentă a Ordinului Franciscan.

În acest sens, comunitatea parohială, împreună cu părintelui paroh Iosif Bisoc, OFMConv. și ceilalți preoți-frați care activează în parohie (pr. Iulian-Claudiu Petrea, OFMComv., pr. Iosif Amitricioaie, OFMComv., pr. Corneliu Horvat, OFMComv. și pr. diacon Iulian Robu, OFMComv.), au trăit bucuria omagierii celor 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei Franciscane și a celor 25 de ani de la reorganizarea Provinciei Franciscane Sfântul Iosif din România. Comunitatea întreagă a avut bucuria de a avea un oaspete deosebit în persoana părintelui prof. dr. Sebastian Diacu OFMConv, care prin mai multe cateheze și predici, a amintit istoria înaintașilor noștri, modul lor de a fi vestitori ai cuvântului și misionari ai carității după exemplul sfântului Francisc de Assisi și misiunea noastră în a primi și a transmite mai departe bogăția vieții acestor oameni.

Prin expunerea din cateheze, părintele Sebastian Diacu, OFMConv. a adus în memoria copiilor, tinerilor și credincioșilor, cunoștințe despre istoria și misiunea Fraților Franciscani Conventuali în răspândirea credinței în Dieceza de Iași și comunitatea noastră din Buruienești.

Vineri seară, după celebrarea sfintei Liturghii, a avut loc prima cateheză pentru preadolescenții din clasele a VII-a și a VIII-a, unde, prin imaginile și fotografiile expuse, s-a putut observa mai în amănunt providența lui Dumnezeu care a fost alături de păstorii sufletești și de credincioși în momentele frumoase sau dificile în istoria meleagurilor noastre. Sâmbătă, în cursul zilei, s-a continuat seria catehezelor cu copiii din clasele I-VI. Expunerea catehezei a plecat de la persoana sfântului Francisc din Assisi și a primilor frați care au venit în misiune în comunitățile noastre catolice. Istoria prezentată prin imagini a captivat atenția copiilor și a deschis orizontul nou al cunoașterii. În fotografiile istorice s-au putut observa detalii despre cultura și modalitatea oamenilor care au trăit acum mai bine de 100 de ani, modul lor de a se îmbrăca în haine tradiționale, relația lor cu biserica, detalii de la prima sfântă Împărtășanie a copiilor și altele. După sfânta Liturghie de seară a urmat grupul adolescenților și tinerilor din comunitate, care, într-un număr mare, au prezentat interes în a aduna cunoștințe noi de cultură generală și de a înțelege geneza comunități lor parohiale și a păstorilor ei.

Duminică, în cadrul sfintelor Liturghii, toți credincioșii au avut bucuria și privilegiul să vadă, prin intermediul imaginilor expuse în biserică, și să cunoască istoria fraților franciscani și exemplul lor ferm de a răspunde cu fidelitate exigențelor timpului în a nu renunța la credință și valorile creștine catolice. Exemplul mai multor frați franciscani care au suferit în penitenciare i-a edificat pe toți credincioșii prezenți la celebrările liturgice. Multe din numele fraților franciscani foarte cunoscute, cum ar fi ep. Ioan Duma, pr. Anton Demeter, pr. Albert Petru, pr. Gheorghe Patrașcu și mulți alții, au fost niște făclii aprinse pentru poporul lui Dumnezeu și ei s-au jertfit pentru binele credincioșilor, pentru apărarea credinței și pentru apărarea identității lor de frați și preoți franciscani, iar timpul purificator al pușcăriilor comuniste nu au făcut decât să le întărească și mai mult convingerea că Dumnezeu este Domnul tuturor. Pentru sacrificiul acestor frați, acestor eroi ai timpului nostru care au trecut prin, zile de încercare și de har, întreaga comunitate parohială, în semn de recunoștință, a adus o rugăciune fierbinte și o aducere aminte Domnului pentru tot sacrificiul lor și spre binele comunității din Buruienești.

Aceste momente binecuvântate au fost încununate duminică, 25 octombrie 2015, - așa cum este o frumoasă tradiție a comunității parohiale - cu o sfântă Liturghie de mulțumire, drept recunoștință lui Dumnezeu și truditorilor ogoarelor, livezilor și viilor, marcând astfel ziua recoltei și ziua recunoștinței. În fața altarului, în semn de recunoștință față de Dumnezeu, credincioșii au adus cele mai frumoase și bune roade ale pământului, semn al binecuvântării lui Dumnezeu pentru anul acesta. După o vară cu rugăciuni pentru ploaie bună și curată, după o secetă și arșiță care a învăluit comunitatea noastră un timp mai îndelungat, preoți și credincioși împreună au oferit lui Dumnezeu din roadele pământului, semn al recunoștinței și a grijii sale față de noi. În timpul sfintei Liturghii, celebrată în mod solemn la ora 11.00, preoții și credincioși i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru recolta adunată în acest an, dar și pentru recolta spirituală a păstorilor de suflete care și-au sacrificat viața pentru ca noi azi să avem: biserici frumoase, școli, seminarii și păstori după inima lui Dumnezeu. De asemenea, a fost amintită memoria părintelui Petru Ciocan, preot franciscan, un desăvârșit model de umilință și păruire preoțească șu umană.

Dumnezeu să binecuvânteze țara noastră, Dieceza de Iași, Provincia Franciscană, familiile noastre și comunitatea noastră! Pace și Bine!

Pr. diacon Iulian Robu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-25 octombrie: Buruienești: Ziua Recoltei - zi de recunoștință


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat