Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Participare la hramul și aniversarea sfințirii bisericii din Parohia Heilbad Heiligenstadt, Germania

În perioada 16-21 octombrie 2015 o delegație a Diecezei de Iași a participat la festivitățile prilejuite de hramul bisericii parohiale "Sfântul Gerhard Majella" din localitatea Heilbad Heiligenstadt, Germania, cu care ocazie s-a celebrat și aniversarea sfințirii bisericii, "Kirchweihfest", și comemorarea a 25 de ani de la stabilirea unui parteneriat între Parohia din această localitate și Parohia Catolică din Rădăuți.

Localitatea Heilbad Heiligenstadt este un orășel cu 16.500 locuitori, cu trei parohii, locuitorii fiind în majoritate covârșitoare romano-catolici. Localitatea a făcut parte din fosta Germanie Democrată, cunoscând greutățile și restricțiile impuse de autorități manifestării credinței.

Delegația a fost formată din episcopul auxiliar Aurel Percă, vicarul episcopal Alois Fechet și pr. Iosif Doboș, inițiatorul legăturilor dintre cele două parohii.

Pregătirile pentru această vizită au început deja în luna februarie a acestui an, când parohul Parohiei Catolice "St. Gerhard" din Heilbad Heiligenstadt, Heribert Kiep, Dieceza de Erfurt, l-a invitat pe Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, să participe la 18 octombrie 2015 la hramul bisericii parohiale pentru a celebra sfânta Liturghie și să țină predica. Pentru această ocazie a fost fixată și comemorarea a 25 de ani de înfrățire dintre această parohie germană și Parohia Romano-Catolică Rădăuți.

Preasfințitul Petru Gherghel este cunoscut în această parohie, prin două vizite pe cere le-a făcut acolo, cu ocazia unor invitații pe care le-a primit anterior de la episcopul Joachim Wanke din Erfurt. De asemenea, la rândul meu, împreuna cu parohul Heribert Kiep și cu alți credincioși ai acestei parohii, am vizitat în mai multe rânduri Episcopia de Iași și Institutul Teologic, ei bucurându-se de o primire călduroasă din partea episcopului Petru.

Excelența Sa Petru Gherghel a răspuns afirmativ invitației, cu condiția ca în perioada respectivă să fie liber. Deoarece Preasfințitul Petru Gherghel a fost delegat de Conferința Episcopilor din România să participe la Sinodul Episcopilor din Vatican, a delegat la rândul său pe Excelența Sa episcopul auxiliar Aurel Percă și pe vicarul episcopal Alois Fechet.

Am participat și eu, în calitate de reprezentant al Parohiei Rădăuți, ca unul care a contribuit la aceasta realizarea înfrățiri dintre cele două parohii. Această înfrățire a constat din vizite reciproce, ajutoare pentru familiile sărace și ajutoare bănești pentru săraci și pentru proiectele parohiei. Această înfrățire continuă și în prezent.

Trebuie să subliniez că Excelența Sa ep. Petru Gherghel a dezvoltat legăturile cu Dieceza de Erfurt prin relațiile cu episcopul Joachim Wanke, acum episcop emerit, de care a fost invitat de două ori la Erfurt și care la rândul său a vizitat dieceza noastră, participând la pelerinajul de la Cacica. În felul acesta între Dieceza de Iași și Dieceza de Erfurt s-a realizat o frumoasă colaborare.

Celebrarea hramului a început vineri seara, 16 octombrie, cu o sfântă Liturghie la care au participat toți cei care poartă numele de Gerhard, atât din parohie cât și din împrejurimi. Ni s-a spus că au participat peste 150 de persoane care poartă acest nume.

În ziua de sâmbătă, 17 octombrie, după sfânta Liturghie de la ora 9, două fanfare au colindat toate familiile din parohie, intonând câte o melodie scurtă la fiecare casă. Este un obicei vechi care s-a practicat și în timpul comunismului, pentru a anunța solemn hramul de a doua zi.

Liturghia solemnă pontificală de hram și de aniversarea sfințirii bisericii a avut loc duminică, 18 octombrie 2015, la ora 9.30, celebrată de Preasfințitul Aurel Percă, asistat de vicarul episcopal Alois Fechet, de parohul comunității Heribert Kiep și de subsemnatul. Părintele Alois Fechet a ținut omilia, vorbind despre importanța Bisericii în viața creștinului și despre patronul lor iubit, sfântul Gerhard Majella, călugăr laic redemptorist, care nu a trăit decât 29 de ani, dar a fost un exemplu de trăire a credinței și a vieții consacrate.

În ziua de marți, 20 octombrie 2015, a fost programată o vizită la centrul diecezan din Erfurt, episcopul auxiliar Aurel având întâlniri cu episcopul diecezan de acum, Excelența Sa Ulrich Neymeyr, cu episcopul auxiliar Reinhard Hauke și cu Domkapitular Christoph Hübenthal, care a reprezentat Dieceza de Erfurt la beatificarea episcopului Anton Durcovici.

Miercuri, 21 octombrie, înainte de plecarea spre casă, delegația a fost primită de primarul din Heilbad Heiligenstadt, cu care ocazie s-a subliniat importanța legăturilor dintre diferite comunități europene, manifestându-se dorința de a continua parteneriatul între cele două parohii.

În programul delegației Diecezei de Iași a fost și o vizită la centrul surorilor din Congregația "Surorile Sfintei Maria Magdanela Postel" din Heiligenstadt, care are un centru social-educativ deschis și în Parohia Catolică Schineni, județul Bacău, unde activează surori din această congregație.

Prezența delegației ieșene la Heiligenstadt a fost întâmpinată și trăită cu multă bucurie de credincioșii din Heilbad Heiligenstadt, aspect care a fost subliniat atât de parohul comunității germane, cât și de locuitorii din această localitate.

Pr. Iosif Doboș


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat