Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Funeraliile părintelui Mihai Vacaru

Pr. Mihai Vacaru a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 24 octombrie 2015, la Oituz, localitatea natală. Părintele a decedat în Centrul de Îngrijire din Măgura, în dimineața zilei de 20 octombrie 2015.

Ca preot din anul 1975 a activat în parohii ca Tămășeni, Săbăoani, Gherăești, Bacău, Dărmănești și Barticești. În decembrie 1996 s-a pensionat pe caz de boală, în urma unui accident vascular, și a activat la Barticești, Traian și Tețcani. Starea sănătății agravându-se tot mai mult, din anul 2004 a fost intrat la Centrul de Îngrijire al Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos de la Măgura, pentru a fi îngrijit mai bine, unde a rămas până marți, 20 octombrie, când, în jurul orei 7.00, a trecut la Domnul.

Miercuri, 21 octombrie, la ora 11.00, în capela Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos de la Măgura, a fost celebrată o Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului părintelui răposat.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a ajuns în biserica din Oituz joi, 22 octombrie, la ora 18.00 unde s-a celebrat o Liturghie cu recviem.

Liturghia înmormântării a avut loc la Oituz, sâmbătă, 24 octombrie, începând cu ora 10.30. Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, în biserică fiind prezenți peste 60 de preoți, rude, credincioși din comunitățile unde a activat, precum și numeroși credincioși din comunitatea natală.

Corul parohial a întâmpinat, prin cântare, procesiunea preoților spre altar, trupul neînsuflețit al părintelui fiind depus în fața treptelor altarului cu fața spre popor, simbol al preoției sale.

Părintele Victor Osoloș, nepot al pr. Mihai Vacaru, a făcut o scurtă prezentare a vieții acestuia. La predică, pr. Marius Sabău, care l-a îngrijit pe părintele răposat când a fost în anul pastoral, a vorbit despre seninătatea lui pe toată durata suferinței sale. Mărturisea predicatorul că alături de părintele "am cunoscut o altă față a preotului: cea a preotului suferind". "Părintele - a adăugat pr. Marius - s-a lăsat mistuit de iubirea lui Cristos și a trăit o viață de dăruire pentru Dumnezeu". De asemenea, în predică s-a subliniat că suferința nu este o pedeapsă, ci un alt mod de al sluji pe Cristos.

La finalul Liturghiei, pr. Daniel Ghitiu, rudă cu părintele răposat, a adresat cuvântul de mulțumire din partea familiei îndoliate. Apoi, primarul Oituzului, care l-a cunoscut personal pe răposat, a vorbit despre stima pe care i-o poartă și despre bucuria de a-l fi cunoscut.

Parohul comunității din Oituz, pr. Eugen Lucaci, l-a prezentat pe preotul răposat ca pe un exemplu în trăirea și acceptarea suferinței.

PS Aurel Percă a lăudat viața părintelui Vacaru, accentuând puterea sa de a accepta suferința și disponibilitatea de a-i sluji Domnului. La final, Excelența sa a citit câteva rânduri din testamentul preotului răposat.

După încheierea celebrării liturgice, cei din biserică au pornit spre cimitirul din localitate cântând și rugându-se pentru odihna pr. Mihai.

Părintele Mihai Vacaru a fost înmormântat lângă părinții lui.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne,
Și lumina fără de sfârșit să-i strălucească!
Să se odihnească în pace! Amin.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 octombrie: Oituz: Funeraliile părintelui Mihai Vacaru. Foto: Cătălin Balint


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat