Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Schineni: 15 ani de prezență a Surorilor Sfintei Maria Magdalena Postel

Sâmbătă, 3 octombrie 2015, Surorile Sfintei Maria Magdalena Postel și orfelinatul din Schineni, jud. Bacău, au fost în sărbătoare: s-au împlinit 15 ani de când sr. Theodora Maria Hannen și domnișoara Iuliana Ciceu au avut o viziune și anume să înființeze un o casă pentru copiii săraci, abandonați sau care provin din familii dezorganizate.

Cu aprobarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași și cu sprijinul parohului de atunci, au fost demarate rapid lucrările de construcție. Începutul n-a fost ușor, însă tenacitatea surorilor combinată cu generozitatea sponsorilor și sprijinul autorităților locale au dus la realizarea unui proiect care poate fi considerat chiar ca model de casă familială.

În total sunt 30 de copii care au trăit în această casă, 14 dintre ei începându-și deja un drum propriu și autonom în viață, iar unii fiind încă sub directa îndrumare și însoțire a surorilor și educatorilor.

Sărbătoarea a început cu o frumoasă și emoționantă sfântă Liturghie solemnă celebrată în biserica din Schineni de către pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, însoțit de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, și de pr. Valentin Bulai, parohul locului. Întrucât în biserică erau și mulți oaspeți veniți din Germania, cuvântul de învățătură a fost rostit în limbile română și germană de către celebrantul principal. Plecând de la lecturile proclamate, a ilustrat activitatea surorilor care, imitând-o pe fondatoarea lor de origine franceză, sr. Maria Magdalena Postel, s-au dedicat trup și suflet celor slabi, mici și neajutorați.

Alături de primarul comunei Săucești, care a acceptat cu bucurie invitația de a participa la sărbătoarea copiilor și a tinerilor, au fost prezenți la sărbătoare educatori și educatoare care au lucrat acolo de-a lungul anilor sau încă mai lucrează, precum și numeroși prieteni și susținători ai proiectului.

Din Germania a venit sr. Theodora Maria, sr. Adelgunda, care activează în casa-mamă din Heiligenstadt și care, începând cu 2003, a fost responsabilă din partea Consiliului General ca să se ocupe de bunul mers al proiectului și de definitivarea lui. Din partea Centralei pentru Misiuni a venit special la sărbătoare domnul Meilwes, precum și domnii Marx și Kuhnigk, specialiști în construcții și instalații. Spre bucuria surorilor și a conducerii orfelinatului au participat și două nepoate ale doamnei Renate Bosch care, fiind o bună și veche cunoștință a sr. Theodora Maria, chiar de la început a susținut căminul cu multă generozitate.

După sfânta Liturghie a fost prezentat în biserică un montaj power point care a rememorat evenimente și fapte începând cu anul 2000 și până azi. Apoi copiii, tinerii și oaspeții s-au adunat în curte pentru un prânz festiv care a fost pregătit de către educatorii și educatoarele căminului. Copiii au prezentat apoi un impresionant program vesel care a reliefat încă odată cei 15 ani de existență a orfelinatului, precum și abilitățile și capacitățile lor ce au fost însușite pe parcursul vieții lor în această casă.

Târziu după masă, cu bucuria și admirația în suflet pentru tot ce au văzut și trăit, oaspeții români și-au luat rămas bun de la surori, de la directoarea centrului, Iuliana Ciceu, de la copii, tineri și educatori, mulțumindu-le lor și lui Dumnezeu pentru această operă caritativă de educare și integrare în societate a atâtor beneficiari care mâine vor putea să stea pe picioarele proprii și să fie la rândul lor de folos altora.

Oaspeții germani urmează să mai rămână câteva zile pentru a pune la punct unele lucruri administrative și organizatorice și pentru a se bucura puțin și de o binemeritată excursie în locuri mioritice moldave.

Sr. Adelgundis Pastusiak

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 octombrie: Schineni: 15 ani de prezență a Surorilor Sfintei Maria Magdalena Postel


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat