Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul spre raportul final, dar nu sunt toate răspunsurile

De Iacopo Scaramuzzi

Sinodul despre familie se pregătește să voteze, sâmbătă după-amiază, 24 octombrie 2015, raportul final pe care o comisie l-a întocmit rezumând amendamentele la textul de bază (instrumentum laboris) elaborate în cursul celor trei săptămâni de grupurile de lucru lingvistice (circuli minores), raport care va fi încredințat la 22 octombrie 2015 părinților sinodali și, după o discuție din cursul dimineții următoare, finalizată mâine seară de aceeași comisie. În relatio synodi, adresată "nu lumii", ci papei, comisia a încercat să prezinte "toate întrebările" reieșite în adunare, însă fără a găsi "toate răspunsurile", a anticipat în cursul briefingului zilnic cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Bombay, președinte al Conferinței Episcopale Indiene și membru al comisiei celor zece care a lucrat la textul final, care a asigurat, pe de o parte, că "nu se schimbă doctrina", dar că, pe de altă parte, Sinodul nu se va limita să "repete" Familiaris consortio publicată de Ioan Paul al II-lea în îndepărtatul an 1981.

Gracias a ilustrat munca de redactare a raportului final, explicând că cele 700-800 de amendamente (modi) venite la comisie de la circuli minores au fost examinate și selecționate și a rezultat un document de circa o sută de paragrafe. Datorită timpului puțin la dispoziție, comisia s-a împărțit la un moment dat în trei grupe. Apoi munca a fost încredințată unei teme multilingve din Secretariatul Sinodului care a redactat un text și comisia l-a examinat și l-a aprobat "în unanimitate". Acel text va fi încredințat reuniunii plenare din această după-amiază părinților sinodali, după o introducere a cardinalului secretar al Sinodului, Lorenzo Baldisseri, și o scurtă expunere a cardinalului raportor Peter Erdö, părinții sinodali vor putea să-l citească în această seară și schița va fi discutată apoi în reuniunea de mâine dimineață. În sfârșit, comisia va aduce ultimele modificări reieșite mâine seară și sâmbătă textul va fi votat "paragraf cu paragraf" și, în mod previzibil, va fi și un vot final cu privire la textul în ansamblu.

Compunând schița finală, comisia a urmat criteriul de a elimina repetările, urmând orientarea adunării ("the mind of the house", a spus cardinalul indian vorbind în engleză), și de a scrie un text care "nu este adresat lumii" ci reprezintă o "reflecție a Sinodului adresată Sfântului Părinte, care după aceea va decide ce e de făcut", așa încât, dacă adunarea va confirma propunerea rezultată în trei grupuri de lucru, ar putea să fie însoțită de un preambul în acest sens. Cardinalul Gracias nu a anticipat conținuturile documentului, nici n-a intrat în detaliile unor chestiuni controversate cum ar fi împărtășania pentru divorțații recăsătoriți: "Nu atingem doctrina, acest Sinod nu atinge doctrina, textul va da direcții generale, nu intră în puncte foarte specifice, vom da papei documentul așteptând după aceea de la el liniile conducătoare" despre diferitele tematici tratate de adunare. Așadar, raportul final va fi un text care "nu are toate răspunsurile, ci toate întrebările" discutate și va încerca să dea "direcții pastorale acceptabile de toți" și "sper că va fi acceptat" la votarea de sâmbătă. Desigur, în discuții au reieșit "opinii diferite", despre unele chestiuni "încă suntem în căutare" și despre o chestiune cum este împărtășania pentru divorțații recăsătoriți, despre care de exemplu grupul de limbă germană a subliniată centralitatea "forului intern", este vorba despre soluții posibile care încă trebuie "studiate și aprofundate" din diferite puncte de vedere. Mai în general, Sinodul este o "experiență frumoasă în care fiecare respectă ideile celuilalt, toți vrem să ajutăm familiile, spus în mod franc nu avem o soluție cu privire la toate, dar am vorbit despre problemele care trebuie înfruntate și studiate și sunt sigur că vom găsi o cale pentru a merge înainte". Cu siguranță, față de 1981, când Ioan Paul al II-lea a publicat Familiaris consortio, există "noi provocări" pentru familie și, în timp ce "doctrina rămâne aceeași și toți consideră de exemplu indisolubilitatea căsătoriei un mare dar al lui Dumnezeu, căutăm noi căi pentru a ajuta familiile într-un nou climat sociologic, politic, economic, ideologic". Sinodul, care "va cita" documentul din 1981, nu se va limita să "repete" Familiaris consortio.

Papa, a relatat Gracias, a vizitat "timp de 5-7 minute" comisia la începutul lucrărilor, "a mulțumit pentru munca făcută, ne-a încurajat, a subliniat importanța Sinodului despre familie și a raportului".

Ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor cu privire la corelația dintre mersul lucrărilor sinodale și știrea, dată ieri de Cotidianul Național italian și dezmințită de Sfântul Scaun, despre o tumoare a papei, arhiepiscopul de Los Angeles, Mons. José Horacio Gomez, prezent și el la briefing, a spus: "Era o știre falsă, papa se simte bine, nu este bolnav, deci n-a fost nicio conexiune pentru că boala nu este adevărată. La Sinod nu suntem mereu unanimi, însă lucrările continuă în mod minunat ca exprimare a sinodalității pentru a găsi împreună noi căi și pentru a întări în cel mai bun mod familia și căsătoria". Părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt vatican, a intervenit pentru a aminti că deja a "dezmințit în mod total" știrea. De altfel, Gomez a exprimat indignare pentru faptul că n-a fost timp suficient la Sinod pentru a vorbi despre teme ca imigrația, sărăcia și educația, în conexiune cu familia, subliniind că oricum după trei săptămâni părinții sinodali sunt fericiți să se întoarcă acasă. Prezent la briefing și cardinalul cel mai tânăr, Soane Patita Paini Mafi, episcop de Tonga, care a subliniat că pentru familiile din țările din zona oceanică, prioritățile sunt tranziția politică, după independența din anii 70-80, și venirea globalizării, ca un "tsunami", printre aspectele pozitive și aspectele negative ca "materialismul" și "individualismul". "Lucrul cel mai bun al Sinodului pentru mine - a spus el - este că părinții sinodali au exprimat bucuria lor și uneori furia lor, s-au simțit cu toții liberi, am discutat și ne-am ascultat. Asta cred că era intenția Sfântului Părinte. Ca într-o familie, când se vorbește, se confruntă, între tată, mamă, copii, rezultă lucruri noi, în pofida diferențelor de opinie".

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat