Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Ziua recunoștinței

"Te-ai gândit, tu om, vreodată / Lui Isus să-i mulțumești / Pentru viața minunată / Ce ți-a dat să o trăiești? / Pentru marea-i bunătate, / Pentru bucurii din plin, / Pentru har și sănătate / Mulțumit-ai tu deplin?" (Paula Bâlc)

După o vară fierbinte, cu un soare dogoritor, toamna s-a așternut ușor peste Ciugheș, mirificul sat de munte, cea mai vestică parohie a Diecezei de Iași. A adus cu ea miros de fructe coapte și recoltă bogată, dar și nopțile mai lungi, zilele mai scurte și mai mohorâte. Turmele de oi au coborât din munți, iar acum pasc pe lângă grădinile oamenilor cu lâna vopsită pe spate în roșu, așa cum este tradiția satului Ciugheș, la "răscolitul oilor".

Gospodarii și gospodinele și-au cules recolta de cartofi, sfeclă, dovleci și multe altele, mulțumiți de ce le-a dăruit Dumnezeu după arșița lungă a verii, care nu ne-a ocolit nici pe noi, ciugheșenii, apărați altădată de răcoarea munților Ciuc.

Sub greutatea fructelor, pomii din livezi parcă îmbrățișează pământul, așteptând răbdători să fie eliberați de dulcea lor povară. În aer se simte mireasma suavă a merelor oacheșe care parcă se joacă de-a v-ați ascunselea printre ramuri. În altă parte a livezii, perele bălaie parcă îți fac cu ochiul. Gustul dulce, de podgorie al strugurilor aduși "de prin jos", de către podgoreni, cum se zice pe la noi, te îmbie cu parfumul lor.

La sosirea în satul natal, în ajunul sărbătorii Recunoștinței, profitând de soarele ce s-a arătat printre nori, am hălăduit prin pădurile din împrejurimi, dar iată, am descoperit în zare, printre crengile de brazilor, sfânta biserică și arhitectura ei zveltă. Pe piscul unui munte, în zarea îndepărtată, o cruce, ridicată de ciugheșeni pe vremea când parohul comunității era preotul Ieronim Budulai, străjuia toată valea Ciugheșului, unde este așezată comunitatea. Am reușit să surprind pe cardul aparatului foto aceste două sfinte simboluri creștine, dragi ciugheșenilor.

În timp ce mă plimbam pe o potecă, printre frunzele uscate căzute de pe un fag secular, îmi zâmbea provocator un ciorchine de ghebe (ciuperci de toamnă), pe care cu plăcere le-am "adăpostit" în nedespărțitul meu rucsac de călătorie prin munți. Alături de ghebe, tot provocator, îmi râdeau trei flori, clopoțeii de munte, albastre ca seninul cerului și pe care bruma nu le-a atins.

A sosit și ziua când creștinii satului s-au hotărât să mulțumească Celui de sus pentru tot ce ne-a dăruit și că ne-a dat putere și sănătate să muncim pământul, pentru a-i culege roadele.

Creștinii comunității Ciugheș s-au adunat duminică, 18 octombrie 2015, la sfânta Biserică, să aducă prinos de recunoștință bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile de peste an, pentru că ne-a ascultat ruga dându-ne ploaie, când a fost arșiță, și soare, când a fost nor și ploaie prea multă.

Sub îndrumarea și inițiativa parohului Anton Egner, în cinstea acestui eveniment, sfântul lăcaș s-a înnoit cu pardoseală și gresie. Pe peretele estic din preajma sfântului altar un pictor a pictat Sfânta Familie, iar pe peretele vestic scena Bunei-vestiri.

Tot din inițiativa parohului Egner, dar în urmă cu doi ani, s-a pictat chipul Maicii Domnului străjuită de îngeri și munți cu creste înzăpezite. Hramul sfântului lăcaș din Ciugheș este Sfânta Maria a Zăpezii.

Capela din incinta cimitirului s-a înnoit și aceasta cu o pictură, reprezentând Cina cea de Taină.

Cele de mai sus prezentate au fost scoase în evidență și cu alte evenimente, dar, fiind momentul bilanțului și recunoștinței față de Dumnezeu, am ținut musai să evidențiez efortul enoriașilor și al parohului comunității pentru realizarea acestor frumoase podoabe artistice și simbolistice ale sfântului lor lăcaș de închinăciune.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de parohul Anton Egner, care purta veșminte în culorile toamnei adecvate momentului sărbătorit. La fel și micuții ministranți purtau veșmintele in aceleași culori. Printre ajutoarele preotului am zărit chipuri noi, dar mărunței... că abia se zăreau de după pupitrul altarului, dar mândri nevoie mare de faptul că au prilejul să agite clopoțelul ce marchează momentele principale ale sfintei Liturghii.

La început preotul a sfințit roadele aduse în panere de către gospodine, iar ca primă lectură două micuțe ministrante au mulțumit Domnului, prin versuri, pentru roadele bogate de peste an. Redau poezia lor, intitulată "Mulțumire":

Îți mulțumesc că m-ai creat, o Doamne, după chipul tău / Ai pus în noi suflarea ta, tu ești al nostru Dumnezeu. / Îți mulțumesc de sănătate și de iubirea-ți minunată. / Îți mulțumesc și de bucate, de tot ce am, o Doamne Tată. / Îți mulțumesc pentru natura, ce ne răsfață minunat / De apa rece de izvoare, ce curge, curge neîncetat. / Îți mulțumesc și pentru pâine, ce tu ne-o dai cu ușurință, / Toate acestea, Doamne mare, ne-ndeamnă la pocăință. / Cămările la noi sunt pline, căci tu ne-ai binecuvântat, / Ajută-ne și noi la alții să dăm din rodul tău bogat. / Îți mulțumim, o Doamne mare, că încă un an tu ne-ai răbdat, / Și bunătatea ta cea mare din plin ne-a binecuvântat. / Îți mulțumim pentru păstorii, ce aleargă și nu obosesc, / Dă-le tu, Doamne, sănătatea și loc în raiul Tău ceresc. / Doamne-ți mulțumim! / Cămările la noi sunt pline, căci tu ne-ai binecuvântat / Ajută-ne și noi la alții, / Să dăm din rodul tău bogat.

Cele două fetițe ministrant erau atât de micuțe, încât piedestalul ajutător nu le-a fost de ajuns să le înalțe deasupra pupitrului, motiv pentru care nu am reușit să le fotografiez. Până la următorul eveniment cele două recitatoare mi-au promis că se vor mai înălța sau vor duce pupitrul la tâmplar, ca să apară și ele pe internet să le vadă lumea cea îndepărtată.

La sfârșitul sfintei Liturghii, câteva gospodine au oferit celor prezenți prăjituri, și bucate gustoase din rodul acestei toamne minunate.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Ciugheș: Ziua recunoștinței


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat