Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Măgura: In memoriam pr. Mihai Vacaru

"Binecuvântat să fie omul care-și pune încrederea în Domnul, a cărui speranță este Domnul. El va fi ca un pom sădit lângă ape, care-și întinde rădăcinile spre râu; el nu se teme când vine arșița, frunzele lui rămân verzi, el nu-i îngrijorat în timp de secetă și nu încetează să aducă roade" (Ier 17,7-8).

Acest crez l-a călăuzit pe părintele Mihai Vacaru în drumul său pe acest pământ și i-a dat putere să-și ducă crucea de fiecare zi cu seninătate, cu demnitate de fiu ales al lui Dumnezeu.

A plecat la Tatăl în dimineața zilei de 20 octombrie 2015, după o suferință de foarte mulți ani, care a lăsat amprente adânci pe trupul său.

Cu toate infirmitățile cauzate de boală, Sfinția Sa nu a încetat să fie pentru cei care-l înconjurau un propovăduitor al cuvântului, dar nu prin vorbe, ci prin trăire perpetuă, prin acceptare voluntară, necondiționată a voinței divine, prin a experimenta în viața proprie împărăția lui Dumnezeu. Era o "predică vie", ne întâmpina cu zâmbetul pe buze, iubitor de oameni fără deosebire, pe toți care îi treceau pragul camerei sale îi binecuvânta și-i încuraja să fie statornici în credință și le îndrepta privirea spre icoana Sfintei Fecioare Maria, ajutorul tuturor oamenilor.

Trăsătura dominantă a părintelui a fost iubirea, a iubit mult copiii, când era vizitat de diferite grupuri de copii iradia de fericire, a iubit nespus natura, florile, munții, locurile natale. Nici un efort nu i se părea prea mare pentru a vizita localitatea Oituz de unde era originar, în vara aceasta a mers de trei ori, primul loc de popas era cimitirul unde ridica spre cer o rugăciune pentru părinții Sfinției sale, apoi biserica parohială de care era tare mândru, vizita rudele, cunoscuții.

Miercuri, 21 octombrie 2015, în capela Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos de la Măgura, s-a oficiat sfântă Liturghie cu recviem, având celebrant principal părintele Isidor Dâscă, decan de Bacău, înconjurat de alți confrați în preoție.

Parohul comunității Măgura, pr. Valerian Țâmpu, a prezentat succint la predică experiența sa trăită în compania pr. Mihai. Deși nu putea articula niciun cuvânt, părintele, prin atitudine și gesturi, reușea să transmită seninătate, optimism și bucurie.

În Centrul social de îngrijire persoane vârstnice de la Măgura, unde și-a petrecut ultimii ani, acum e multă tristețe, "îngerul casei", cum îi spuneau surorile, nu mai este printre noi.

Dumnezeu să-l fericească cu viața veșnică și să-l așeze în rândul fiilor săi!

Liliana Herciu

* * *

A trecut la Domnul pr. Mihai Vacaru


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat