Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Sinod propuse soluții variate pentru divorțații recăsătoriți

De Iacopo Scaramuzzi

Încă divergențe despre chestiunea divorțaților recăsătoriți la Sinodul despre familie în desfășurare la Vatican care se încheie la sfârșitul săptămânii. Vaticanul a publicat la 21 octombrie 2015 rapoartele din cele 13 grupuri de lucru lingvistice (circuli minores) din ultima săptămână de lucru, referitoare la a treia și ultima parte a documentului de bază (instrumentum laboris) care tratează și noduri concrete cum sunt ipoteza de a readmite la Euharistie perechi care s-au recăsătorit civil după eșecul primei căsătorii. Și soluțiile prospectate de diferitele grupuri sunt diversificate, de la cei care exclud categoric posibilitatea împărtășaniei la cei care deschid o evaluare caz cu caz, de la cei care cer o intervenție papală la cei care subliniază că mai este nevoie de timp la cei care propun o comisie la cei care, în sfârșit, prospectează un Conciliu ad hoc.

Primul grup francofon a exprimat în mod generic dorința ca "un cuvânt al Sfântului Părinte să permită păstorilor și familiilor să depășească încercările care rănesc și dezbină familiile". Al doilea cere ca "să fie mai bine cunoscute și aprofundate formele de participare la viața comunitară creștină" actualmente obiect de interdicție cum ar fi citirea Sfintelor Scripturi în Biserică, participarea la consiliul pastoral, dar consideră, cât privește accesul la împărtășanie, ca "să fie menținută disciplina actuală", adăugând că ar fi necesar un "document magisterial" despre implicațiile teologice ale recentului document motu proprio al papei despre nulitatea matrimonială. Al treilea grup de limbă franceză se limitează să citeze tema divorțaților recăsătoriți între alte teme complexe, afirmând: "Din păcate ne-a lipsit timpul pentru a încheia munca".

Primul cerc de limbă engleză, moderat de cardinalul George Pell, reafirmă "majoritatea" că trebuie menținută excluderea împărtășaniei pentru divorțații recăsătoriți și specifică faptul că problema "nu ar trebui să fie lăsată fiecărei conferințe episcopale". Al doilea grup anglofon vorbește despre "însoțire atentă" pentru aceste perechi și sugerează să se creeze o "comisie specială" în timpul Jubileului Milostivirii pentru "a studia în profunzime" soluții. Al treilea grup cere o "însoțire pastorală mai eficace", afirmă că perspectiva unui drum penitențial care să ajungă apoi la admiterea la Euharistie a trezit "puțin entuziasm", prezintă că votul a fost împărțit și oricum majoritatea a cerut menținerea actualei discipline care exclude împărtășania. Al patrulea grup de limbă engleză scoate în evidență riscul ca să se creeze "încurcătură" printre credincioși și sugerează și el crearea unei comisii care să studieze problema. În acest cerc, raportor mons. Charles Chaput, se subliniază că pentru un episcop chestiunea este atât de crucială încât ar trebui tratată într-un "conciliu ecumenic și nu într-un Sinod".

Primul grup italian, moderat de cardinalul Montenegro, subliniază că trebuie "să se distingă varietatea de situații" și propune un "discernământ pastoral prudent sub autoritatea finală a episcopului". Al doilea cerc italian, moderat de cardinalul Menichelli, evocă "discernământul, în primul rând al episcopului, atent și respectuos față de complexitatea acestor situații", cerând însă un "supliment de reflecție" și adresându-se Papei pentru o evaluare a "convenienței de a armoniza și de a aprofunda materia complexă în privința sacramentului căsătoriei, care să ia în considerare și acțiunea pastorală față de divorțații recăsătoriți". Al treilea grup italian, moderat de cardinalul Bagnasco, cere să se "înlăture unele forme de excludere liturgică, educativă, pastorală, încă existente".

Primul grup spaniol subliniază că divorțații recăsătoriți ar trebui "să participe mai mult la viața Bisericii: nu pot fi nași, cateheți, profesori de religie...". Al doilea grup spaniol subliniază că tema Euharistiei nu este "unica" pentru divorțații recăsătoriți și trebuie înfruntat un parcurs cu "răbdare și creativitate".

Grupul german, care a aprobat și acest raport în unanimitate (se află acolo cardinali cu vederi disparate precum Kasper, Müller, Schönborn, Marx), recurge la valorizarea "forului intern" ca loc în care, cu ajutorul unui părinte spiritual, o persoană poate să maturizeze accesul la sacramente. În general, "dezbaterea a arătat că nu există nicio soluție ușoară și generalizată".

Multe alte teme au fost evocate în rapoartele din cercurile mici, de la contracepție la cuplurile de fapt, de la căsătoriile mixte la Humanae vitae. "Nu schimbăm adevărul, căutăm un adevăr mai mare", a spus la conferința de presă cardinalul german Reinhard Marx. Doctrina nu este un "magazin închis" și "când spunem «stăm cu voi» în situațiile dificile nu vrem să distrugem fundamentele căsătoriei, ci să le întărim". Cardinalul Daniel Fernando Sturla, arhiepiscop de Montevideo (Uruguay), a reafirmat că Papa va avea "ultimul cuvânt". A intervenit la briefing și mons. Eamon Martin, arhiepiscop de Armagh și președinte al Conferinței Episcopale Irlandeze. Cardinalul Marx a clarificat un pasaj inițial din raportul german: "Cu consternare și tristețe am luat act de declarațiile publice ale câtorva părinți sinodali. Asta contrazice spiritul de a sta împreună, spiritul sinodului în regulile sale cele mai elementare. Imaginile și comparațiile folosite sunt nu numai nediscriminate și false, ci rănesc. Ne distanțăm în mod hotărât". Cuvinte, a explicat arhiepiscopul de München, care trebuie referite la un interviu al cardinalului George Pell la revista Le Figaro în care cardinalul australian vorbea despre o bătălie la Sinod între kasperieni și ratzingerieni: "Ratzinger nu este împotriva lui Kasper, în sinod nu suntem în bătălie", a spus Marx.

(După Vatican Insider, 21 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat