Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel, în Piața "Sfântul Petru" la proclamarea a patru noi sfinți și în vizită la comunitatea catolică română din Cesano

Episcopul Petru Gherghel a participat în cursul dimineții de duminică, 18 octombrie 2015, la Liturghia de canonizare a patru noi sfinți, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, iar la ora 17.00 a fost oaspetele comunității romano-catolice românești din Cesano.

Fiind reprezentant al Conferinței Episcopilor din România la adunarea ordinară generală a Sinodului episcopilor, care se desfășoară în perioada 4-25 octombrie 2015 la Vatican și tratează tema "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană", PS Petru Gherghel a participat la Liturghia prin care papa Francisc a proclamat patru noi sfinți: Vincețiu Rossi, Maria a Neprihănitei Zămisliri, Ludovic și Maria Azelia Martin. Aceștia din urmă sunt părinții sfintei Tereza a Pruncului Isus. Așa cum fusese anunțat din partea Vaticanului, proclamarea acestor sfinți împreună dau o prezentare a stărilor de viață în care vocația creștină se poate exprima: chemarea la căsătorie și la creșterea copiilor, consacrarea călugărească prin voturi și sacramentul Preoției. De altfel, a fost și o premieră, prima dată în care doi soți au fost canonizați în aceeași celebrare.

La acest eveniment, alături de episcopul de Iași au fost prezenți și PS Mihai Frățilă, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București, PS Claudiu-Lucian Pop, episcopul curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma, dar și alți credincioși laici.

*

La invitația părintelui Adrian Chili, paroh al comunității romano-catolice române din Ladispoli și Cesano, PS Petru Gherghel a fost oaspetele comunității din Cesano, unde a prezidat Liturghia de la ora 17.00 a acestei comunități.

Păstorul Diecezei de Iași - fiind însoțit de preoții Iosif Tiba și subsemnatul, Adrian Blăjuță, prezenți la Roma pentru studii - a fost întâmpinat cu emoție de credincioșii care se adună în fiecare duminică în biserica "Sfântul Sebastian" din Cesano. PS Petru, înainte de Liturghie, a stat jumătate de oră la dispoziția credincioșilor pentru a se împăca cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii sau pentru alte discuții spirituale, timp de care au profitat mai mulți credincioși. În acest timp, credincioșii s-au rugat Rozariul pentru susținerea misiunilor și a misionarilor, Biserica Catolică celebrând în această zi și cea de-a 89-a Zi Mondială a Misiunilor. La sfânta Liturghie, printre credincioșii participanți, se puteau vedea familii în care erau prezenți mai mulți copii.

În prima parte a cuvântului de învățătură, pe baza lecturilor propuse pentru duminica a 29-a de peste an - în care "sunt prezentate două realități: pe de o parte, situația omului afectat de păcatul strămoșesc și de orgoliile sale, iar pe de altă parte, este prezentată persoana lui Isus, cel care a venit pentru ca noi să avem viață și să primim de la el o adevărată lecție" - PS Petru a arătat că "pentru a fi mare, trebuie să știi să slujești, să te faci mic". Dacă cei doi apostoli sunt reprezentanți ai apostolilor și chiar ai tuturor oamenilor împinși de "dorințe pământești, dorințe de mărire, ca urmare a păcatului strămoșesc", care "gândeau așa cum gândesc oamenii, cei care au preocupări pământești, cei care sunt influențați de aceste lucruri și de dorințele lor, care nu sunt conforme cu voința lui Dumnezeu", episcopul de Iași a arătat că omul trebuie să meargă pe calea lui Cristos, adică să fie capabili "să se umilească, să se dăruiască, să se jertfească, să slujească și astfel să-i mântuiască pe oameni, să-i facă părtași de Dumnezeu, de a fi cu adevărat mari în împărăția lui Dumnezeu".

În cea de-a doua parte a predicii, Preasfințitul Petru a transmis un mesaj de încurajare pentru familii, îndemnându-le: "Să nu vă îndepărtați ochii de la cel care vă este cu adevărat maestru și care vă însoțește pe calea aceasta a încercărilor, a slujirii, a dăruirii, pentru împărăția pregătită de Tatăl ceresc". A vorbit despre Sinodul la care participă zilele acestea, despre mărturiile frumoase oferite de diferite familii, dar și despre pericolele ce o pândesc în zilele actuale. După ce a fost prezentată demnitatea și chemarea lui Dumnezeu pentru toate familiile, "locul în care Dumnezeu continuă să lucreze pe pământ, în care Dumnezeu își revarsă toată iubirea sa", păstorul Diecezei de Iași a amintit că "familia este chemată de Dumnezeu ca să fie pe pământ continuatoarea vieții... locul unde se trăiește acea slujire despre care vorbește Cristos".

În continuare s-a amintit despre familiile din România, în special despre moștenirea familiilor în Dieceza de Iași: "Atâtea familii care au știut să primească acest mesaj al lui Cristos, să iubească, să se dăruiască, să slujească, să-l aibă pe Dumnezeu în mijloc, să fie cu adevărat o imagine a lui Dumnezeu prezent în lume, să se străduiască să demonstreze în viața lor această iubire pe care Dumnezeu o oferă pământului prin familii".

În final, insistând asupra necesității trăirii iubirii în familie, "o iubire care se dăruiește, se jertfește pentru binele întregii familii", dar insistând și asupra credinței, pentru că "familiile își vor păstra demnitatea lor atâta timp cât Dumnezeu va rămâne în mijlocul acestora", episcopul de Iași a îndemnat la rugăciune pentru susținerea lucrărilor Sinodului și pentru "ca familiile să-și păstreze demnitatea".

La sfârșitul celebrării, părintele Adrian Chili a mulțumit episcopului Petru Gherghel pentru bucuria pe care a făcut-o comunității prin prezența Excelenței sale în mijlocul ei, unde părintele l-a asigurat că "deși suntem departe de România, vă puteți simți ca acasă". PS Petru l-a salutat și pe pr. Federico Tartaglia, parohul comunității "Sfântul Sebastian", căruia i-a mulțumit pentru găzduirea celebrărilor și sărbătorile comunității românești din Cesano.

După binecuvântarea finală, toți cei prezenți, împreună cu păstorul Diecezei de Iași, au rămas pentru o oră de întărire trupească cu mai multe feluri de bunătăți tradiționale românești preparate de gospodinele românce din comunitate, dar și pentru un dialog cu PS Petru Gherghel, care a dorit să-i salute și să se întrețină cu fiecare în parte, și să-i încurajeze în situația deloc ușoară pe care o trăiesc departe de casă, dar mai ales a dorit să-i întărească în misiunea pe care o împlinesc în familie.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Cesano: PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat