Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea Sfântului Francisc și sfințiri de diaconi

După celebrarea trecerii sfântului Francisc în casa Tatălui, în ziua de 3 octombrie 2015, cunoscută în tradiția franciscană sub denumirea de Transitus Sancti Francisci, a urmat, în ziua 4 octombrie 2015, sfințirea a nouă diaconi, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare rostită de PS Aurel Percă.

Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, au fost sfințiți opt diaconi și un diacon pentru Ordinul Fraților Minori Capucini. La această sărbătoare au participat pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, pr. Lucian-Iosif Dumea, custode al Fraților Capucini din România, câțiva asistenți din Definitoriul General al Ordinului Franciscan, profesorii de la seminar, preoți din dieceză, rude și prieteni și, de asemenea, mulți credincioși.

La începutul Liturghiei, pr. Eugen Răchiteanu a adresat un salut de bun venit, tuturor oaspeților. Pr. Sebastian Diacu a evocat, printr-un discurs, reorganizarea Provinciei Franciscane cu precădere situația Institutului Teologic Franciscan din Roman. După Evanghelie, candidații și-au exprimat încă odată, în mod public, dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin a răspunde prezent la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de rectorul formator al Institutului, părintele Anton Mărăndescu, după cum urmează:

  • Din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România:

    • Fr. Marius Balint (Horgești, BC)

    • Fr. Andrei Bejan (Galați, GL)

    • Fr. Gabriel Anton Ferenț (Șcheia, IS)

    • Fr. Daniel Gal (Luizi Călugăra, BC)

    • Fr. Mihai Ciprian Hortolomei (Huși, VS)

    • Fr. Cesar Nanea (Călărași, CL)

    • Fr. Iulian Robu (Săbăoani, NT)

    • Fr. Dan Ciprian Vătămănelu (Tămășeni, NT)

    • Din partea Ordinului Fraților Minori Capucini - Custodia "Fericitul Ieremia" din România:

      • Fr. Eduard Laurențiu Imbrea (Tuta, BC)

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor PS Aurel Percă. Răspunsul la întrebările episcopului, rugăciunea, Litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor, îmbrăcarea hainelor, încredințarea Evangheliei, oferirea păcii - au făcut parte din ritul hirotonirii diaconilor. Pentru hirotonirea la diaconat, numai episcopul impune mâinile, semnificând astfel că diaconul este în mod deosebit unit cu episcopul în îndatoririle diaconiei sale. Diaconii participă într-un mod deosebit la misiunea și la harul lui Cristos. Hirotonirea îi marchează cu o pecete (caracter) pe care nimic nu o poate șterge și care îi face asemenea chipului lui Cristos care s-a făcut diacon, adică slujitorul tuturor.

În final, unul dintre părinții diaconi a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care, într-un fel sau altul, i-au ajutat să se pregătească pentru acest moment.

Corul Institutului Franciscan a fost pregătit și dirijat de către pr. Cristian Dumea. Înainte de finalul sfintei Liturghii, a fost intonat cântecul: Salve Sancte Pater (Salve, sfinte părinte, lumina patriei, modelul minorilor, oglinda virtuților, calea dreptății, normă de viață: condu-ne din surghiunul trupului la împărăția cerească).

Din omilia PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași

Cucernici părinți concelebranți, dragi candidați la treapta diaconatului, dragi studenți și elevi, iubiți frați și surori în Cristos!

Sub privirile sfântului Francisc din cer, dar și ale acestei statui care ne amintește de Sărăcuțul din Assisi, celebrăm acest moment deosebit din viața Provinciei. Un moment de bucurie și pentru Biserică locală, ridicarea la treapta diaconatului a nouă tineri, opt din Ordinul Fraților Minori Conventuali, și un frate din custodia "Fericitului Ieremia" a Fraților Capucini. O bucurie pentru superiorii lor, dar o bucurie pentru noi toți. Văzând cum tineri astăzi, auzind chemarea Domnului, părăsesc toate, și asemenea lui Francisc îmbrățișează sărăcia, ascultarea și castitatea pentru a fi slujitori disponibili; pentru a fi vestitori ai evangheliei și pentru a sluji altarul, pe cei săraci, pentru a fi în lume mărturisitori ai evangheliei.

Lecturile pe care le-am proclamat la această sfântă Liturghie ne ajută să reflectăm asupra figurii sfântului Francisc, dar și asupra celor care astăzi vor fi ridicați la treapta diaconatului. Prima lectură, am putea spune clasică pentru momentele de hirotonire, ne amintește de gratuitatea chemării Domnului. Orice chemare, slujire, în Biserică este darul gratuit al lui Dumnezeu. Un dar acordat în planul providenței celor pe care Dumnezeu îi consideră vrednici. Nu atât după vrednicia și cunoștințele omenești, ci după înțelepciunea lui Dumnezeu. Mai înainte de a te forma în sânul mamei tale, eu te cunoșteam deja, înainte de a te naște eu te-am consacrat. Vreau să fac din tine un profet pentru popoare! Iată, lucrarea minunată a lui Dumnezeu care cheamă, fără să știm când? Dar cu siguranță înainte de ne naște! În planul lui Dumnezeu fiecare are un loc precis și această chemare de a fi profet printre popoare, a fi preot, a fi diacon, a fi slujitor în Biserică, este darul cel mai mare pe care Dumnezeu îl poate face unui om. De aceea suntem plini de recunoștință pentru chemarea pe care Dumnezeu a adresează tinerilor, mai ales acești tineri se fac disponibili pentru a răspunde la chemarea lui Dumnezeu. Fără să invoce ceea ce a invocat profetul Ieremia, dar după pregătire, alegere, reflecție, admirând curajul lor de a răspunde: Iată-mă, trimite-mă! Să nu zici sunt un copil, să nu zici nu știu să vorbesc! Căci eu voi merge la toți cei la care te voi trimite și le voi spune să facă ceea ce le-am poruncit eu!

Tinerii sunt aleși pentru a merge pentru misiunea acolo unde Dumnezeu poruncește. Odată ce se spune acest: Da, drumul unui diacon nu mai cunoaște întoarcere. Tinerii de față se angajează în fața lui Dumnezeu, a Bisericii, superiorilor că vor merge pe acest drum al ascultării față de planul lui Dumnezeu. Este un dar și un dar trebuie primit cu recunoștință dar și cu responsabilitate pe care fiecare o va îndeplini având fiecare în față, imaginea, exemplul și figura sfântului Francisc, care este un model perfect de diaconie, este un model al diaconului al slujitorului prin excelență.

Celelalte două lecturi pe care le-am ascultat cea a sfântului apostol Paul în Scrisoarea către Galateni, precum și evanghelia ne trasează câteva trăsături din viața sfântului Francisc, pe care dragi tineri, candidați la treapta diaconatului, vă rog să le luați în considerație pentru a fi asemenea patronului vostru, să fiți slujitori vrednici de nădejde ai Bisericii și o bucurie pentru Biserica lui Cristos. Ceea ce admirăm în sfântul Francisc este faptul că a devenit o imagine vie a lui Cristos așa cum ne-am rugat la rugăciunea zilei.

Dumnezeu l-a ales pe sfântul Francisc, pe Sărăcuțul din Assisi, o imagine vie a lui Cristos. Toți suntem chemați să devenim imaginea lui Cristos. Prin Botez suntem consacrați și suntem chemați să ne îmbrăcăm cu aceleași sentimente care au fost în Cristos așa cum ne îndeamnă sfântul apostol Paul; suntem chemați să ne configurăm viața după învățătura lui Cristos pe care o știm din evanghelie.

Sfântul Francisc, în momentul convertirii sale, atunci când renunță la viața lumească când renunță la bogățiile părintești și ca semn se despoaie și de hainele pe care le purta de la părinți pentru a îmbrăca un sac, în acel moment sfântul Francisc a înțeles că trebuie să fie o icoană vie a lui Cristos. Și a fost! De unde a luat el această putere? Sfântul Francisc și noi, de asemenea, trebuie să avem acest curaj, putere de contemplare a răstignitului a lui Cristos care de pe cruce ne vorbește așa cum i-a vorbit și lui Francisc atunci când a avut aceea viziune în care Cristos i-a spus să meargă să repare Biserica; atunci când Cristos i-a încredințat o misiune, nu atât de a zidi, clădi, ci de a reface imaginea spirituală a Bisericii. De pe cruce Francisc a văzut sângele care curgea de pe trupul lui Cristos, sângele ne amintește de viață.

Ochii lui Cristos erau deschiși, iar lacrimile care curgeau din ochii săi spuneau că este un Isus viu care se uită la fiecare om. Fiind pe cruce mort, de fapt nu era un învins pentru că știm că nu moartea pe cruce a fost ultimul cuvânt, ci învierea. Din imaginea lui Cristos cel răstignit Francisc a înțeles ce este iubirea lui Dumnezeu, nemăsurată, care este viață, și a aluat această decizie de a face totul din iubire pentru Dumnezeu. Istoria lui nu s-a oprit aici, Dumnezeu l-a învrednicit să poarte semnele pătimirii lui Cristos, stigmatele, a fost primul care a purtat în trupul său asemenea sfântului apostol Paul care ne-a spus în lectura a doua: că port în mine semnele pătimirii lui Cristos. În ceea ce mă privește departe de mine gândul de a mă lăuda decât cu crucea Domnului nostru Isus Cristos. Iată nu numai sfântul apostol Paul, ci și Francisc a avut acest dar de a deveni icoană perfectă a lui Cristos chiar și în pătimire, chiar și în suferință, chiar și în purtarea stigmatelor.

Venind la imaginea pe care noi trebuie să o avem despre slujitorii Bisericii, diaconii, spuneam că toți trebuie să ne configurăm ca imagine a lui Cristos. Preotul care este chemat să devină un alt Cristos, diaconul care se pregătește să urce treptele altarului și care trebuie să devină tot mai mult icoana vie a lui Cristos. Nu numai în ceea ce ne place, ci și în purtarea crucii pe care trebuie să o purtăm în fiecare zi și durerile care se imprimă uneori, nu doar o durere fizică, ci și cea morală, dar și care se abate asupra întregii ființe umane. Toate acestea sunt momente în care înțelegem că Isus este iubirea lui Dumnezeu, care, murind pe cruce, a voit să avem viață. Diaconul trebuie să fie o asemenea imagine vie a lui Cristos! Asemenea lui Francisc, care a mai înțeles că, pentru a păși pe urmele Mântuitorului, trebuie să devenim mici, săraci, umili așa cum a fost Francisc, care nu a voit să fie ridicat la treapta preoțească, doar diacon, un frate care să slujească. De aici imaginea lui Francisc, un diacon perfect de la care învățăm că, fără umilință, smerenie, fără însușirea acestor sentimente ale lui Cristos care, deși era bogat, s-a făcut sărac pentru noi, nu ne rămâne decât să devenim această imagine vie a lui Cristos.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sărbătoarea Sfântului Francisc și sfințiri de diaconi


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat