Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas România alături de refugiați în Grecia

Cât de disperat trebuie să fii să îți iei copilul de doar câteva luni într-o călătorie plină de pericole, să-l duci în brațe și să-l protejezi mii de kilometri mergând pe jos, și să traversezi marea într-o barcă de cauciuc în care mai sunt îngrămădite încă 50 de persoane, fără a avea nici o siguranță că vei ajunge pe celălalt mal?

Cu siguranță faci asta doar când acest drum greu și plin de pericole nu pare deloc riscant în comparație cu ceea ce trăiești în țara ta zi de zi: violență, teroare, război, nici un viitor pentru tine și copiii tăi.

Asta am înțeles în aceste zile, când am ajutat refugiații abia ajunși pe insula Lesbos din Grecia. Am plecat la 29 septembrie 2015 din România și stau în Grecia până la 10 octombrie 2015. Am mandat de la Caritas Internationalis să fac o evaluare a nevoilor și să fac seminarii de formare cu voluntarii din Atena, Lesbos, Chios și Rodos.

Într-o singură dimineață, aici au ajuns 16 bărci în care erau îngrămădiți între 50 și 60 de oameni. Aproape ajunși la țărm, strigă de bucurie. Știu că mulți care au plecat înaintea lor nu au mai ajuns... și sunt conștienți că și lor li se putea întâmpla la fel, dar îngerul păzitor i-a adus în siguranță la mal. Când coboară, sărută pământul și mulțumesc lui Dumnezeu că au ajuns. Sunt uzi până la piele. Au nevoie de haine uscate imediat. Acum nu mai este vară, temperaturile coboară și până la 15 grade, iar curenții mării îi pătrund până la oase. Copiii tremură de frig în brațele neputincioase ale părinților... Mai au un drum lung în față și, dacă s-ar îmbolnăvi drumul ar deveni și mai greu. Voluntarii prezenți la debarcare aduc haine pentru copii și îi schimbă imediat să nu răcească.

Refugiații sunt traumatizați de experiențele negative prin care au trecut în drumul lor spre o viață decentă. Maysa, o femeie care tremură de frig din cauza hainelor ude de pe ea, îmi spune cu lacrimi în ochi că barca în care era s-a spart la puțin timp după ce au plecat din Turcia, deoarece era supraîncărcată. Credea că va muri, dar paza de coastă a salvat-o. Acum își aștepta soțul și copiii care urmau să vină cu una dintre următoarele bărci.

Sunt puțini voluntari și provizii, iar nevoile sunt foarte mari. Numai pe insula Lesbos ajung în fiecare zi aproximativ 2.000 de refugiați. Pe această insula de 1.600 km pătrați locuiesc aproximativ 85.000 persoane. Locuitorii sunt solidari și îi ajută pe refugiați, însă această situație durează deja de mai bine de două luni, iar ei nu mai au resurse, pentru că situația Greciei este destul de dificilă, din cauza crizei economice prin care trece.

De la debarcare, refugiații au de mers aproximativ un kilometru pe jos până la punctul în care sunt preluați cu autobuzele și duși în taberele improvizate. Există aici două tabere de refugiați: Kara Tepe - pentru refugiații din Siria, și Moria - pentru refugiații din Afganistan, Irak, Pakistan și Iran.

Kara Tepe este o tabără deschisă, fără pază militară, unde refugiații sirieni stau pentru câteva zile pentru a se odihni și a-și procura biletele pentru continuarea călătoriei. De aici vor pleca spre Atena, Tessaloniki și apoi spre Macedonia. Există corturi mari ale UNCHR, iar angajați și voluntari de la Caritas, Medicins Sans Frontiere și Salvați copiii distribuie alimente, kituri de igienă personală, saci de dormit și saltele, îmbrăcăminte și oferă asistență psiho-socială și medicală.

Aici am întâlnit-o pe Elsa, mama a patru copii. Este în tabără de două zile cu trei dintre copii și așteaptă să ajungă și soțul său cu cel de-al patrulea. Îmi spune că cel mai mult își dorește să se termine războiul în Siria și să se întoarcă acasă. Își dorește să-și crească copiii în țara lor, însă acum mai important este să-i știe în siguranță.

În tabăra de refugiați Moria, tabără cu pază permanentă, oamenii stau și câteva luni până reușesc să-și procure bilete pentru continuarea călătoriei lor. Caritas a distribuit aici pentru femei și copii saci de dormit și saltele.

Caritas lucrează în insula Lesbos printr-un grup de voluntari inimoși, dar fără experiență. Reprezentantul Caritas România a organizat un seminar pentru a-i învăța să se organizeze mai bine în problemele cu care se confruntă în criza refugiaților.

Este o criză fără precedent și rețeaua Caritas Interaționalis s-a mobilizat, fiind alături de refugiați în toate țările prin care trec: Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Austria, Germania, Belgia și Suedia. Este un drum lung și periculos, dar fiind solidari cu ei, noi îl putem face mai ușor.

Mihaela Condac,
coordonator Programul "Intervenții calamități" la Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Caritas România alături de refugiați în Grecia


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat