Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Institutul Teologic Franciscan din Roman: 25 de ani în slujba formării. Simpozion aniversar

Aniversarea jubileului de 25 de ani de la reorganizarea Provinciei "Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria" și, respectiv, de 25 de ani în slujba formării la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, au constituit un bun prilej pentru organizarea unui simpozion internațional cu titlul Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman: 25 de ani în slujba formării, care a adus în prim plan reorganizarea învățământului teologico-filozofic din Roman.

Simpozionul a avut loc joi, 1 octombrie 2015, și a fost organizat în colaborare cu mai multe instituții: Pontificia Facolt? "San Bonaventura" (Roma), Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Facultatea de Teologie Pastorală (Roman), Facultatea de Teologie Romano-Catolică (București), Academia istorico-juridico-teologică "Petru Tocănel", Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan "Sfântul Francisc de Assisi". La această manifestare au luat parte cadrele didactice și studenții institutului, cât și oaspeți și frații novici.

Simpozionul aniversar, pus în legătură cu o problematică mai generală, cu importanța teologiei pentru filozofie, cu teologia privită în dimensiunea sa academică și formativă, și-a propus conturarea unei formări franciscane și evocarea câtorva repere istorice importante și a unor personalități ecleziastice remarcabile.

Deschiderea simpozionului s-a făcut prin Salutul ministrului provincial, Emilian Cătălin, care a adresat un cuvânt de mulțumire organizatorilor și a menționat printre altele: "Cu ocazia jubileului a 25 de ani de la redeschiderea Provinciei, am organizat o serie de evenimente fie la nivel provincial, parohial, cât și instituțional, care să ne amintească de trecutul nostru. Astăzi, în acest moment al deschiderii anului academic, în sufletul nostru se trezește emoția unei frumoase amintiri, primele momente ale Institutului Teologic Franciscan, rămâne pe mai departe această amintire pentru a fi povestită altora. Intenția acestor evenimente a fost aceea a reîmprospătării memoriei și că acest frumos arbore are rădăcini, nu doar fructe și frunze; avem rădăcini în istoria recentă, însă cu mari sacrificii. Sper ca această zi, să fie o vie și frumoasă amintire a unei emoții pe care să o trăim până la sfârșit!".

După acest moment a urmat și salutul asistentului general pr. prof. Jude Winkler, care, privind spre trecut observă: "Institutul Franciscan la început era un vis imposibil, incredibil de realizat! Un Institut în care frații să împărtășească valorile carismei franciscane, într-o lume a confuziei culturale. Împreună cu voi putem oferi un răspuns lumii împreună cu spiritualitatea voastră. În numele ministrului general Marco Tasca și al Definitoriului General, îi invit pe profesori să aibă curajul să răspundă acestor provocări, să fie oameni simpli ai rugăciunii și ai fraternității. Îi invit pe tinerii studenți să aibă curajul de a avea vise, care poate în acest moment nu sunt posibile. Nu este timpul nostru, ci timpul Domnului!".

Programul a debutat în prima parte cu prezentarea comunicărilor științifice de către moderatorul simpozionului, pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, care a acordat cuvântul pr. dr. Wilhelm Dancă, care a susținut prelegerea: "Teologia are nevoie de filosofie?".

Pr. dr. Wilhelm Dancă a susținut că "filozofia întreabă, teologia răspunde, e primul fel de a înțelege raportul și necesitatea relației dintre teologie și filozofie. Teologul trebuie să îl ajute pe omul areligios care într-o lume desacralizată și-a propus să elimine și ultimul zeu posibil din viața sa, să reușim să îi deschidem calea spre transcendență, spre altceva din orizontul închis al acestei lumi. Ceea ce îi corespunde filosofiei este să o numim așa recta ratio, aceea rațiune dreaptă care se cultivă și se promovează în orizontul unei existențe în care contează adevărul, binele și frumosul".

Părintele a subliniat și faptul că, după Conciliul Vatican II, am alunecat în gândirea de tip psihologic, sociologic, totul este descriere, nu există normă. Științele acestea, psihologia, sociologia, antropologia nu sunt normative. Nu sunt normative, ci descriptive. Ne complăcem în metafore și imagini frumoase despre om, dar nimeni nu i-a inițiativa. În schimb, gândirea metafizică, cea care ne deschide spre transcendență este de tip normativ, ne spune ce anume trebuie să facem, oarecum ne obligă, bineînțeles, cu blândețe! Deschiderea ființei spre metafizică ne invită la visare, astfel că la finalul comunicării părintele, i-a invitat pe studenți și pe profesori la visare spre metafizică.

A urmat după aceea evocarea pr. prof. Jude Winkler (profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Franciscan în 1992), care a împărtășit câteva amintiri. "Este bine să ne amintim! Ne amintim de întâlnirea dintre Dumnezeu și Moise care nu putea să îl privească pe Dumnezeu față către față. Când ne amintim vedem urmele prezenței lui Dumnezeu. Așadar, urmele prezenței lui Dumnezeu în acest Institut se văd în mod clar. Ministru general Lanfranco Serrini, mort anul trecut, iubea această țară și alte țări, precum Bulgaria, Lituania, Slovenia; el a fost inițiatorul misiunilor în aceste țări. În acel timp lipseau spațiile adecvate studiului, biblioteca, și dincolo de aceste dificultăți părintele a observat dorința de a învăța a fraților. Bucuria cea mai mare a unui profesor este aceea de a vedea că discipolul își întrece profesorul. Trebuie să visăm în continuare să mergem înainte în convertirea noastră. Studiul teologiei să ne conducă spre sfințenie!".

Un alt moment evocativ a fost împărtășit de pr. Iosif Bisoc, care a adus cu sine un album foto, carnetul de note, însemnările sale din jurnale, conturând astfel provocările acelor vremuri. "În anul 1991, am fost prima generație a Institutului Franciscan din Roman. Erau patru teologi și mă gândesc aici la pr. Carmil Sociu, pr. Tarciziu Pavel, pr. Damian Blăjuț și pr. Borșa Silvestru. Alți profesori după aceea, pr. Petru Albert, pr. Alois Donea, pr. Alexandru Suceu, prof. de limba latină Vasile Florea etc. În ceea ce privește acest Institut el funcționa deja din 1924, ca secție de Filozofie la Luizi-Călugăra iar în 1949 s-a închis din cauza instaurării comunismului. A fost redeschis prin circulara din 15 iulie 1991, și din octombrie 1991 au fost începute cursurile. În fața statului a fost înființat în 1992, însă s-a dorit recunoașterea Institutului din 1924, dar acest lucru nu a fost posibil. După aceea în 1995, s-a făcut o evaluare a Facultății, și afilierea cu Facultatea Pontificală «Seraphicum». Am avut o colaborare foarte frumoasă cu Institutul Teologic de la Iași și cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică de la București și cu Facultatea «Sfântul Bonaventura», de la Roma".

A urmat prelegerea "La teologia nella vita del Seraphicum nel dopo Concilio", susținută de pr. dr. Dinh Anhue Nguyen.

Facultatea de Teologie Pastorală din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman este afiliată cu Facultatea Pontificală "Sfântul Bonaventura", care aparține Ordinului Fraților Minori Conventuali. Această facultate fost fondată la Roma de către papa Sixt al V-lea în anul 1587 prin constituția apostolică Ineffabilis divinae Providentiae din 18 decembrie 1587. În anul 1936 au fost aprobate noile statute ale facultății, care a primit noua titulatură de facultate pontificală. Printre studenții și profesorii renumiți ai acestei facultăți se numără: Maximilian Kolbe, profesor, scriitor, misionar și teolog, Leone Veuthey, fericit și mare teolog, Petru Tocănel profesor și rector jurist al Biserici Catolice, Orlando Todisco, doctor în istoria filosofiei medievale. Facultatea, precizează pr. dr. Dinh Anhue Nguyen urmează acum statutele post-conciliare în ceea ce privește educația creștină, ecumenismul și relația cu celelalte religii.

După această incursiune istorică asupra Facultății "Sfântul Bonaventura", a urmat evocarea pr. dr. Mihăiță Popovici, care a rememorat: "Sunt aproape două decenii de când am pășit în cadrul acestui Institut în calitate de profesor invitat. Această instituție trebuia să existe în orașul nostru în această regiune a țării a Moldovei, pentru că are o misiune, nu doar una didactică, ci o misiune pastorală, o misiune de deschidere și de schimbare a unei mentalități la nivelul culturii generale a omului contemporan. La împlinirea celor 25 de ani, îl rog pe bunul Dumnezeu să țină această instituție în dragostea dintâi, așa cum am cunoscut-o eu aproape de două decenii. Mă rog lui Dumnezeu ca să ne întâlnim la centenarul acestei instituții, abundându-ne spiritele noastre în iubirea lui Dumnezeu și să concelebrăm cu viitorii urmași ai acestei instituții aceeași liturghie a iubirii în Cristos".

Programul a debutat în cea de a doua parte cu prelegerea pr. dr. Damian Pătrașcu, intitulată: "Istoria de 25 ani a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman", unde a fost sintetizată situația trecută și actuală a învățământului universitar din cadrul Institutului Teologic Franciscan.

Institutul și-a început activitatea universitară pe baza circularei nr. 50 din 15 iulie 1991, emisă de părintele provincial Iosif Sabău, în urma decretului diecezan nr. 1026 din 20 august 1991, emis de Excelența Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, și pe baza H.G. nr. 92 din 1992. Din anul 1995, Institutul este afiliat la Facultatea Pontificală "Sfântul Bonaventura" din Roma, iar începând cu anul universitar 2000-2001 a obținut, din partea Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare, autorizația de funcționare provizorie. Creșterea calității învățământului și cea a cercetării au fost preocupările de bază ale conducerii Institutului și a corpului profesoral, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Acestea s-au concretizat prin uniformizarea planurilor de învățământ, cooptarea unor profesori de valoare și recunoscuți pe plan național și internațional, promovarea tinerilor frați care au absolvit facultățile pontificale și civile în rândul cadrelor didactice, implicarea studenților în munca de cercetare, editarea de cursuri și cărți și editarea unor reviste de specialitate.

O altă realitate o constituie Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", înființată în anul 2009. În vederea obținerii diplomei de licență, studenții susțin examenul de licență în cadrul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca. La această facultate sunt așteptați să se înscrie și laicii.

Printre publicațiile acestor facultăți se numără: Studii Franciscane, Cultură și Filozofie Franciscană, Pax et Unitas, Studia et Documenta.

Pr. Virgil Blaj a închis șirul prezentărilor cu tema: "ITRCF-Roman: centru al gândirii formative franciscane". Această tematică continuă prezentarea pr. dr. Wilhelm Dancă, formarea trebuie să conducă la recta ratio.

Facultatea de Filozofie "Ioan Duns Scotus", deschisă pentru persoanele consacrate cât și pentru laici, poate veni în ajutorul oamenilor învățându-i să gândească binele care transcende spre Dumnezeu. În felul acesta văd Institutul - a spus Pr. Virgil - ca centru formativ care formează rațiunea care transcende adevărul, și care se deschide spre Dumnezeu. Școala franciscană a dat Bisericii și lumii un mare număr de papi, episcopi, frați, profesori, scriitori, filozofi și teologi, artiști și oameni de știință. Pr. Virgil Blaj, a încheiat prelegerea cu un principiu al unui autor din secolul al VI-lea, Boethius regăsit în De philosophiae consolatione, care să îi însoțească pe studenți în anul acesta academic: Dacă poți, îmbină credința cu rațiunea!

În continuare, moderatorul pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal a precizat că: "începuturile Seminarului Franciscan din Roman, nu ar fi avut o dezvoltare firească dacă nu ar fi existat și o colaborare cu părinții profesori de la Seminarul diecezan din Iași. Cei care și-au dat contribuția în mod substanțial sunt: pr. Petru Mareș, pr. dr. Anton Despinescu, pr. Eduard Ferenț, pr. Claudiu Dumea, pr. Emil Dumea care a fost și rector pentru câțiva ani, pr. Iulian Fărăoanu, pr. Eduard Patrașcu, etc".

Ultima evocare i-a aparținut pr. dr. Anton Despinescu, care a fost profesor de istorie a Bisericii universale, locale, istoria literaturii creștine.

Părintele a mărturisit: "Încă din copilărie i-am cunoscut pe părinții franciscani la Iași. La Iași nu era o prezență franciscană numaidecât, dar eu am ajuns seminarist fiind, să văd ce însemnează preoții franciscani, pentru că din promoția 1941, au fost câțiva preoți, 5 sau 6, care făceau cursuri la diferite facultăți din Iași pentru a avea diplomă ca să predea mai apoi la gimnaziul de la Hălăucești care a funcționat până în 1948, când l-au confiscat comuniștii. Eram impresionat de ordinea lor, acolo la Seminar, eu mai făceam pe acolo curățenie și eram impresionat de ordinea lor, că fiecare la măsuța lui avea o cruce, icoana cu chipul Maicii Domnului, imaginea sfântului Francisc; aceasta pentru mine a fost o revelație.

Un alt an fatidic a fost cel din 1944, în toamna aceluiași an noi nu am mai putut rămâne la Seminar, nici voi la Seminarul din Hălăucești și Luizi-Călugăra. Sovieticii înaintau vertiginos, atunci autoritățile statale ne-au obligat să ne refugiem la Beiuș, unde Biserica Greco-Catolică avea un gimnaziu și un internat. Acolo am stat și seminariștii de la Hălăucești și cei de la Iași. Am avut împreună și cartea de studiu și capela și aveam ca spiritual un părinte franciscan renumit, de vie memorie, părintele Gheorghe Pătrașcu. El a fost duhovnicul nostru, ne făcea în fiecare dimineață meditația, sfânta Liturghie era disponibil pentru colocvii spirituale, spovadă. Acolo am înțeles ce înseamnă să fii și terțiar franciscan, și mulți dintre noi ne-am înscris în acest Ordin!"

În final, moderatorul, pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, a mulțumit colaboratorilor, invitaților, studenților pentru prezența la acest simpozion, prin care s-a evocat activitatea academică, formativă și nu numai.

Evenimentul aniversar s-a încheiat cu sfânta Liturghie solemnă, împreună cu imnul Te Deum în capela Institutului Teologic Franciscan.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Roman: Institutul Teologic Franciscan din Roman: 25 de ani în slujba formării. Simpozion aniversar


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat